Răspunsuri la întrebări (265)

Stan Stefania:

Buna ziua, domnule doctor!
Va scriu ptr a doua oara, in speranta ca si de data aceasta ma veti ajuta cu un raspuns. Nu stiu ce sa fac, sunt foarte confuza.
Istoricul meu il puteti afla citind intrebarea 171/ 28.04.2010.
Incepand cu luna mai, timp de 2 luni de zile am urmat tratament cu Thyrozol astfel: o luna am luat 40 mg, 2 sapt. am luat 30 mg si inca 2 sapt am luat 20 mg, dupa care am facut un TSH care a iesit cu valorile de 5.83microUI/ml, valorile de referinta fiind, 0.27-4.2.
Cand m-am dus la control, doamna dr. mi-a spus ca rezultatul este foarte bun, ca am reactionat foarte bine la tratament si mi-a spus sa continui in felul urmator: o luna sa iau 15mg de Thirozol, si inca o luna si jumatate sau doua (pana la urmatorul control)sa iau cate 10 mg. Am facut intocmai, mi-am facut iar TSH care a iesit cu valoarea de 11.67.
Pe data de 17 sept am fost la control, doamna dr mi-a spus in continuare ca este foarte bine si mi-a prescris sa iau 5mg de Thyrozol pana la sfarsitul lunii si sa-mi procur Propiltiouracil, ptr ca doresc sa raman insarcinata.
Pe langa Thyrozol mai iau Panangin, Concor de 2.5mg si ultima data mi-a prescris si Se + Zn, deoarece imi cade extraordinar de mult parul. Eu am pus asta pe seama hipotiroidiei, dansa mi-a spus ca de fapt ar fi efectele intarziate ale hipertiroidiei.
De asemenea, am citit ca dupa sarcina este posibil sa dezvolt oftalmopatie. In prezent nu am asa ceva. Este adevarat?
Dumneavoastra ce parere aveti, domnule doctor?
Va multumesc

Raspuns:

– tinand cont ca au fost necesare doze destul de mari de Thyrozol pentru a scadea productia de hormoni tiroidieni, este posibil ca un tratament zilnic cu 5 mg/zi sa nu fie suficient pentru a controla boala; de principiu, la valoarea TSH de 5.83 μUI/ml eu v-as fi recomandat direct 10 mg de Thyrozol pe zi ca doza de intretinere, pentru a nu evolua spre hipotiroidie, asa cum de altfel s-a si intamplat;

– dupa parerea mea, atat timp cat nivelul TSH nu se mentine constant normal (macar la doua evaluari diferite), este mai sigur sa amanati sarcina; in alta ordine de idei,  in cele mai multe cazuri, boala are tendinta sa se amelioreze pe parcursul sarcinii si majoritatea pacientelor nu necesita tratament cu antitiroidian de sinteza sau au anevoie doar de doze mici in aceasta perioada;

– odata cu amendarea hipertiroidiei nu mai sunt necesare tratamentele adjuvante (Concor si Panangin) decat daca exista o suferinta cardiovasculara de fond, preexistenta hipertiroidiei;

– in primele 3-9 luni dupa nastere apare o activare suplimentara a sistemului imun care poate accentua afectiunile autoimune, cum este si boala Basedow-Graves; implicit exista si un risc ceva mai mare de aparitie a  oftalmopatiei; totusi, acest fapt nu reprezinta o contraindicatie pentru sarcina;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (265)”

  1. am 24 de ani ,am boala graves basedow,acum un an jumate ,eram la normal ,luam cate o pastila pe zi,thyrozol,urma sa ma operez dar am ramas insarcinata si m am decis sa pastrez copilu,am luat thyrozol pana in a doua luna de sarcina,dupa care am intrerupt pastilele,toata sarcina m am simtit bn.
    am nascut normal,un copil normal
    la 20 zile dupa nastere am aflat ca e ceva ineregula la ochii copilului.
    ni s a spus ca nu sa dezvoltat bn ochii copilului in burtica.corneea ochiului era albicioasa,nu transparenta cum ar fi normal,acum copilul are 10 luni si corneea a devenit mult mai transparenta,vede bn acum,mai are dar un pik.
    Intrebarea mea este,e posibil ca thyrozolu in primele 2 luni de sarcina sa atace dezvoltarea corecta a ochiului fatului,ori tiroida a putut avea un efect negativ asupra dezvoltari ochiului?
    va multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.