Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (331)

November 29, 2010

Maria Sarbu:

Buna ziua domnule doctor.
Ma numesc Maria Sirbu, am 37 de ani, 1.70 m si 75 kg. si nu am persoane in familie cu probleme legate de glanda tiroida.
In primul rand va felicit pentru acest blog care este foarte util intrucat raspunsurile sunt clare si concise, nemaivorbind de faptul ca sunt profesionale si le putem lua ca atare.
Rugamintea mea este sa-mi interpretati analizele facute acum 2 saptamani si eventual sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare :
TSH=2,94 val. referinta 0,4-4,0; Free T4=1,26 val. referinta 0,8-1,9 si aTPO=208 val. referinta sub 50; la echografia tiroidiana s-au constatat urmatoarele: lob stang 36/15/15 mm, lob drept 43/16/17 mm, istm 3 mm, ecostructura hipoecogena, usor neomogena. Precizez ca am fost diagnosticata in urma cu o luna cu prolaps de valva mitrala anterioara, ……(aici nu inteleg un cuvant, scuze) central, regurgitare mitrala usoara, halosistolica si tahicardie, iar in urma cu un an am avut o anemie feripriva, dar am tratat-o; alte probleme de sanatate nu am.
Simptomul care ma deranja cel mai tare si care m-a determinat sa merg la doctor este presiunea pe care o simt la nivelul gatului cu senzatia de sufocare(ca si cum ceva ma apasa pe gat si imi obtureaza respiratia). Am inteles si de pe blogul dvs. ca acest simptom nu are legatura cu tiroida.
Va rog sa-mi spuneti daca este cazul sa repet analizele (si care dintre ele) si ce problema as putea avea cu tiroida.
Va multumesc anticipat si va doresc succes in tot ce faceti.

Raspuns:

– dimensiunile tiroidei, asa cum reiese din ecografia prezentata, sunt in limite normale; in concluzie, o glanda tiroida care nu este marita nu poate exercita vreun fel de compresie (apasare) la nivelul gatului;

– aspectul ecografic (hipoecogen, neomogen) si nivelul crescut al ATPO indica prezenta unei tiroidite autoimune; aceasta afectiune este rezultatul intolerantei imunologice fara de tiroida; altfel zis, sistemul dvs imunitar nu mai recunoaste tiroida ca fiind proprie si o ataca; deocamdata boala se afla intr-un stadiu incipient si tiroida functioneaza normal, nefiind necesat niciun tratament;

– evolutia, in multe cazuri, este spre hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni), tocmai ca urmare a distrugerii progresive a celuleor care sintetizeaza acesti hormoni; timpul de evolutie este foarte variabil de la pacient la pacient, de aceea se recomanda repetarea TSH si FreeT4 periodic (la 6 luni in cazul dvs), pentru a surprinde si trata precoce hipotiroidismul;

– nu exista nicio legatura intre problema tiroidiana si prolapsul de valva mitrala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 Comentarii »

  1. gabriela says:

    Sunt Gabriela si mi-ati raspuns la intrebarea 205.As dori sa-mi spuneti daca este necesar sa fac si alte analize deoarece am dureri articulare,ameteli foarte mari,dureri de cap,oboseala si lipsa de energie,cadere accentuata a parului.Este posibil sa fie necesar o marire a dozei de euthyrox?Pentru a merge la control periodic este necesar sa fac doar tsh?Va multumesc.

  2. Elena says:

    Buna dimineata domnule doctor,
    Va felicit pentru blog-ul dvs. foarte interesant si deosebit de util.
    Ma numesc Elena, am 38 de ani, 1,60 m si 58 kg. Nu am persoane in familie cu probleme diagnosticate ale glandei tiroide.
    Sunt insarcinata in 10 saptamani si in urma analizelor corespunzatoare primului trimestru de sarcina, recomandate de medicul ginecolog (care suspecteaza o tiroida autoimuna), am obtinut urmatoarele rezultate la sectiunea “Hormoni”:
    ATG – valoarea obtinuta 41,1 (val. de referinta laborator: 0 – 34),
    ATPO – valoarea obtinuta 27,2 (val. de referinta laborator: 0 – 60),
    T3 total – valoarea obtinuta 1,88 (val. de referinta laborator: 0,6 – 1,81),
    T4 total – valoarea obtinuta 13,8 (val. de referinta laborator: 4,5 – 10,9),
    TSH – valoarea obtinuta 0,92 (val. de referinta laborator: 0,35 – 5,5),
    Free T4 – valoarea obtinuta 1,13 (val. de referinta laborator: 0,89 – 1,76).
    Rugamintea mea este sa-mi interpretati rezultatele obtinute si sa-mi spuneti daca, in aceste conditii, dezvoltarea si starea de sanatate ale bebelusului sunt in pericol.
    Deasemenea, astept cu interes orice observatie sau sugestie venita din partea dvs.
    Va multumesc anticipat si va doresc mult succes in ceea ce faceti

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu