Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (270)

September 25, 2010

nica victorita:

buna ziua, am un baietel de 2.3 ani cu trisomie 21.in fiecare an i-am facut analize t3,t4,tsh.anul acesta in iunie i-a iesit tsh-ul-15.5(limita 5.7),iar hormonii de crestere normali, in grafic:t3-1.87,iar t4-8,018.in momentul acela luam trat homeopat iar drita homeopata ne-a spus sa asteptam 3 luni sa refacem analizele pt ca puteau fi influentate de trat homeopat.sapt trecuta am fost la endocrinolog,i-a facut ecografie,a spus ca are glanda tiroida(lucru f bun) ltd-14.4/11.3mm si lts-10.7/10.4mm,ne-a spus ca-i suspect de tiroida autoimuna si sa-i facem atpo si ft4 pt a vedea daca are sau nu.am primit rezultatele ieri si atpo=<10.0ui/ml(ref <35ui/ml),iar ft4-1.170ng/dl(ref 0.8-1.9ng/dl).am incercat sa iau legatura cu endocrinologul,dar nu-l gasesec momentan,imi puteti spune si dvs parerea despre aceste analize si valori?stiu ca ultimile au iesit bine,dar tot sunt ingrijorata….multumesc anticipat!

Raspuns:

– pacientii cu sindrom Down au un risc crescut de disfunctie tiroidiana (in special hipotiroidie) fata de populatia generala;

– nivelul crescut al TSH si aspectul ecografic sugestiv de tiroidita autoimuna (daca am inteles corect) sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului si pentru a incepe tratamentul, chiar daca nivelul ATPO este normal; de altfel, in multe cazuri de tiroidita autoimuna la debut, initial creste nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina (Ac anti-TG), valoarea ATPO modificandu-se ulterior;

– in concluzie, tratamentul de substitutie cu l-tiroxina (Euthyrox) ar trebui inceput, cu obiectivul de a normaliza nivelul TSH;

– raspunsul meu pleaca de la premisa ca analizele prezentate (in special TSH) sunt lucrate corect; daca exista vreun dubiu, TSH-ul ar trebui repetat la alt laborator;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. nica victorita says:

    buna ziua,va multumesc din suflet pt raspuns.sapt asta am tot sunat la cabinetul dr-ului,dar cred ca-i in concediu,nu raspunde nimeni.am o alta nelamurire,i-am explicat dr-ului ca acel rezultat la tsh era posibil sa fie influentat de trat homeopat,si l-am intrebat ce analize sa facem,ni le-a recomandat pe cele de mai sus:Atpo si Ft4-fara Tsh…pe ecografie scrie:ltd-144/11mm,struct discret hipoecogena neomogen
    lts-17/104mm,struct discret hipoecogena neomogen-sper ca am scris corect,iar la diagnostic :tiroidita autoimuna..intrebarea mea e:trebuia repetat si tsh-ul?daca trebuie repetat,trebuie repetate si Atpo si Ft4,sa fie din aceiasi proba de sange?
    Copilul e dezv f bine in ciuda diagnosticului pe parte psihica,pe parte fizica n-a mai crescut in inaltime de vreo 6-8 luni,la 2.3 ani are11-11.300kg,85.5 cm inaltime iar perimetrul cranian e 45 cm.la perimetru si inaltime a ramas in urma…alte analize complete de sange am facut si nu are probleme cu Ca,fe…doar fosfataza alcalina i-a iesit de 2 ori mare687 cand limita e 320…aici am fost la mai multi drii si au parerile impartite unii spun ca are rahitism dupa val fosf alc,altii spun ca e ok pt ca-i in perioada de crestere…sunt intr-o ceata totala,pt ca nu stiu daca are nevoie de trat pt rahitism.ideea e ca am supectat ca are ceva la tiroida pt ca nu s-a ma inaltat.pana pe la 1.6 ani a crescut conform graficelor.acum a inceput sa ramana in urma si nu stiu de ce…am intrat si in alte detalii ca sa va faceti o parere mai buna despre analize si dezvoltare.Multumesc anticipat!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu