Răspunsuri la întrebări (297)

Roberta:

Buna ziua,

Apelez din nou la ajutorul dvs pentru o nelamurire.
Am 24 de ani, in urma cu aproape 6 ani am fost diagnosticata cu hipertiroidie, am facut tratament cu Thyrozol timp de 3 ani, dupa care am intrerupt tratamentul (la recomandarea medicului), repetand insa analizele la interval de 6 luni. In urma cu un an la un set de analize mi s-a recoltat si ATPO, rezultand o valoare foarte mare – 6000 (v-am mai spus despre aceasta problema si mi-ati spus ca e reactie normala dupa hipertiroidie – raspuns autoimun, dar ca trebuie supravegheat – 6 feb 2010)

In luna septembrie am refacut analizele si pentru TSH am obtinut o valoare normala(insa in crestere), iar la FT4 o valoare putin sub limita inferioara.
Problema este urmatoarea. Din luna mai am oprit administrarea de anticonceptionale (Mercilon) si de atunci (in fiecare luna) cam in perioada ovulatiei am o usoara sangerare. Medicul ginecolog a spus ca daca este in perioada ovulatiei poate fi normal, fac un tratament usor si cu ovule, insa luna aceasta sangerarea intermenstruala este putin mai abundenta si de durata mai lunga (5 zile), fara sa aiba insa debitul unei menstre obisnuite.

Oprirea administrarii anticonceptionalelor si cresterea valorilor pt TSH si FT4 (corelate) pot constitui o cauza a acestor sangerari anormale intermenstruale. Cum as putea verifica? Care ar fi pasii pe care ar trebui sa ii urmez in continuare?

Multumesc anticipat de raspuns.
O zi frumoasa!

Raspuns:

– atat timp cat TSH se mentine in limite normale, nu exista o influenta a problemei tiroidiene asupra tulburarilor menstruale, mai ales cand aceasta normalizare este prezenta de mai multe luni; sangerarea la ovulatie se poate considera normala daca este doar minima („spotting”), oricum nu daca dureaza 5 zile;

– oprirea anticonceptionalelor nu determina, in mod curent, aparitia unor astfel de sangerari;

– ginecologul trebuie sa excluda afectiuni specifice (de ex. polipi endometriali) ale aparatului genital; monitorizarea prin ecografia transvaginala poate fi un prim pas;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (297)”

  1. Buna ziua
    Apelez din nou la ajutorul dumneavoastra.Mi-ati raspuns la intrebarile 188 si 149.Dupa operatie am avut Calciu seric=7,31,am luat timp de 6 luni calciu si vitamia d(ROCALTROL de 0,25)in diferite cantitati pentru a ajunge la valoarea normala a calciului(la inceput am luat calciu cate 2000unitati si rocaltrol cate 4 pastile/zi,acum iau calciu 1000unitati si 2 pastile de rocaltrol/zi).Problema este ca in momentul in care nu mai iau calciu si rocaltrol calcemia scade brusc la valori de 7,7-8 si ma simt foarte rau.In luna septembrie mi-am facut analizele si mi-au iesit urmatoarele rezultata:PTH=38,0,25HOVITD=13,FOSFOR=13.Ce pot sa mai fac pentru a ajunge la o valoare normala a calciului?
    Va multumesc.

  2. Buna ziua,

    Ieri am efectuat analize la sange pentru a vedea daca am probleme cu tiroida, respectiv T3, T4 si TSH. Va rog frumos sa ma ajutati si sa-mi spuneti ce indica T3 peste limita normala. Nu am mai luat medicamente pentru aceasta problema, este prima data cand efectuez analize pentru aceasta problema, iar varsta mea este 22 ani. Rezultatele analizelor sunt urmatoarele:

    TSH: 1.63, valorile normale fiind intre 0.27-4.20;
    T3: 3.75, valorile normale fiind intre 1.3-3.1;
    T4: 167, valorile normale fiind intre 66-181.

    Am decis sa fac aceste analize pentru ca am gusa, iar medicul mi le-a recomandat. Am 1.65 m si 57 kg. Sunt programata joi la un medic endocrinolog, dar sunt foarte speriata si de aceea va solicit ajutorul.

    Va multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.