Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (282)

October 17, 2010

Francoise:

stimate domnule doctor,
imi place foarte mult site-ul dvs, recunosc ca din cauza unor experiente nefericite nu am prea multa incredere in medici.
am 55 de ani, si de cca 30 de ani am fost considerata ca avind hipotiroidie , am luat eutyrox, vara cca 1 pastiluta de 100, iar iarna 2. analizele pentru t4 , atit cit imi amintesc, au avut valori foarte mici sub limita minima cu mult, ceva de genul 0.01.
de cca 2 ani nu am mai putut sa iau eutyrox, simteam ca imi face rau, imi creste tensiunea , propranololul pe care il luam nu mai e suficient. la asta se adauga o trenspiratie care miroase foarte urit, in special in zona superioara, fata si gitul, efectiv curge apa pe mine, am probleme cu somnul, ma scol noaptea si nu mai pot dormi, stari de nervi, ma infurii foarte repede, uneori nejustificat, incerc sa ma controlez, dar nu reusesc totdeauna, imi tiuie urechile de vreo citeva luni, am sezatii de arsura pe spate, si imi e frig, desi transpir. banuiesc ca am trecut intr-o faza de hipertiroidie
cu stima

Raspuns:

– un diagnostic de hipotiroidism pus in urma cu 30 de ani, fara a mai fi confirmat de atunci, poate fi privit cu un grad de neincredere; tratamentul cu Euthyrox urmat (100 μg/zi vara si 200 μg/zi iarna) este destul de atipic si, in orice caz, nu se urmeaza fara analize periodice (TSH, FreeT4) care sa confirme ca este adecvat;

– simptomele descrise sunt destul de nespecifice si, desi, teoretic vorbind, ar putea fi cauzate de o disfunctie tiroidiana, mai degraba sugereaza manifestari asociate menopauzei si/sau stresului; in orice caz, avand in vedere istoricul dvs, va recomand sa repetati testele de functie tiroidiana (TSH, FreeT4) si masurarea ATPO (anticorpi care cresc in bolile tiroidiene autimune); orice anomalie a acestor analize poate indica nevoia unui consult la endocrinolog si a unui tratament specific; daca rezultatele sunt in limite normale se poate exclude o legatura intre starile pe care le aveti si o problema tiroidiana; nu se exclud, totusi, anomaliile structurale ale tiroidei, cum ar fi nodulii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Liliana says:

    Am 42 de ani, 60 kg
    In februarie 2010 am facut un examen ecografic la tiroida si s-au constatat:

    3 formatiuni nodulare (2 noduli bine delimitati si nevascularizati)
    insa al 3-lea este hipoecogen, neomogen, slab delimitat de 0.9/0.6 cm vascularizat periferic si central cu microcalcificari incluse. (3 microcal.)

    Am facut analizele:
    calcitonina: 1.5 pmol/L, (valori normale <3.36)
    FreeT4 13.5 pmol/L (valori normale 10.0-28.0)
    TSH 3.64 mIU/L (valori normale 0.46-4.68)
    Anti-TPO 0.5 UI/Ml (normale 0-70)

    analizele de sange par in limite normale….(?)

    am repetat in septembrie 2010 doar ecograful
    situatia e neschimbata la dimensiunea nodulilor
    (mi s-a prescris euthyroh dar nu l-am luat spre rusinea mea)

    ma deranjeaza ca de cativa ani am niste secretii in gat (dar acelea tin de ORL)
    si in ultima vreme parca ceva nu e in regula….nici cu nasul…
    am avut o operatie de hernie de disc + 2 interventii piatra la rinichi…
    dar am tonus bun…merg foarte mult pe jos si nu obosesc…muncesc mult…rezist la stress..
    pulsul parca nu e in regula in ultimul am…mai sare si peste 100;

    sunt dintr-un oras de provincie si azi am facut la institul oncologic din Cluj o scintigrafie tiroidiana cu technetiu
    si mi s-a scris urmatorul rezultat:

    -evidentiaza fixare relativ omogena, pe intreaga arie glandulara

    LTD: forma, pozitie si dimensiuni modificate; hipertrofiat comparativ cu stanga asimetrie cu hipertrofie predominant
    in polul inferior;
    Fixare crescuta, apsect sugestiv pentru structura multimicronodulara calda; nodulii mai probabil adenomatosi;

    LTS:multiple zone micronodulare, similare fata de dreapta, active metabolic , nu lacunare

    CONCLUZIE: gusa heteromultinodulara (ce inseamna??)

    doamna endocrinolog din orasul meu mi-a spus ca nodulii sunt sub 1 cm si nu se poate face biopsie inca

    zilele acestea ma voi duce cu rezultatul la d-na endocrinolog;
    sa am motive mari de ingrijorare? mai ales pentru nodulul vascularizat? pasul urmator credeti ca e operatia?

    va multumim pentru tot efortul pe care il faceti
    raspunzandu-ne aici pe blog…
    faceti cinste profesiei de medic…

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu