Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (273)

September 29, 2010

Elena:

Buna ziua.
Am 25 ani, sex F, sunt din Bucuresti.
Ultimul tratament urmat a fost cu Duphaston in luna iulie, timp de 10 zile pentru tulburari ale ciclului menstrual.
Am avut anumite simptome in ultimele luni: oboseala, nervozitate, depresie, si aceste tulburari de menstruatie care m-au facut sa merg la un control ginecologic. Aici mi s-a recomandat sa fac urmatoarele analize(le-am facut in ziua a-14-a a ciclului menstrual, in luna septembrie 2010):
– Estradiol: 151.7
– FSH: 5.7
– LH: 12.9
– FT4: 14.2
– TSH: 6.32
Toate analizele in afara de TSH par in regula. Acest rezultat inseamna ca am hipotiroidism? Ce ma sfatuiti sa fac in continuare? Imi puteti recomanda un spital si un medic la care sa apelez?

Cu tot respectul,
Elena

Raspuns:

– asocierea nivelului usor crescut al TSH cu o valoare normala a FreeT4, asa cum apare in cazul dvs, indica o forma incipienta a deficitului de hormoni tiroidieni, hipotiroidism subclinic; in aceste cazuri simptomatologia este fie discreta, fie absenta, asa ca nu sunt convins ca problemele dvs sunt legate (doar) de aceasta usoara disfunctie tiroidiana;

– cauza cea mai frecventa a hipotiroidismului subclinic la varsta dvs este tiroidita Hashimoto, o boala autoimuna care duce la distructia progresiva a tiroidei si la instalarea hipotiroidiei permanente; pentru a confirma diagnosticul se recomanda masurarea nivelului anticorpilor specifici (ATPO si anti-tiroglobulina), care apar in titru crescut in aceasta boala; optional, poate fi utila si o ecografie tiroidiana, care poate descrie modificarile tipice din tiroidita Hashimoto;

– daca dignositul se confirma, ar trebui inceput tratamentul de substitutie cu hormon tiroidian (l-tiroxina/Euthyrox/L-Thyroxin) pentru a normaliza nivelul TSH;

– de principiu, m-as fi putut ocupa eu de problema dvs, dar pana la inceputul lunii noiembrie nu voi fi in spital; presupun, totusi, ca orice endocrinolog va poate evalua, cazul dvs nefiind unul foarte complicat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 Comentarii »

  1. florentina says:

    buna ziua
    am 30 de ani,1.63 m inaaltine,61 kg, rudele nu au fost diagnosticate cu afectiuni ale glandei tiroide, iar recent datorita faptului ca imi cadea foarte tare parul, am mers la medicul endocrinolog.
    analizele efectuate:
    anticorpi anti tiroglobulina 14,1(interval referinta 0-42Ul/ml)
    ATPO – 71,9(interval referinta 0-35 Ul/ml)
    FT4 -1,3(interval referinta 0,65-2,3 ng/dL)
    TSH- 1,37(interval referinta 0,4-4 uUl/mL)
    am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna cronica, dar nu mi s/a prescris nici un tratament intrucat mi s-a spus ca este vorba de o normotiroidita.
    ulterior mi/am facut analiza testoteronului( 1,24, interval referinta 0,13- 1,08ng/ml).
    am facut un control ginecologic, iar aici totul a fost in regula.
    mi s-a spus ca, caderea parului se datoreaza nivelului crescut de testosteron precum si datorita tiroiditei si mi s-a recomandat sa iau Melleva.credeti ca ar trebui sa iau si un tratament pt tiroidita.as vrea sa stopez cumva caderea parului.ce imi recomandati?

  2. adina says:

    buna ziua,
    Felicitari in primul rand pt site.
    acum as vrea sa va supun atentiei problema mea. In septembrie 2008, am fost diagnosticata cu gusa nodulara, nodulul fiind de 2×1.8 cm. Am facut scintigrama, iar diagnosticul a fost nodul rece. Urmare a acestui diagnostic am hotarat sa aman operatia. In iunie 2009 m-am operat, iar rezultatul testului histopatologic, a fost carcinom papilar tiroidian. Am intervenit din nou chirurgical, la 6 saptamani dupa prima interventie, operatie in urma caraia mi-a fost extirpata intreaga tiroida. Am urmat tratament de radioterapie cu iod, iar la 6 luni de la iradiere analizele au iesit bune, dr. Piciu de la oncologie cluj programandu-ma la un nou control abia peste un an. Pe epicriza mi-a fost recomandat sa imi fac TSH si FT4 anual si sa transmit rezultatele. Acum, in 1.10.2010 am facut un set de analize, iar rezultatele sunt: TSH <0,05 mIU/l, FT4 12,36 pmol/l. Conform valorilor de referinta existente pe buletinul de analiza, rezultatele sunt Ok, tinand cont ca nu am tiroida. Ce ma ingrijoreaza pe mine, e valoarea VSH care e peste dublul valoarii de referinta, si anume 37/68 mm/1h/2h. Poate indica aceasta valoare a VSH-ului o posibila recidiva a ….carcinomului?? Mentionez ca valoarea Ca ionic e 4,03 mg/dl.
    Multumesc.

  3. Elena says:

    Va multumesc mult pentru raspuns.
    Felicitari pentru continutul util si concis al site-ului. In semn de multumire pentru timpul acordat va pot ajuta cu mare drag in cazul in care veti avea nevoie de orice legat de acest site, eu fiind programator web. Aveti emailul meu in acest post.

    Cu tot respectul,
    Elena

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu