Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (323)

November 23, 2010

Adela:

Buna ziua,

Ma numesc Adela, am 24 de ani, 160 cm inaltime si 70 kg. La indicatiile doamnei doctor de la medicina muncii am fost la un control ecografic tiroidian, care a avut urmatorul rezultat: “aspect de pseudogusa, volum normal, structura moderat neomogena sugestiva pentru o tiroidita cronica autoimuna”.
Domnul doctor m-a trimis la analize, care au rezultat astfel:

TSH: 0,10 uUI/ml (val.normale 0,4 – 4,2 uUI/ml)
Prolactina: 20,70 ng/ml (val.normale femei negravide: 1,2 – 19,5 ng/ml)
Anti TPO: 782,5 UI/ml (val.normale max. 50 UI/ml)
FT4: 1,20 ng/dl (val.normale 0,8 – 2,0 ng/ml)
FreeT3: 4,40 pg/ml (val. normale 1,4 – 4,2 pg/ml)

In aceste conditii, mi s-a pus diagnosticul de “tiroidita cronica autoimuna Hashimoto cu proces autoimun alter.”(ultimul cuvant e prescurtat si asta e ceea ce am putut sa descifrez. Verbal mi-a spus doar primele trei cuvinte din denumire. Se poate sa fie alternant…sau alternativ…?).
Domnul doctor m-a intrebat daca am copii, am raspuns inca nu dar ne dorim in urmatorii ani, mi-a spus ca va trebui sa am mare grija cand voi dori sa am si ca nu imi da tratament hormonal.
Mi-a prescris doar Prementrin – pe baza de plante, pentru ca am o menstruatie neregulata (intarzie destul de mult de obicei, spre exemplu acum sunt in a 70-a zi si inca nimic), mi-a recomandat miscare si mi-a spus sa revin peste o luna (dar fara alte analize).

Intrebarile mele (pe care bineinteles ca atunci am fost prea zapacita sa i le pun):
1. Cum se asociaza aceasta hipertiroidie cu tiroidita cronica autoimuna? (din ce am citit – stiu, toti ne credem doctori citind cateva zile pe internet… – tiroidita cronica se asociaza cu hipo, nu cu hiper…)
2. De ce nu mi-a dat tratament pentru tiroida?
3. Care este parerea dumneavostra despre analize si ce ar trebui sa fac de acum incolo?

Mentionez ca strabunica mea a avut probleme cu tiroida.

Va multumesc mult.

Raspuns:

1. exista doua posibilitati legate de analizele prezentate de dvs:

2. pentru ca nu este inca foarte clar ce se intampla; daca este intr-adevar o tiroidita, nu este indicat tratamentul cu l-tiroxina pana nu apare faza de hipotiroidism; daca este boala Basedow, tratamentul se face cu al tip de medicamente, antitiroidiene de sinteza;

3. reevaluarea la 4 saptamani, cu repetarea TSH, FreeT3 si FreeT4; in functie de evolutia inregistrata de aceste analize se poate vedea in care dintre situatiile enumerate de mine va aflati; mai rapid, dar cu costuri ceva mai mari, se poate masura nivelul anticorpulor anti-receptor de TSH (TRAb), care sunt un marker pentru boala Basedow (nu cresc si in tiroidita); in plus, trebuie evaluate tulburarile de ciclu menstrual, pentru ca este evident anormala o menstruatie care intarzie atat de mult;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 Comentarii »

  1. PAULA says:

    buna ziua .am 43 ani si anul trecut am fost diagnosticata cu neoplasm de col uterni ,am facut radioterapie,chimioterapie si brancoterapie asta din august pina in noiembrie si in decembrie am fost operata .Prin mai am inceput sa am unele stari de sufocare si simteam limba grea si nu mai puteam sa ingit dar starile au trecut .Pe 17 august am fost sa fac un set de analize si am facut si ATPO si T.S.H=30U.I/ML,FT4=1,5 NG/DL SI NUSTIU CE INSEAMNA dc este in concediu cea care mia dat sa fac analizi si vine in septembrie .Va rog spunetim ce diacnostic este sau daca sunt normale .VA MULTUMESC

  2. Adela says:

    Va multumesc mult pentru raspuns. Pe la jumatatea lui decembrie o sa ma duc din nou la control.
    Numai bine!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu