Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (341)

December 15, 2010

Negru Maria:

Buna ziua,
Am 49 de ani si nu am nici o ruda cu afectiuni tiroidiene.Nu am avut boli grave pana acum, doar o hepatita A pe la 10 ani.Am fost tot timpul foarte slaba, de exemplu pe la 25 de ani aveam 45 de kg, dar eram sanatoasa.Acum am 60 de kg la 1,63m, fara sa am fluctuatii de greutate.
Acum 10 ani au debutat atacuri de panica si in urma unor investigatii mi s-a depistat un nodul hipoecogen de 1 cm pentru care mi s-a prescris Tyro 4, desi valorile hormonale erau normale.M-am simtir foarte rau si am intrerupt tratamentul.In urma cu 5 ani au incetat atacurile de panica si ma simt si in momentul de fata foarte bine.Dar am observat ca in ultimii doi ani, din cauza unor situatii stresante, a inceput sa se observe nodulul.Saptamana trecuta am facut investigatii si rezultatele sunt :
ANTI-TPO < 10 UI/mL, valorile normale[5 – 35]
FT4 (TIROXINA LIBERA) = 14.7 pmol/L, val. normale [11.5 – 22.7]
TSH (HORMON DE STIMULARE TIROIDIANA) = 1.6 ?UI/mL, val. normale [0.4 – 4].
Ecografia a relevat un nodul drept care aproape acopera lobul drept.Este vascularizat, periferic si central, are ecostructura neomogena.Dimensiuni ant-post 22,8 mm;transv. 22,3 mm; cranio-caudal 47 mm.
In analizele generale facute in anul 2007 am avut Colesterol seric total 256 mg/dl, val. normale 120-200 iar in 2008 am avut 318,8 mg/dl, val. normale 140-260.
Cred ca ma paste o operatie dar e ultima procedura pe care as accepta-o, de aceea va rog sa imi spuneti cat de grava e situatia mea? Va multumesc pentru timpul acordat deoarece e cea mai mare bogatie a omului.Succes in activitatea dvs. profesionala si multa sanatate!
Maria Negru

Raspuns:

– nodulul din lobul drept este (foarte) mare si prezinta cel putin doua elemente de suspiciune (nu certitudine!) pentru o leziune maligna: vascularizatia centrala si cresterea semnificativa in dimensiuni;

– pasul urmator poate fi:

  1. punctia tiroidiana cu ac subtire – poate lamuri daca nodulul este benign sau malign; totusi, chiar si un nodul benign poate creste in continuare si poate provoca disconfort si compresie locala; de aceea nu cred ca aceasta ar trebui sa fie prima optiune;
  2. interventia chirurgicala – probabil cea mai buna solutie in cazul dvs; lamureste natura nodulului (in urma examenului histopatologic) si il si indeparteaza in acelasi timp; este mai bine ca tiroida sa fie indepartata complet (tiroidectomie totala) si nu doar lobul drept, atat pentru eventualitatea unui nodul care se va dovedi malign, cat si pentru riscul ca lobul ramas sa dezvolte noduli in timp;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

4 Comentarii »

  1. cristina says:

    ma numesc cristina am 30 si am fost diagnosticata cu urmatoarele boli
    -tiroidita cronica autoimuna(TSH-5,9 FT4-6,99)
    -eco tiroidian:LTD=16/13/41mm,LTS=14/10/44mm,VLTD=4,26ml, VLTS=3,08ml,VT=7,34ml
    -empty sella partiala cu insuficienta anterohipofizara partiala(pe linie gonadotropa,adrenocorticotropa si tireotropa
    -diabet insipid central(de la 2ani )administrare minirin spray 50ml/1puf pe zi
    -sindrom turner
    -hiperlactinemie usoara functionala
    -anemie normocroma normocitara forma usoara
    -miopie forte astigmatism
    -osteoporoza secundara
    am primit ca tratament pt aceste boli
    -euthyrox50mg pe zi
    -prednison 5mg pe zi
    -logest 1pe zi
    -calciu
    as vrea sa va intreb daca este suficient acest tratament pt atatea boli cate am si cam in ce stadiu voi fi peste cativa ani doar cu acest tratament.si daca exista la noi tratamente naturiste pt aceste boli
    va multumesc

  2. cristina says:

    ma numesc cristina am 30 si am fost diagnosticata cu urmatoarele boli
    -tiroidita cronica autoimuna(TSH-5,9 FT4-6,99)
    -eco tiroidian:LTD=16/13/41mm,LTS=14/10/44mm,VLTD=4,26ml, VLTS=3,08ml,VT=7,34ml
    -empty sella partiala cu insuficienta anterohipofizara partiala(pe linie gonadotropa,adrenocorticotropa si tireotropa
    -diabet insipid central(de la 2ani )administrare minirin spray 50ml/1puf pe zi
    -sindrom turner
    -hiperlactinemie usoara functionala
    -anemie normocroma normocitara forma usoara
    -miopie forte astigmatism
    -osteoporoza secundara
    am primit ca tratament pt aceste boli
    -euthyrox50mg pe zi
    -prednison 5mg pe zi
    -logest 1pe zi
    -calciu
    as vrea sa va intreb daca este suficient acest tratament pt atatea boli cate am si cam in ce stadiu voi fi peste cativa ani doar cu acest tratament.si daca exista la noi tratamente naturiste pt aceste boli
    va multumesc

  3. ADRIANA says:

    Domnule doctor,
    Am 55 de ani,si in 22 noiembrie 2010 am fost supusa unei interventii chirurgicale la Institutul C.I.Parhon,practicandu-se tiroidectomie totala.Tratamentul de substituire tiroidiana este cu Euthyrox 100mg/1tableta/zi.
    Diagnosticul histopatologic a fost:
    1)microcarcinom papilar sclerozant,focar marginal invaziv de 0.2/0.2cm lob drept
    2)GPN coloidochistica cu epitelii izolate cu aspect hiperfunctional,hemoragie,sclerohialinoza posthemoragica cu impregnatii calcare.
    Diagnosticul citologic a fost urmatorul:
    -cod citologic: G1R1
    -cod stadializare: ST3
    -cod morfologic :M8350/3
    -stadializare: PT3/PNX
    Am fost la medicina nucleara unde am fost programata in 26 aprilie 2011 la terapie cu iod si cu o luna inainte mi s-a indicat o anume dieta.
    Intre 20 si 30 ianuarie va trebui sa merg cu rezultatul TSH si F4 si pentru o ecografie.
    As dori din partea dumneavoastratea o explicatie de specialitate in
    legatura cu cele 2 diagnostice .
    Este un interval de timp dupa interventia chirurgicala care ar trebui sa treaca pana la terapia cu iod ?
    Ce alimente trebuiesc evitate pana la data cand va trebui sa incep dieta premergatoare terapiei cu iod?
    Va multumesc anticipat si va doresc sanatate!

  4. iuli cluj says:

    buna seara,

    la ecografia de ieri se spune:
    ,,lob drep cu dimensiuni
    diametrul transveral 1,05 cm
    diametrul anteroposterior 1,5 cm
    diametru craniocaudal 5 cm VD = 4,095 CM

    lob stang cu dimensiuni
    diametrul transveral 1,2 cm
    diametrul anteroposterior 2,14 cm
    diametrul craniocaudal 5,1 cm VS = 18,16 CM

    Concluzii:
    glanda tiroida marita in volum pe seama lobului stang contur regulat, structura inomogena prin prezenta in treimea inferioara a lobului stang pe fetele anterioara respectiv posterioara a doua formatiuni nodulare hipoecogene, omogene bine delimitate vascularizate periferic si central cu diaetrul maxim de 2,1 cmsi prin prezenta unei calcificari mari care ,,lasa” con de umbra posterior cu vascularitate in limite normale. Nu se evidentiaza adenopatii latero-cervicale”

    azi am reusit sa ajung la Oncologie Cluj, in scintigrafia tiroidiaana dna dr Piciu scrie:

    ,,Scintigrafie efectuata cu TC-99 m Pt, evidentiaza fixare profund inomogena, pe intreaga arie glandula, cu hipertrofie difuza.
    LTS – hipertrofiat, polul inferior si 1/3 medie ocupate de conglomerat nodular, hipoactiv metabolic, extins spre istm, pe alocuri cu aspect chiar lacunar, usor plonjant retrosternal.
    LTD – structura multinodulara a lobului, cu aspect similar cu restrul structurilor din lobul stang
    concluzie : gusa heteromultinodulara”

    analizele de sange vor iesi doar maine-poimaine,stiu doar TSH-ul de 3,88 din analizele pentru medicina muncii.

    recunosc nu a fost nevoie pana acum sa invat limbajul medical, doresc o descriere a situatiei clara si directa, sa pricep e de bine sau nu, si care ar fii pasii de urmat,

    o ultima mentiune acum 4 ani s-a extirpat un fibrom uterin de 9,8 cm, in prima luna dupa operatie am depus 18 kg chiar daca am dormit, in 4 ani am mai depus 4 kg acum am 95 kg si inaltime 1,72m – 42 ani

    nu stiu cum se abordeaza o astfel de situatie, dar mintea imi creeaza N scenarii, am o domnisoara de 16 ani de care imi doresc sa ma bucur cat de mult,

    cu recunostiinta,

    Iuli

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu