Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (325)

November 24, 2010

Marcela Stanila:

Buna ziua d-le Doctor,
Poate ca azi sunt mai norocoasa si pot obtine un raspuns la intrebarea mea legata de rezultatul biopsiei tiroidiene.Acesta este:Citologie redusa cu grupuri celulare si foliculi formati din celule cu nuclei mariti,palizi,toti nucleolati.Trame fibrilare dispersate cu sau fara elemente celulare pe suprafata.Coloid subtire in flocoane dispersate.Hematii abundente.
Concluzie:Leziune cu celule Hurthle.Mentionez ca am 59 ani,nu am in familie persoane care sa aiba afectiuni tiroidiene,iar analizele mele ,pt. functia tiroidiana sunt in limite normale.De 2 ani urmez tratament cu L-tyroxin 50µ/zi si cu Iodid 200µ/zi,dar de 1 luna am intrerupt Iodidul la recomandarea endocrinologului.Va rog sa-mi spuneti parerea d-voastra:se impune sau nu operatia?Multumesc

Raspuns:

– nodulii cu celule Hurthle fac parte din grupul leziunilor foliculare; acestea pot fi adenoame (benigne) sau carcinoame (maligne); problema este ca punctia tiroidiana cu ac fin nu poate face diferenta intre o leziune foliculara maligna si una benigna; doar examenul anatomopatologic din tesutul obtinut in urma operatiei poate lamuri acest aspect;

– carcinoamele tiroidiene cu celule Hurthle sunt forme ceva mai agresive ale carcinomului folicular; ele raspund, in multe cazuri, mai greu la tratamentul cu iod si au tendinta de a metastaza mai rapid;

– avand in vedere ca diagnosticul nu se poate lamuri decat in urma operatiei si ca riscurile asociate cu acest tip de cancer tiroidian lasat netratat sunt semnificative, operatia se impune;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

6 Comentarii »

  1. Alina Gherlea says:

    Buna ziua,
    Sotul meu a fost operat la glanda tiroida, in urma operatiei i s-au scos ambele glande rezultatul carcinom folicular cu celule hurthle.
    A luat tratamentul cu iod si dupa a doua zi se simte foarte rau: il doare tot corpu si il arde in piept.
    Va rog sa-mi spuneti va rog daca este normal si daca sunt sanse de vindecare.
    Multumesc!

  2. Daniela says:

    Va multumesc pentru rabdarea de care dati dovada in administratrea acestui blog.
    Asa este, urmez tratament cu eutirox,din graba, scriind ca e tirozol.
    Inca odata, va multumesc!

  3. Maria Sirbu says:

    Buna ziua domnule doctor.
    Ma numesc Maria Sirbu, am 37 de ani, 1.70 m si 75 kg. si nu am persoane in familie cu probleme legate de glanda tiroida.
    In primul rand va felicit pentru acest blog care este foarte util intrucat raspunsurile sunt clare si concise, nemaivorbind de faptul ca sunt profesionale si le putem lua ca atare.
    Rugamintea mea este sa-mi interpretati analizele facute acum 2 saptamani si eventual sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare :
    TSH=2,94 val. referinta 0,4-4,0; Free T4=1,26 val. referinta 0,8-1,9 si aTPO=208 val. referinta sub 50; la echografia tiroidiana s-au constatat urmatoarele: lob stang 36/15/15 mm, lob drept 43/16/17 mm, istm 3 mm, ecostructura hipoecogena, usor neomogena. Precizez ca am fost diagnosticata in urma cu o luna cu prolaps de valva mitrala anterioara, ……(aici nu inteleg un cuvant, scuze) central, regurgitare mitrala usoara, halosistolica si tahicardie, iar in urma cu un an am avut o anemie feripriva, dar am tratat-o; alte probleme de sanatate nu am.
    Simptomul care ma deranja cel mai tare si care m-a determinat sa merg la doctor este presiunea pe care o simt la nivelul gatului cu senzatia de sufocare(ca si cum ceva ma apasa pe gat si imi obtureaza respiratia). Am inteles si de pe blogul dvs. ca acest simptom nu are legatura cu tiroida.
    Va rog sa-mi spuneti daca este cazul sa repet analizele (si care dintre ele) si ce problema as putea avea cu tiroida.
    Va multumesc anticipat si va doresc succes in tot ce faceti.

  4. Daniela says:

    Felicitari pentru blog.
    Vreau sa va pun si eu o intrebare in legatura cu o problema a mea legata de niste analize.
    In primul rind am 46 de ani, 90 kg.
    In 2008 mi s-a facut o operatie de tiroidictimie in urma unui ,,basedow grave”,diagnostic dat de domnul Ursu la Institutul Parhon unde am si fost internata.
    Ca tratament mi s-a administrat tirozol de 100.
    Valorile rezultatelor la TSH si T4 repetate cu ciclicitatea obisnuita in observatie au fost normale incadrindu-se in baremele obisnuite. Saptamina asta am facut analizele TSH si T4[tiroxina totala] si au iesit :
    1. TSH 12,100uUi/ml, valori de ref. 0,4-4uUI/ml;
    2.T4 [tiroxina totala]*[chemioluminiscenta] 8,59ug/dl, valo. ref 4,5-12,5ug/dl.
    In josul buletinului de analize :* reprezinta analize neacredditate RENAR.
    As dori parerea dumneavoastra ca specialist vis a vis de aceste analize.
    Va multumesc anticipat .

  5. Dr. Claudiu Ţupea says:

    @marcela stanila

    Ma bucur foarte mult ca v-am putut fi de ajutor. Mesaje ca acesta reprezinta motivul pentru care continui munca pe blog.

  6. Domnul Doctor,va multumesc f. mult pt. raspunsul prompt.Cred ca stiti ce ajutor imens este acest site pt. persoanelle cu afectiuni tiroidiene.Va doresc tot binele din lume.Mii de multumiri.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu