Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (281)

October 15, 2010

alina:

Buna ziua,
In luna august 2010 am inceput sa am niste simptome cel putin suspecte:
-durere in torace
-stari se oboseala
-cel mai suparator simptom fiind de presiune asupra gatului.
Dupa apx 3 zile de la aparitia brusca a acestora, am decis sa fac analizele principale pentru o eventuala afectiune a tiroidei. Rezultatele au fost urmatoarele:
TSH:>100 (valoarea de lab.: 0,46-4,67)
T4 liber:22200 (<280)
ATPO: 1231 (<60)
Diagnosticul pus abia peste 2 saptamani-timp in care m-am simtit groaznic (deoarece pana la aflarea rezultatelor am plecat din tara, si am ajuns la un medic endocrinolog abia dupa 2 saptamani) a fost de hipotiroidie severa. Intre timp am facut si o ecografie tiroidiana cu urmatoarele concluzii:
-tiroida usor marita, hiporeflectiva si hipervascularizata.
-maladia Graves putin probabila.
Dupa aflarea acestor rezultate, tratamentul recomandat a fost de 100 L-Tyroxine. Am inceput progresiv, de la 50 u , marind saptamanal pana cand doctorul mi-a spus sa ma opresc la 125 u( acest lucru s-a petrcut pe parcursul a 4 saptamani).
Dupa 4 zile de L-Tyroxine 125 u, am repetat analizele ale caror rezultate nu mi-au parvenit decat telefonic, de aceea va pot spune doar ce mi-a spus doctorul telefonic. Rezultatele analizelor au fost bune (normale pentru tiroida), doar anticorpii au ramas la titruri mari. Doctorul mi-a recomandat pastrarea dozei de 125 u, ceea ce am si facut pana in prezent.
Mentionez ca in tot acest timp de la aflarea ultimelor rezultate (11 sept 2010) am inceput sa ma simp mai bine.
De apx 3 zile, senzatia de presiune asupra gatului a revenit, ceea ce m-a si determinat sa va scriu, avand in vedere ca urmatoarea consultatie la medicul endocrinolog o am abia pe 28 octombrie.
Deci, intrebarea mea este: care este motivul pentru care aceasta suparatoare senzatie persista (sau mai bine spus revine)? impreuna cu o stare generala proasta. Tratamentul urmat este cel corect?
Precizez ca am 29 de ani.
In speranta ca am fost clara, va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu stima,
Alina

Raspuns:

– analizele arata prezenta unei tiroidite autoimune (Hashimoto) care a fost descoperita in momentul in care hipotiroidismul clinic (adica forma mai severa) era deja instalat; tratamentul a fost corect initiat cu Euthyrox (l-tiroxina); chiar daca testele de functie tiroidiana au fost bune dupa aceasta perioada initiala de tratament, ar trebui repetate dupa minimum 4-6 saptamani in care ati luat 125 micrograme/zi de Euthyrox, pentru a verifica raspunsul la aceasta doza;

– anticorpii vor ramane cu valori mari pentru mult timp si nu nicio relevanta in monitorizarea tratamentului, masurarea lor fiind utila doar la stabilirea diagnosticului;

– senzatia de presiune la nivelul gatului nu este, cel mai probabil, legata de problema tiroidiana, atat timp cat ecografia initiala a aratat ca glanda este doar usor marita; totusi, ar trebui repetate analizele (TSH, FreeT4) pentru a exclude un tratament excesiv (TSH sub limita inferioara a normalului) sau insuficient (TSH peste limita superioara a normalului) si, minimum, tiroida ar trebui palpata de endocrinolog; in acelasi timp trebuie sa stiti ca presiunea la nivelul gatului este mai degraba un simptom asociat stresului si oboselii decat bolilor tiroidiene;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. GABRIELA says:

    Ma numesc Gabriela, 37ani si am fost internata in sectia chirurgie a spitalului Parhon,in data de 08.09.2010, cu diagnosticul de gusa polinodulara cu fen de tiroidita cr. S-a intervenit operator practicandu-se tiroidectomie totala cu tratament de substitutie tiroidiana cu euthyrox 100mg/zi.
    Rezultatul examenului histopatologic:
    1.carcinom papilar multifocal:focar incapsulat LST de 2,2/1,6 cm “varianta foliculara”, dezvoltat pe fondul unui adenom; microfocar LDT de 0,6/0,4cm invaziv marginal.
    2.bloc adenopatic cu metastaza izostructurala la nivelul compartimentului central
    3.doi limfoganglioni reactivi.
    4.fragment timic cu lipodistrofie.
    Cod citologic: ST1/G1/R1 ,cod stadializare : PN1A, cod morfologic : M8340/3 stadializare: PT3MB
    Mi s-a propus tratament cu iod radioactiv cu internare pe data de 15 feb 2011. Am repetat analiza TSH pe data de 12.10.2010 cu rezultatul de 4.00 (0.25-5), valoarea fiind mai mare decat in aprilie 2010 cand am avut tsh=2,21.La aflarea valorii TSH doctoral mi-a recomandat marirea dozei de euthyrox la valoarea de 125 mg.Pana la internare mi s-a propus regim alimentar fara iod, bazat pe legume si fructe proaspete si preparate pregatite in casa iar incepand cu 01.01.2011 fara euthyrox. As dori sa stiu daca este normal aceasta val marita a TSH dupa operatie si as dori sa stiu ce reprezinta pct. 2 si 3 din rezultatul histopatologic. Ma ingrijoreaza rezultatul ex histopatologic si as dori parerea d-voastra de specialist. Va multumesc!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu