Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (333)

November 30, 2010

Elena:

Buna dimineata domnule doctor,
Va felicit pentru blog-ul dvs. foarte interesant si deosebit de util.
Ma numesc Elena, am 38 de ani, 1,60 m si 58 kg. Nu am persoane in familie cu probleme diagnosticate ale glandei tiroide.
Sunt insarcinata in 10 saptamani si in urma analizelor corespunzatoare primului trimestru de sarcina, recomandate de medicul ginecolog (care suspecteaza o tiroida autoimuna), am obtinut urmatoarele rezultate la sectiunea “Hormoni”:
ATG – valoarea obtinuta 41,1 (val. de referinta laborator: 0 – 34),
ATPO – valoarea obtinuta 27,2 (val. de referinta laborator: 0 – 60),
T3 total – valoarea obtinuta 1,88 (val. de referinta laborator: 0,6 – 1,81),
T4 total – valoarea obtinuta 13,8 (val. de referinta laborator: 4,5 – 10,9),
TSH – valoarea obtinuta 0,92 (val. de referinta laborator: 0,35 – 5,5),
Free T4 – valoarea obtinuta 1,13 (val. de referinta laborator: 0,89 – 1,76).
Rugamintea mea este sa-mi interpretati rezultatele obtinute si sa-mi spuneti daca, in aceste conditii, dezvoltarea si starea de sanatate ale bebelusului sunt in pericol.
Deasemenea, astept cu interes orice observatie sau sugestie venita din partea dvs.
Va multumesc anticipat si va doresc mult succes in ceea ce faceti

Raspuns:

– nivelul minim crescut al anticorpilor anti-tiroglobulina (ATG) este nesemnificativ si nu inseamna ca aveti tiroidita autoimuna; as recomanda totusi repetarea TSH, ATPO si ATG la 3 luni dupa nastere, ca masura de precautie;

– masurarea nivelului total al T3 si T4 a fost nu doar inutila ci si potential generatoare de confuzii, prin nivelurile crescute, care pot sugera hipertiroidie; explicatia este de fapt alta: in timpul sarcinii, din cauza estrogenilor care circula in cantitati crescute, nivelul proteinelor care leaga hormonii tiroidieni creste; asta duce la cresterea nivelului total al hormonilor tiroidieni (T3 si T4); totusi, fractiile libere ale acestor hormoni, care exercita efectul propriu-zis raman in limite normale, asa cum indica nivelul normal al FreeT4 (fractia libera a tiroxinei); detalii privind acest mecanism aici;

– in concluzie, asa cum arata aceste analize, tiroida dvs functioneaza normal si nu este niciun fel de risc asupra sarcinii din acest punct de vedere;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

5 Comentarii »

  1. roxana says:

    Bună seara!
    La ultimele analize, am descoperit ca am ATPO 45,96 (val. de referinta laborator 0-34)si ATG 357 (val. de referinta 0-115). Ce pot face?
    Multumesc!

  2. Dr. Claudiu Ţupea says:

    @mara

    Informatiile oferite sunt insuficiente (de ex. dimensiunile chisturilor sunt neclare) pentru a putea comenta cazul dvs si a avea o opinie legata de necesitatea tratamentului.
    Oricum, in afara de ecografie, sunt necesare si analize hormonale pentru a avea toate elementele.

  3. mara says:

    buna seara.am2 chisturi tiroidiene dimensiuni -1,5,trebuie sa fac vreun tratament,nu am simptome de nici un fel.va multumesc.LA MULTI ANI

  4. Elena says:

    Va multumesc din suflet pentru timpul acordat!
    Mult succes in ceea ce faceti!

  5. AM says:

    Buna ziua,
    -vârsta:27 si 52 kg fara oscilatii prea mari (3kg in 1an jumatate)
    -sexul:F
    -nu au fost diagnosticate inca rude de gradul I (p?rin?i, fra?i, surori) cu boli de tiroid?;
    -istoricul: candida bucala, amigdalita acuta si angina herpetica
    -descrierea cât mai exact? a simptomelor:
    Acum jumatate de an mi s-au inflamat amigdalele.
    Analize:
    VSH normal,
    hemoleucograma cu:MONO 9,8(2-8),EO 4,8(0-4),EO# 0,48(0-4), MPV 12,5 (7-11),
    urina -normala,ASLO normal, ProteinaC reactiva-normala,factor reumatoid- normal.
    Dupa ce am urmat un tratament antibiotic pentru amigdalita, a urmat al doilea tratament pentru angina herpetica – de 5 saptamani cu moldamin ( 1 pe saptamana)- asa a pus diagnosticul medicul ORL-ist .
    In urma tratamentelor nu am constatat nici o ameliorare in ceea ce priveste puroiul de pe amigdale.
    Am facut apoi un exudat faringian si am fost diagnosticata cu candida bucala- glabrata. In urma tratamentului puroiul a disparul. Insa, senzatia de nod in gat si sufocare (in anumite perioade),oboseala, anxietate, stare de somnolenta, constipatie,tulburari de concentratie au continuat.
    Am facut analizele pentru tiroida cu urmatoarele rezultate:
    TSH:5 (0,4-4),
    ATPO :328(0-35)
    ATG: 2,7(0-150),
    Calciu si Magneziu -normale (mentionez ca am luat niste magneziu cu 3 saptamani inainte)
    si eco la tiroida care a iesit normal.
    In urma consultatiei, medicul endocrinolog mi-a pus diagnosticul de hipoTiroidie Cronica cu tratament de Euthyrox100 cate 1/zi. De asemenea am primit indicatii de a nu consuma : sare iodata, nuci, pesti oceanici si marini, propolis.

    Intrebarile mele sunt:
    Este corect diagnosticul? si tratamentul prescris in doza asa de mare?
    Puteti va rog sa imi explicati de ce mi-a indicat sa reduc iodul, din cele citite de mine pe internet am gasit numai informatii contradictorii. In sensul ca hipotiroidia este asociata cu deficitul de iod.
    Cum pot stii in ce stadiu se afla aceasta boala? Se poate corecta in timp sau este la un nivel ireversibil?
    Este Hipotiroidie avand in vedere ca TSh este de 5 unde valorile normale 0,4 -4, insa pe analiza scrie ca de la 7,1 in sus se considera hipotiroidie?

    Va Multumesc Mult
    AM.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu