Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (319)

November 22, 2010

Gabriela Moise:

Buna ziua!
Va apreciez profesionalismul care transpare din raspunsurile foarte exacte.
1. Am efectuat in 20 noiembrie 2009 tiroidectomie totala, dupa care am luat 100mg Euthyrox. Astfel, in 27.01.2009, TSH era 3.96 (valori normale 0.27-4.2). Am luat apoi 125 mg Euthyrox, astfel incat in 30.09.2010 TSH=0.492 (valori normale 0.27-4.2), iar T4=132.2 (valori normale 66-181) (Synevo, dupa cum ati recomandat). Mi s-au recomandat tot 125 mg Euthyrox. Considerati aceasta doza optima, sau ar trebui sa iau tot 100 mg Euthyrox?
2. O alta problema se refera la valoarea prolactinei care este de 2152 µUI/mL (1647 dupa PEG) (normal 127-637), in conditiile in care urmez tratament cu un antipsihotic (rispolept consta 25mg care are ca reactii adverse si hiperprolactinemia) de 5 ani, precum si alte astfel de tratamente de circa 20 ani. In conditiile in care acest tratament imi face bine, iar Dostinex sau Bromocriptina sunt contraindicate in cazul meu, considerati ca ar trebui sa incerc alt tratament in locul Rispoleptului din cauza prolactinei marite? Cat de periculoasa este aceasta valoare si ce efecte poate avea?. Mentionez ca am 40 ani, sex feminin.
Va multumesc anticipat pentru raspuns, pe care il astept cu mare interes.

Raspusn:

– atat timp cat TSH este in limite normale, obiectivul tratamentului este atins si nivelurile hormonilor tiroidieni sunt optime; este mai indicat , mai ales la o varsta activa, sa fie mai aproape de limita inferioara a normalului decat de cea superioara;

– rispoleptul este unul dintre medicamentele antipsihotice care creste cel mai accentuat prolactina; un nivel anormal crescut al prolactinei poate inhiba functia ovariana, cu dereglarea/oprirea menstrelor si aparitia prematura a osteoporozei; exista si posibilitatea sa coexiste un adenom hipofizar care sa secrete prolactina – un examen RMN poate lamuri situatia; totusi, in cazul dvs si la asemenea valori ale prolactinei, cea mai probabila cauza ramane tratamentul psihiatric;

– exista antipsihotice cu un efect mai redus (de ex. Olanzapina) de crestere a prolactinei;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. FloryL says:

    Buna ziua,

    Imi puteti spune va rog care ar putea fi posibilele consecinte ale intreruperii pentru o perioada de cateva luni ale tratamentului cu Euthyrox in cazul tiroiditei Hashimoto?

    Va multumesc,
    FloryL

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu