Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (389)

February 6, 2011

camelia:

buna seara ,
domnule doctor,cu respect vreau sa va cer parerea :sunt o femeie de 42 ani ,de 164 cm,78 kg,cu doi copii sanatosi
in familie nu au fost cazuri de maladie a tiroidei
in 2008 iunie am fost operata de carcinom tiroidian papilar[un nodul stang de 1,4 mm,fara depasirea capsulei peritumorale,capsula fara neoplazie ,cu prezenta paratiroidei stangi]operatia cat si sedinta de iod am facut o in italiala ircs milano,la scintigrafie a iesit ok….dupa 6 luni am repetat scintigrafia la cluj ..la fel ok .am inceput un tratament in italia cu eutyrox125,la cluj mi a modificat pe novotyral 100
in ultimele 2 luni am inceput sa am intepaturi inima ,ameteli ,o stare de nervi,am repetat analizele:tsh 0,55n0,2-4,2
ft4-12,01normal12-22
tg-0,2
ac.ant-tg-226 normal 0-115
colesterol237 normal 120-200
mpv7,8 normal 8,5-12
rbc4,13 normal4,4-4,76
tgp 51normalmax31
in urma cu o luna toate aceste analize erau in limita normala,
la o eco de sani mi au iesit 4 fibroadenoame de aceea am mers la endocrinolog sa vad disfunctia daca e hormonala,iar medicul dupa aceste analize pe care vi le am expus mi a schimbat din nou tratamentul
a hotarit sa inlocuiesc novotiral 100 cu euthyrox 125fara nici o explicatie,va rog ce analize ar trebui sa fac pt o disfunctie hormonala[daca ar mai trebui sa fac]avand in vedere ca greutatea mea corporala a crescut cu 13kg dupa operatie si daca reusesc sa dau jos 5 kg le reiau f repede
va rog sa ma scuzati de atatea intrebari si va multumesc anticipat

Raspuns:

– daca singurul focar de carcinom papilar gasit a fost cel de 1.4 milimetri si acesta nu se gasea in contact cu capsula tiroidiana, tratamentul cu iod era strict optional, pentru ca oricum riscul de recidiva era extrem de mic si fara acesta;

– Euthyrox-ul contine doar l-tiroxina (T4), pe cand Novothyral-ul contine atat l-tiroxina (T4) cat si triiodotironina (T3); T3 se absoarbe ceva mai repede din intestin si are un efect hormonal mai puternic decat T4, putand determina mai frecvent aparitia simptomelor de hipertiroidie; totusi, nivelul TSH de o.55 μUI/ml arata ca nivelurile hormonilor tiroidieni nu au fost excesive; in aceste conditii, revenirea la tratamentul pe care anterior l-ati tolerat este o optiune rezonabila; daca simptomatologia persista si dupa aceasta schimbare, trebuie cautate alte cauze (cardiace, neurologice, stresul, etc);

– aparitia fibroadenoamelor nu are legatura cu problema tiroidiana; nu exista anlize hormonale indicate in cazul fibroadenoamelor; ele trebuie monitrizate ecografic periodic si operate atunci cand cresc semnificativ (peste 3 cm de obicei);

– impreuna cu tratamentul cu Euthyrox trebuie urmata si o dieta moderat hipocalorica (aprox. 1600 kcal/zi) pentru mentinerea unei greutati normale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 Comentarii »

  1. Dr. Claudiu Ţupea says:

    Ma bucur ca v-am putut fi de ajutor.
    Multa sanatate!

  2. camelia says:

    buna ziua si multe multumiri pt explicacitatea d.voastra si seriozitatea de care dati dovada
    cu stima camelia

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu