Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (339)

December 12, 2010

Anca:

Indraznesc sa retrimit intrebarea, sperand ca de data aceasta sa se incadreze in numarul celor la care puteti raspunde. Va multumesc foarte mult.

Domnule Doctor,
Va multumim din suflet pentru acest dialog pe care il purtati permanent cu pacienti confuzionati sau chiar disperati. Nici nu va imaginati cat de important este pentru noi ca exista cineva care ne lamureste si ne “traduce” toate aceste verdicte incifrate, pe care le primim atunci cand ne este stabilit diagnosticul. Clarificarile dumneavoastra au educat si linistit multa lume. Va suntem recunoscatori. Nu ne parasiti!

Transcriu acum rezultatul histopatologic in urma extirparii totale a tiroidei (varsta: 65 ani).
1) Carcinom papilar tiroidian, focar LS 1.7/1.7, invaziv in tesutul fibroconjunctiv peritiroidian
2)Parenchim tiroidian de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate
3)M8340/3 PT3 PNX ST3 G1 R1

As dori acum sa va intreb:
a)cat de grav este considerat acest caz daca a ajuns in tesutul fibroconjunctiv peritiroidian (este deja in stadiul 3?)
b)cat de urgenta este terapia cu iod (operatia a fost facut in noiembrie, iar programarea pentru iod e abia in luna mai. Ne temem ca un interval de atatea luni ar putea agrava si mai mult situatia)
c)as dori sa inteleg ce inseamna punctul 2), sau mai precis daca el adauga ceva la gravitatea acestui caz.
d)observ ca doi dintre termenii-cheie care insotesc de multe ori diagnosticul: “metastaze” si “ganglioni limfatici” lipsesc din acest raport scris, si as dori sa va intreb pe dumneavoastra daca absenta lor exclude intr-adevar existenta metastazelor. Daca nu, care ar fi metoda prin care am putea afla daca celulele maligne au atins deja alte organe (plaman, os)? De fapt, acum imi amintesc ca domnul doctor anatomopatolog a mentionat verbal ca “nu sunt aspecte de metastaze”. Mai e nevoie si de alte teste?

Va multumesc inca o data pentru acet blog, si va urez mult bine.
Anca

Raspuns:

  1. da, formal, poate fi considerat stadiul III; totusi, aceasta clasificare nu este asa de relevanta ca in cazul altor tipuri de cancer; sigur, la intrebarea dvs nu pot da un raspuns exact (de ex. grav, mai putin grav, foarte grav); ceea ce pot spune este ca majoritatea pacientilor aflati in aceasta situatie beneficiza in urma tratamentului cu iod si se pot vindeca complet;
  2. de preferat ar fi fost mai repede; pe de alta parte centrele unde se poate face acest tratament sunt foarte putine si trebuie sa faca fata unui numar mare de pacienti; de asemenea, carcinomul papilar creste lent, deci, la modul parctic, nu cred ca va exista o evolutie semnificativ in acest interval;
  3. punctul 3 descrie doar restul tesutului tiroidian si nu are nicio relevanta pentru diagnosicul principal;
  4. rezultatul anatomopatologic nu poate exclude prezenta metastazelor la distanta, deoarece se examineaza doar piesa operatorie; nu sunt descrisi ganglioni limfatici (au fost excizati?), nici metastatici nici normali; la momentul tratamentului cu radioiod se va face si o scanare a intregului corp (whole-body) care va arata daca exista celule maligne “plecate”; de pricipiu, metastazarea in cancerul tiroidian papilar este un fenomen tardiv, asa ca probabilitatea unor metastaze la distanta este mai degraba redusa; pentru informatii pe larg privind monitorizarea si tratamentul cititi aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 Comentarii »

  1. Otilia says:

    D-le Doctor Tupea,
    In primul rand va multumesc din suflet pt omenia de care dati dovada ajutandu-ne cu sfaturi gratuite.

    Intrebarea mea ar fi daca o disfunctie tiroidiana poate da rezistenta la insulina.

    Mai concret, e vb de mama mea, 74 ani, cu rezectie totala de tiroida din ian. 2007-in tratament cu Eutirox 100 de atunci (neschimbat), din nov. 2006 diabet zaharat insulino-dependent si hepatita C descoperita in apr. 2009 .
    Tratamentul cu insulina a inceput in doze cuprinse intre 14-22 unitati de 3 ori/zi, apoi aceste doze au scazut progresiv ajungand la numai 4 unit. seara si 6 unit. dimineata (fara doza la pranz fiindca facea hipoglicemie). Mama pune raspunsunsul bun al organismului ei la dieta si tratament pe seama unui aparat din medicina neconventionala – acel “spiridus” (care da pulsuri electromagnetice de f joasa frecventa (ELF) ) pus pe chakre, in sedinte zilnice totale de vreo 4-5 ore. Urmare a acestei diminuari substantiale I S-A SCHIMBAT FELUL DE INSULINA si de 1 an jumate face doze de 24 unitati dimineata si 26 seara – adica mult mai mari decat ce facea inainte de a i se schimba insulina. Problema este ca in ultimele luni au inceput sa apara valori mari de glicemie atat dimineata cat si seara (in jur de 200) ceea ce e un semnal clar de alarma.

    Si eu am probleme de sanatate legate de o hipotiroidita Hashimoto descoperita in 2002, cu diabet non-insulino-dependent descoperit in sept, 2009. Pt. diabet sunt in evidenta si tratament la o clinica privata aflata sub contract cu Casa de Sanatate Bucuresti (deci am gratuitate), iau Siofor 1000 cate o pastila dimineata si seara, iar pana in sept. anul asta am luat si eu Eutirox plecand de la doza de 100, apoi 150 (din sept. 2009) si apoi 200 (din vara) fiindca TSH-ul meu era mereu mare – ultima val. a fost in sept. 12.63 .. deci, chiar daca am crescut doza de Eutirox, TSH-ul tot nu scadea, moment in care doctorita mea de diabet (trai-o-ar bunul D-zeu) s-a “prins” ca buba e de la tiroida (la free T3), a vb cu o prietena a ei medic endocrinolog si mi-a schimbat imediat Eutirox-ul cu Novotiral. Dupa 6 sapt. am refacut analizele si TSH-ul era in limite normale, ca si freeT3 – ceea ce inseamna ca inainte freeT3 era sub limita daca un aport hormonal din pastilele noi l-a adus in limite normale. Mentionez ca ajustarile dozelor mele de Eutirox in per. 2009-2010 (cresterea dozelor) au fost facute tot la indicatia unui medic endocrinolog care nu s-a “prins” ca freeT3 este problema si trebuie schimbat tratamentul – nu marita doza !

    Am vb cu d-na doctor si despre mama, parerea ei a fost ca e posibil ca si la mama sa fie aceeasi problema si ca aceasta disfunctie tiroidiana sa-i dea rezistenta la insulina.
    Dvs ce parere aveti ??

    Mama e in spitalul Elias acum, insa nu la sectia de endocrinologie, am insistat mult (pe langa doctorita ce o are in grija) sa o vada si un endocrinolog, insa pana acum cererea noastra a ramas fara raspuns, din pacate …
    V-as fi f. recunoscatoare daca mi-ati spune parerea dvs despre cazul mamei (si nu numai).

    Cu multumiri anticipate,
    Otilia.

  2. Negru Maria says:

    Buna ziua,
    Am 49 de ani si nu am nici o ruda cu afectiuni tiroidiene.Nu am avut boli grave pana acum, doar o hepatita A pe la 10 ani.Am fost tot timpul foarte slaba, de exemplu pe la 25 de ani aveam 45 de kg, dar eram sanatoasa.Acum am 60 de kg la 1,63m, fara sa am fluctuatii de greutate.
    Acum 10 ani au debutat atacuri de panica si in urma unor investigatii mi s-a depistat un nodul hipoecogen de 1 cm pentru care mi s-a prescris Tyro 4, desi valorile hormonale erau normale.M-am simtir foarte rau si am intrerupt tratamentul.In urma cu 5 ani au incetat atacurile de panica si ma simt si in momentul de fata foarte bine.Dar am observat ca in ultimii doi ani, din cauza unor situatii stresante, a inceput sa se observe nodulul.Saptamana trecuta am facut investigatii si rezultatele sunt :
    ANTI-TPO < 10 UI/mL, valorile normale[5 – 35]
    FT4 (TIROXINA LIBERA) = 14.7 pmol/L, val. normale [11.5 – 22.7]
    TSH (HORMON DE STIMULARE TIROIDIANA) = 1.6 ?UI/mL, val. normale [0.4 – 4].
    Ecografia a relevat un nodul drept care aproape acopera lobul drept.Este vascularizat, periferic si central, are ecostructura neomogena.Dimensiuni ant-post 22,8 mm;transv. 22,3 mm; cranio-caudal 47 mm.
    In analizele generale facute in anul 2007 am avut Colesterol seric total 256 mg/dl, val. normale 120-200 iar in 2008 am avut 318,8 mg/dl, val. normale 140-260.
    Cred ca ma paste o operatie dar e ultima procedura pe care as accepta-o, de aceea va rog sa imi spuneti cat de grava e situatia mea? Va multumesc pentru timpul acordat deoarece e cea mai mare bogatie a omului.Succes in activitatea dvs. profesionala si multa sanatate!
    Maria Negru

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu