Răspunsuri la întrebări (291)

kkrisstina:

Buna ziua! Ma numesc Popescu Cristina ,am 30 de ani si in urma cu 1 an si jumatate (dupa perioada de sarcina si alaptare) am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna. ATPO fiind 2300,dupa un an si jumatate de tratament sunt 1850.
Intrebarea mea ar fi daca se permite cu acest diagnostic o eventuala sarcina sau poate afecta copilul in timpul sarcinii,daca nu cat ar trebui sa astept?
Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– masurarea ATPO este utila doar la stabilirea diagnosticului de tiroidita autoimuna; nu este necesara repetarea periodica, boala nu se monitorizeaza prin intermediul ATPO; obiectivul tratamentului este de a mentine nivelul TSH in limite normale sub tratamentul cu l-tiroxina;

– puteti ramane insarcinata cu doua conditii:

  1. nivelurile de hormoni tiroidieni sa fie normale inainte de sarcina; asta inseamna TSH si FreeT4 in limite normale;
  2. sarcina sa fie monitorizata si de un endocrinolog, care sa ajusteze tratamentul astfel incat TSH sa ramana in valori normale, tinand cont ca necesarul de l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) creste in aceasta perioada cu 30-50%; este foarte important acest aspect deoarece deficitul de hormoni tiroidieni materni pe perioada sarcinii poate duce la afectarea ireversibila a dezvoltarii sistemului nervos la fat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (291)”

  1. Buna ziua d-le docror!
    Am 35 de ani si in urma cu 1 an si jumatate am fost diagnosticata cu hipertiroidie
    TSH era atunci 0,015
    in urma sfaturilor dvs (Tyrozol 30mg/zi-3sapt..Tyrozol 20mg/zi-3sapt..Tyrozol 10mg/zi 3 sapt)valoarea analizelor mele s-a normalizat.Rezultatele analizelor azi sunt urmatoarele:
    TSH=1,29 mIU/L
    T3=2.12 nmol/L
    T4=87 nmol/L
    In perioada in care eram in hipertiroidie am pierdut o sarcina,acum as vrea sa raman din nou insarcinata,intrebarea mea este daca trebuie sa iau in continuare Tyrozol si cu ce doza as putea sa merg si daca in perioada sarcinii pot lua tratament antitiroidian fara sa fie afectata sarcina.
    Va multumesc din suflet pentru sfat!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.