Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (269)

September 25, 2010

Nicoleta:

Buna ziua, am 33 ani si sunt sex feminin. In ultima vreme din ce in ce mai des simteam ca mi se pune un nod in gat si nu mai puteam respira (pt perioade scurte de timp). M-am prezentat la medicul endocrinolog care mi-a recomandat analize de sange si ecografie la tiroida. La analizele de sange mi-au iesit intre limitele normale, respectiv: FT4=1.21(normal 0.70-1.48),TSH=3.09(normal0.35-4.94),TGO=14(normal 0-31),TGP=8(normal 0-35), tiroglobulina=14.20(normal 0.73-84;<0.2 pt pacientii atiroidieni), antitireoglobulina=0.87(normal<4.11), antiTPO=0.52(normal<5.61), iar la ecografie mi-au iesit niste noduli. In lobul drept inferior, profund, micronodul cu diamterul transvers 4.1 mm, bine delimitat, discret hiperemic. Spoturi vasculare sunt vizibile in special periferic. In lobul stang, in portiunea medie, se evidentiaza nodul ovoidal, cu ax lung cranio-caudal 1.1 cm, diametrul transvers 1 cm, extern, discret hiperecogen fata de parenchimul adacent, cu structura interna trabeculata.
Este bine delimitat de liizeu hipoecogen, este discret hiperemic. periferic. Fara alte leziuni focale parenchimatoase.Densitate vasculara parenchimatoasa normala la nivelul celor 2 lobi, egala. Fara adenopatii patologice latero-cervicale.
Mentionez ca nu mai exista nimeni in familia mea cu probleme de tiroida, cu exceptia unei verisoare de gradul I (insa nu stiu ce diagnostic i s-a pus). Singura boala de care mai sufar este vitiligo, declansat in urma cu 6 ani.
In urma analizelor, medicul endocrinolog mi-a recomandat ca tratament euthyrox 100 mg cate o pastile pe zi dim pe stomacul gol, timp de 6 luni, dupa care sa repet ecografia sa vad daca nodulii s-au miscorat. As dori sa mai cunosc si parerea dvs in legatura cu cele expuse mai sus.
Va multumesc anticipat. O zi buna !

Raspuns:

– de principiu, nodulul de 4.1 mm nu prezinta la acest moment importanta; formal, se recomanda evaluarea ecografica periodica pentru a detecta daca are tendinta la crestere;

– nodulul din lobul stang nu prezinta, conform datelor oferite de dvs, modificari ecografice suspecte de malignitate; in aceste conditii se poate opta pentru urmarirea lui in dinamica; daca la ecografiile ulterioare creste in mod evident (asta ar insemna cel putin pana la 15 mm in diametrul cel mai mare pentru a fi relevant) se poate recomanda punctia tiroidiana cu ac fin; daca ramane la fel, se va urmari in continuare; primele doua evaluari ar trebui sa fie la 6, respectiv 12 luni, iar daca totul este ok, anual dupa aceea;

– tratamentul cu Euthyrox are, din punct de vedere teoretic, scopul de supresa secretia hipofizara de TSH (hormonul care stimuleaza tiroida), in ideea ca in absenta acestui stimul nodulii vor regresa; din pacate, nu s-a demonstrat clar ca acest tratament este eficient, iar eu personal nu-l recomand in general; in plus, doza de Euthyrox care vi s-a recomandat este destul de mare, putand genera efecte adverse prin exces de hormoni tiroidieni;

– nodul in gat si probeleme de respiratie nu au nicio legatura cu cei doi noduli tiroidieni;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu