Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

ATPO şi Anticorpii Anti-Tiroglobulină

January 22, 2017

I. ATPO (anti-TPO):

– sunt auto-anticorpi care ataca tiroperoxidaza (TPO) – o enzima esentiala in sinteza hormonilor tiroidieni;

– reprezinta principalul marker (90-95% din cazuri) pentru Tiroidita Cronica (Hashimoto), dar cresc si in multe cazuri de Boala Basedow-Graves; de aceea, un titru crescut al ATPO arata pur si simplu prezenta unei reactii autoimune impotriva tiroidei, care poate fi asociata atat cu hipotiroidia (cel mai frecvent), cat si cu hipertiroidia;

– doar masurarea TSH si FreeT4 va arata daca capacitatea tiroidei de a produce hormoni este afectata si, pe cale de consecinta, daca tratamentul este necesar;

– valorile ATPO considerate semnificative si asociate mai probabil cu hipotiroidia sunt de peste 150-200 UI/l, chiar daca limitele laboratoarelor sunt mai jos;

– in tiroidita cronica nivelul crescut al ATPO se mentine multi ani de la diagnostic; masurarea lor repetata este inutila deoarece boala nu se monitorizeaza prin intermediul acestor auto-anticorpi;

– foarte important: aproximativ 5-10% din populatie are titruri crescute (de obicei sub 150-200 UI/l) ale ATPO, fara a dezvolta vreodata o afectiune tiroidiana; de aceea detectarea izolata a unuei valori mari nu inseamna obligatoriu ca o boala de tiroida este prezenta;

II. Anticorpii Anti-Tiroglobulina:

– sunt auto-anticorpi care ataca tiroglobulina, o proteina din care (dupa adaugarea iodului) se sintetizeaza hormonii tiroidieni;

– au, in general, aceleasi caracteristici ca si ATPO, fiind markeri de boala autoimuna tiroidiana;

– in unele cazuri de tiroidita cronica cresc mai rapid decat ATPO la inceputul bolii, putand fi un indicator mai bun al acestei afectiuni in fazele incipiente;

– de multe ori au tendinta sa se normalizeze in timp, de aceea la un pacient cu o tiroidita cronica prezenta de mai multi ani, masurarea ATPO este mai sensibila;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

147 Comentarii »

  1. Claudia MM says:

    Buna seara,va rog sa-mi spuneti daca se impune tratamentul cu Euthyrox la urmatoarele rezultate de laborator(am 55ani)TSH 4,237(o,5-7,3),FT4 0,62(0,6-1,2),Prolactina 12,1(3,2-24,9),ATPO 369,54(o-9),anti tiroglobulina 4,97(0-4).Mai am o intrebare,D-le Doctor,ce efecte adverse poate avea,in timp,administrarea de Euthyrox.Va multumesc

  2. Nico says:

    Bună seara! Acum 3 zile am primit rezultatele analizelor pentru tiroida fiind tsh-1,39, ft4 17,38 și Atpo 679. Ar trebui sa consult un medic endocrinolog? Medicul de familie mi-a spus ca analizele au ieșit bine și nu vede urgenta unui consul de specialitate. Menționez ca am fost la medicul ginecolog și mi-a recomandat un tratament cu ogestan pentru ca îmi doresc un bebeluș. Aceste capsule poate influenta creșterea atpo. Mulțumesc

  3. Lidia says:

    Buna ziua,va rog sa-mi spuneti ce parere aveti despre rezultatele urmatoarelor analize:
    TSH:5,65 ; ATPO < 9;Anti-tireoglobulina < 10. Mentionez ca am 72 ani. Va multumesc si astept raspunsul dvs.

  4. gabriela says:

    buna ziua, v-arog sa imi spuneti ce pot face ATPO=94,79

    • Dr. Claudiu Ţupea says:

      Intrebarea dvs, fara un context legat de varsta, problemele pe care le aveti sau, cel putin, limitele de normal ale laboratorului, NU indeplineste conditiile minime pentru a primi un raspuns.

  5. Elisabeta says:

    Buna seara,va rog sa imi spuneti cum sunt rezultatele analizelor:TSH 0,833,FT(met.CLIA)MAGLUMI 800- 16,01,ANTI-TPO 56,97.VA MULTUMESC!ELISABETA

  6. ELENA says:

    Buna seara, va rog sa-mi spuneti ce pot face sau daca sunt probleme in cazul urmatoarelor rezultate ; anticorpi anti tiroglobulina; 75,61 valorile normale ale lab. 4,11, ATPO-ac antitiroperoxidaza= 151,65 iu/ml, valorile normale 5,61; TSH=0,77, VALORI NORMALE0,35-4,94; SI T4 free=1,02, valori normale 0,70-1,48. VA MULTUMESC, si astept cu nerabdare un raspuns de la dvs. Seara buna!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu