Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (324)

November 23, 2010


Tanase Monica:

Buna ziua,
ca si istoric as putea sa va precizez ca prima investigatie asupra glandei tiroide este undeva in 09.10.2002.Atunci medicul a scris asa:
-Lob drept Echostructura relativ neomogena subcapsular ant.
mai departe ce scrie, nu mai inteleg.
– Lob stang -nodul degenerat chistic fi 7/7
– volum tiroidian 4 cm3
Ecgostructura neomogena
TSH 1.6; Total T4 5.9; ATPO 1

Urmatoarea investigatie :28.02.2004. Atunci medicul a scris asa:
– lobul drept -echostructura nanogena fara … cu caracter organizat.
– lob stang – subcapsular posterior si lateral , formatiune fi 5/6 (mai scrie ceva dar nu inteleg scrisul)
-volum tiroidian 4.6cm3
-micronodul lob stang

Urmatoarea investigatie 11.03.2010
– Istm diametrul ant post 7.1 echogenitate moderat crescuta , echostructura omogena.
– lob stang 20/51/25 mm ,echostructura omogena ,e chogenitate moderat crescuta, prezinta o formatiune rotund ovalara, cu echostructura omogena, si echogenitate usor scazuta fata de restul glandei avand diametrul de 10.4/10.6 mm , bine delimitat. Fara adenopatii laterocervicale.
– lob drept 16.1/50/14mm echogenitate usor crescuta , echostructura omogena, fara prezenta de formationi nodulare sau chistice , fara ademopatiilaterocervicale

Urmatoarea investigatie 18.10.2010
-lob drept 40/20/20V1 8 m3
-prezinta 3 formatiuni solide de 4 , 5, 6 mm tip I/II
– V1 = 8m3

-lob stang prezinta nodul de 15mm
tip II si III , omogen , solid , intens vascularizat
L 42/20/22
V2 = 8.4m3

Urmatoarea investigatie 02.11.2010
Istm diametrul ant. post 5.6mm, echostructura omogena, echogenitate moderat crescuta.
– lob stang 14.7/52.3/16.5 echostructura moderat neomogena, prezinta o formatiune rotund ovalara bine delimitata cu continut solid cu echogenitate usor mai scazuta decat restul glandei, cu diametrul 11.1/16.5 mm. Echogenitatea lobului stang este moderat crescuta. Fara adenoptii latero-cervicale
– lob drept 15.3/63/14.3mm, echogenitate moderat crescuta, echostructura moderat neomogena cu prezenta unei formatiuni rotund ovale cu continut transsonic cu diametrul de 2.5/2.5mm (chist).Fara formatiuni nodulare constituite , fara adenopatii laterocervicale.

Astept parerea dvs. daca este o crestere semnificativa, ce inseamna aceasta crestere, ce trebuie mai ales sa fac, acum
In toata aceasta perioada m-am confruntat cu semne clare de hipotiroidism, (ingrasare exagerata, nod in gat, sensibilitate si emotivitate crescuta exagerat , tahicardie, stare de lesin si slabiciune in special in preajma menstrei.Nu stiu cum sa descriu mai bine, cred ca e un inceput de lesin cateodata , cu palpitatii si batai diferite ale inimii.
Analizele acum in 22.10.2010 TSH 2.14 si Anti Tg 10 I/ml
Va multumesc mult si astept sfatul dvs.
revin cu o intrebare:
miercuri ajung in Bucuresti, deoarece medicul endocrinolog mi-a prescris trimitere pentru punctie nodulara. Imi este teama sa fac aceasta interventie,dpdv al efectelor ulterioare dar vreau si parerea dvs.
Credeti ca as putea sa va caut miercuri, la clinica sau unde aveti dvs. program?
Mentionez ca sunt din Constanta.

Raspuns:

– se poate considera ca nodulul a crescut semnificativ din martie pana acum; in afara de asta, una dintre ecografiile prezentate de dvs spune ca este si intens vascularizat; aceste doua elemente, (1) cresterea in dimensiuni si (2) vascularizatia la interior, sunt considerate elemente de suspiciune privind o posibila natura maligna;

– punctia tiroidiana cu ac fin poate ajuta la lamurirea acestui aspect, astfel incat sa nu suferiti o eventuala operatie de indepartare a tiroidei fara a fi cu adevarat nevoie; disconfortul asociat acestei manevre este minor, asemanator cu cel produs de o injectie intramusculara; daca aveti o programare pentru punctie va sfatuiesc sa nu o ratati;

– nivelul normal al TSH la ultimele analize arata ca tiroida functioneaza bine; asta insemana ca simptomele dvs nu sunt legate de o problema tiroidiana;

– programul meu de miercuri la Anima este intre orele 8-15, la clinica din Pipera; faceti o programare la numarul (021)/9838 si vom discuta pe larg toate aceste aspecte, precum si ce ar fi de facut in continuare, in cadrul consultului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 Comentarii »

  1. Ani says:

    Buna ziua, Domnule Doctor!
    Numele meu este Ani , 38 de ani.
    Dupa tiroidectomia totala din februarie 2010 cu diagnosticul pe care vi l-am precizat la intrebarea nr. 138 in data de:
    22.03.2010 am efectuat prima cura de iod unde mi s-a administrat 100 mCi I131
    Ecografia tiroidiana-mica formatiune transonica cu dimensiuni de 0.59/0.4 cm paratraheal stang
    Scintigrafie whole body –doua focare hiperfixatoare in regiunea anterioara a gatului
    Tg=2.65
    4.10.2010 -a doua cura cu administrarea a inca 100 mCi I131
    Ecografia tiroidiana-mic rest tiroidian , cu dimensiuni de 0.54/0.49 cm paratraheal stanga
    Scintigrafie whole body-imagine scintigrafica negative dar cu Tg=5.35 (analiza masurata inaintea administrarii iodului )
    Revine pentru consolidarea tratamentului cu 50 mCi I131 in data de 4.04.2011
    De cateva zile mi s-au inflamat glandele parotide , cu dureri ,lucrul care ma ingrijoreaza pentru ca aceasta reactie inflamatorie am avut-o doar in timpul administrarii radioiodului, eu acum aflandu-ma la o luna de la cura.
    Intrebarile mele sunt:
    1) Valoarea Tg n-ar fi trebuit sa se remita in cele 6 luni?(analize dozate la Institutul Fundeni unde urmez tratament).
    2) Daca aceasta valoare se mentine constanta voi efectua tot atatea cure pana devine nedetectabila chiar daca scintigrama e negativa?
    3) Inflamarea glandelor salivare e cauzata de efectele radioiodului chiar la acest interval de timp?Ce pot face?
    4) Care este concentratia maxima admisa de I131 astfel incat riscurile sa nu depaseasca ” beneficiile” acestuia?
    Va multumesc !

  2. Maria Sirbu says:

    Buna ziua domnule doctor; in primul rand va felicit pentru acest site care este foarte util intrucat raspunsurile sunt clare si concise, nemaivorbind de faptul ca sunt profesionale si le putem lua ca atare.
    Rugamintea mea este sa-mi interpretati analizele facute acum 2 saptamani si eventual sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare :
    TSH=2,94 val. referinta 0,4-4,0; Free T4=1,26 val. referinta 0,8-1,9 si aTPO=208 val. referinta sub 50; la echografia tiroidiana s-au constatat urmatoarele: lob stang 36/15/15 mm, lob drept 43/16/17 mm, istm 3 mm, ecostructura hipoecogena, usor neomogena.
    Va multumesc anticipat si va doresc succes si recunoastere in tara si nu in strainatate!

  3. Buna ziua,
    Numele meu este Marcela stanila,am 59 ani,1,56 m inaltime si 73 kg.In urma cu 2 ani mi s-a pus Dg. de Gusa nodulara.Am urmat trat. cu Eutirox 50µg/zi si Iodid 200µg zi.De 1 luna la indicatia medicului ,am intrerupt Iodidul.Am facut biopsie cu ac fin si am rugamintea de a-mi spune D-voastra daca am motiv de ingrijorare si ce trebuie sa fac in continuare.Rezultatul biopsiei:Citologie redusa cu grupuri celulare si foliculi formati din celule cu nuclei mariti ,palizi,toti nucleolati
    Trame fibrilare dispersate cu sau fara elemente celulare pe suprafata
    Coloid subtire in flocoane dispersate

    Hematii abundente.
    Concluzie Leziune cu celule Hurtle.Astept parerea d-voastra.Multumesc

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu