Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (334)

December 2, 2010

AM:

Buna ziua,
-vârsta:27 si 52 kg fara oscilatii prea mari (3kg in 1an jumatate)
-sexul:F
-nu au fost diagnosticate inca rude de gradul I (parinti, frati, surori) cu boli de tiroida;
-istoricul: candida bucala, amigdalita acuta si angina herpetica
-descrierea cât mai exacta a simptomelor:
Acum jumatate de an mi s-au inflamat amigdalele.
Analize:
VSH normal,
hemoleucograma cu:MONO 9,8(2-8),EO 4,8(0-4),EO# 0,48(0-4), MPV 12,5 (7-11),
urina -normala,ASLO normal, ProteinaC reactiva-normala,factor reumatoid- normal.
Dupa ce am urmat un tratament antibiotic pentru amigdalita, a urmat al doilea tratament pentru angina herpetica – de 5 saptamani cu moldamin ( 1 pe saptamana)- asa a pus diagnosticul medicul ORL-ist .
In urma tratamentelor nu am constatat nici o ameliorare in ceea ce priveste puroiul de pe amigdale.
Am facut apoi un exudat faringian si am fost diagnosticata cu candida bucala- glabrata. In urma tratamentului puroiul a disparul. Insa, senzatia de nod in gat si sufocare (in anumite perioade),oboseala, anxietate, stare de somnolenta, constipatie,tulburari de concentratie au continuat.
Am facut analizele pentru tiroida cu urmatoarele rezultate:
TSH:5 (0,4-4),
ATPO :328(0-35)
ATG: 2,7(0-150),
Calciu si Magneziu -normale (mentionez ca am luat niste magneziu cu 3 saptamani inainte)
si eco la tiroida care a iesit normal.
In urma consultatiei, medicul endocrinolog mi-a pus diagnosticul de hipoTiroidie Cronica cu tratament de Euthyrox100 cate 1/zi. De asemenea am primit indicatii de a nu consuma : sare iodata, nuci, pesti oceanici si marini, propolis.

Intrebarile mele sunt:
Este corect diagnosticul? si tratamentul prescris in doza asa de mare?
Puteti va rog sa imi explicati de ce mi-a indicat sa reduc iodul, din cele citite de mine pe internet am gasit numai informatii contradictorii. In sensul ca hipotiroidia este asociata cu deficitul de iod.
Cum pot stii in ce stadiu se afla aceasta boala? Se poate corecta in timp sau este la un nivel ireversibil?
Este Hipotiroidie avand in vedere ca TSh este de 5 unde valorile normale 0,4 -4, insa pe analiza scrie ca de la 7,1 in sus se considera hipotiroidie?

Va Multumesc Mult
AM.

Raspuns:

– nivelurile  ATPO (semnificativ crescut) si TSH (usor peste limita superioara a normalului) arata, intr-adevar, prezenta unei tiroidite autoimune; boala se afla intr-o faza relativ incipienta – hipotiroidsm subclinic, cand capacitatea de productie a hormonilor abia incepe sa fie afectata; efectele propriu zise asupra starii generale la acest moment ar trebui sa fie minore; de aceea nu cred ca aceasta disfunctie minima poate explica in intregime problemele dvs (oboseala, anxietate, somnolenta, constipatie, etc);

– doza de Euthyrox este prea mare, raportat la nivelul TSH; in cazul dvs este suficienta o doza de 25 micrograme/zi, cu ajustarea ulteriora in functie de testele de laborator – TSH si FreeT4;

– hipotiroidia la dvs nu este cauzata de deficitul de iod, ci de o boala autoimuna; in consecinta consider recomandarile legate de dieta (fara sare iodata, nuci, peste, etc) inutile; doar iodul consumat intr-o cantitate foarte mare (cum ar fi anumite medicamente sau substante de contrast pentru computer tomograf) poate bloca suplimentar tiroida;

– tiroidita cronica/Hashimto/autoimuna (toate inseamna aceeasi boala) nu se poate vindeca; totusi, se tratateaza cu usurinta (1 pastila luata in fiecare zi, dimineata) si, daca este corect urmarita si tratata, nu va avea efecte negative asupra pacientului;

– o eventuala sarcina va trebui urmarita indeaproape de endocrinolog, fiind esential ca nivelul hormonilor tiroidieni sa fie optim pentru ca fatul sa se dezvolte normal;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 Comentarii »

  1. Lacramioara says:

    Buna ziua,

    Numele meu este Lacramioara ,am (aproape )28 ani ,1.60 m si 58 kg. Nu am persoane in familie cu probleme diagnosticate ale glandei tiroide.
    In urma unor analize de rutina, in luna august ,am descoperit ca am tiroida autoiumna rezultatele fiind :

    TSH 8.58 27 – 4.2
    Anti-TPO (Anti – tiroidperoxidaza)

    Chemiluminiscenta 2 kit1 UI/mL 309 < 34

    Anti- tiroglobulina

    chemiluminiscenta 2 kit1 UI/mL 639 <= 115

    Free T4 (FT4 – Tiroxina libera
    Electrochemiluminiscenta kit-3 pmol/L 13,6 12 – 22

    T3 ( Triiodotironina )

    Electrochemiluminiscenta nmol/L 1,6 1.3 – 3.1

    Ecografie tiroida
    Tiroida Lob drept – cu dimensiuni crescute : – diametrul antero-posterior – 2,38 cm – diametrul transversal- 2cm – diametrul cranio-caudal – 4,82 cm – contur regulat, – echostructura : intens neomogena prin prezenta a multiple plaje milimetrice hipoecogene (dimensiuni cuprinse intre 0,2 cm si 0,43 cm) , Regiune istmica – grosime usor crescuta- 0,5 cm – contur regulat, – echostructura : neomogena difuz Lob stang – cu dimensiuni usor crescute : – diametrul antero-posterior – 2 cm – diametrul transversal- 1,45 cm – diametrul cranio-caudal – 4,43 cm – contur regulat, – echostructura : similara lobului drept, cu plaje cu dimensiuni cuprise intre 0,2 cm si 0,75 cm – cea mai mare, localizata postero-inferior in parenchimul glandular. Capsula tiroidiana- intacta. Vascularizatie intraparenchimatoasa accentuata la nivelul ambilor lobi Fara adenopatii latero-cervicale patologice.

    Tratament: primele 2 sapt euthyrox 25 mg, apoi , euthyrox 50 mg timp de o luna si jumatate In data de 20 octombrie am repetat analizele, rezultatele sunt :

    TSH ( Hormon de stimulare tiroidiana

    Electrochemiluminiscenta ?UI/mL 2,53 0.27 – 4.2

    Free T4 (FT4 – Tiroxina libera )
    Electrochemiluminiscenta kit-3 pmol/L 17,7 12 – 22

    I-am spuns dr endocrinolog ca as dori sa fac un copil si mi-a marit doza la 62.5 mg pana in luna ianuarie pentru a scadea Tsh sub valoarea 2.Problema este ca in ultimile 2 luni mi s-a dereglat menstruatia, de la 32 de zile (cum imi venea) s-a derglat la 42 de zile.

    Este corect diagnosticul? si tratamentul prescris?Am noduli pe tiroida?
    E posibil ca menstruatia sa se fi dereglat din cauza euthyrox-ului?

    Multumesc anticipat!

  2. buna seara
    am 42ani 1,60si54kg .
    in noiembrie 2009 am fost operata de gusa polinodulara la C.I.PARHON.
    am inceput cu euthyrox 50 inainte de operatie,dupa care am continuat cu 100.la primele analize TSH a fost 17.doctorita endocrinolog mi-a marit doza la 125.va rog sa-mi spuneti ce imi indica ultimile analize pe care le-am facut in data de30-11-2010.

    TSH1.7 valori laborator 0.4-6.2 T3 0.4
    valori lab.0.69-2.02 ft4 2.1 valori lab.0.8-2.2 MULTUMESC

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu