Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (398)

February 15, 2011

Elena:

Buna seara, domnule doctor!
Sunt Elena din Iasi, am 53 de ani, un copil de 16 ani. Nu am avut pe nimeni in familie cu probleme tiroidiene.
La varsta de 24 de ani am avut un chist tiroidian de marimea unei nuci. La punctia facuta, medicul a extras tot lichidul ce se afla in acel chist , aplatizandu-se zona respeciva. Rezultatul analizelr au aratat natura benigna a formatiunii. Am faut tratament cu calciu si magneziu si nu am avut probleme mult timp. Cu aprox 6 ani in urma au inceput durerile in zona respectiva. Am fost tratat cu Calciu si antiinflamatoare. La ecografii repetate mi s-a spus ca nu sunt probleme. In vara anului 2009 durerile s-au intensificat.
Am mers la un medic ecografist f bun si acesta mi-a spus ca tb sa ma operez urgent.
In data de 15.09.2009 m-a operat distinsa dna dr Cotea Elena la spitalul Sf. Spiridon din Iasi.
Buletinul histopatologic indicat urmatoarele:
Macroscopie: 68130-131-LTD de 5/3/2 cm; pe sectiune – nodul bine delimitat de 0.8 cm, chistic, continuu galben-cremos. 68132-LTS de 5/2.5/1.5 cm, cu structura nodulara; nodul cu diam. 2 cm, continut galben, cremos.
Microscopie:
68310-Carcinom papilar ocult tiroidian(diametrul maxim de 3 mm), cu abudenta stroma sclerohialina asociata.
Procesul tumoral prezinta minima infiltratie la nivelul tesutului tiroidian adiacent, fara interesara capsulei organului.
Tesutul tiroidian adiacent prezinta aspect anizofolicular, hipofunctional.
Se mai remarca un nodul sclerohialin cu microcalcificari.
pT1NxMx-G1
68131- Pe fondul unei gusi anizofoliculare, hiipofunctionale, se constata prezenta unui nodul sclerohialin cu calcificari pulverulente.
68132- Gusa coloida cu multipli noduli adenomatosi(3), unii mediofoliculari, altii macrofoliculari cu degenerari chistice hipofunctionale.
Dna dr endocrinlog a apreciat ca nu este cazul de iod radioactiv. Am inceput tratamentul cu Euthyrox 100 mg pe care l-am suportat f greu si organismul nu a raspuns la tratament. Am inceput sa iau Novothyral 100 mg pe zi, iar rezultatele au fost apreciate de dna dr ca fiind bune.
La 30 zile de la operatie TG-ul =8.1 ng/mL (val normale <78 ng/mL, la pacienti atiroidieni <0.1 ng/mL).
Rezultate la 20.03.2010 FT4=15.58 pmol/L (valori normale 12-22) si TSH =0.727 (valori normale 0.27-4.2).
Rezultate la 3.05.2010 FT4=3.41, TSH=86.5, Anti-tir=35(valori normale <=115) si TG=15.5(valori normale <78 si pentru pecienti atiroidieni <0.1).
Dupa reluarea tratamentului, la data 21.09.2010 rezultatele au fost FT4=17.22 si TSH=0.035.
La dat de 16.11.2010 FT4=3.65 si TSH=69.7, Anti-tg=19 si TG=17.4.
Daca dupa 6 luni de la operatie TG-ul s-a dublat, in urmatoarele 6 luni a crescut doar cu 2 unitati. Precizez ca dupa 6 luni de la operatie am luat un comprimat si un cp si 1/2 alternativ. Am repetat analizele in data de 22.01.2011 FT4=12.86 si TSH=0.447.
Dna dr mi-a suplimentat doza cu un sfert in ziua in care iau un cp. Acum iau un cp si un sfert alternativ cu un cp si jumatate.
Am incercat sa iau si ceva naturist, Cat`s Claw(gheara matei), dar dupa 1 saptamana m-a durut in zona operatiei si nu mai iau acest medicament.
Dna dr endocrinolog imi acorda multa atentie si sunt sigura ca imi vrea tot binele. Dar as vrea sa va exprimati si dvs parerea.
Era mai bine daca imediat dupa operatie mi se administra iod radioactiv?
Fac precizarea ca nu ma simt bine cateodata, parca nu am putere, am probleme de concentrare. Cred ca sunt si manifestari e premenopauza.
Imi cer scuze pentru numeroasele detalii, dar am vrut sa fiu cat se poate de explicita. Nu va imaginati cat de pretoase sunt sfaturile dvs pentru cei cu probleme.
Va multumesc mult. Sa va dea Dumnezeu sanatate, mult succes in cariera!
Elena

Raspuns:

– un focar de carcinom papilar care nu intereseaza capsula si are doar 3 mm nu necesita, intr-adevar, tratament cu iod radioactiv;

– problema cu managementul bolii in cazul dvs este insistenta de a masura, IN MOD INUTIL, tiroglobulina; aceasta NU ARE VALOARE DIAGNOSTICA decat la pacientii care au primit tratament de ablatie cu iod radioactiv; altfel zis, daca resturile de tesut tiroidian (normal) care raman in mod inerent dupa operatie nu sunt distruse cu iod radioactiv, ele vor secreta in continuare tiroglobulina; doar dupa ce aceste resturi sunt “arse” cu radioiod, ceea ce ramane (si secreta tiroglobulina) poate fi considerat ca fiind tesut malign restant;

– perioadele de oprire a tratamentului de substitutie strict pentru testarea tiroglobulinei reprezinta un stres inutil pentru organism; daca s-a decis ca iodul radioactiv nu este necesar, monitorizarea trebuie facuta clinic si ecografic, fara intreruperea tratamentului;

– nivelul tinta al TSH este in jurul valorii de 0.1 μUI/ml, adica sub limita inferioara a normalului; tratamentul cu Novothyral trebuie ajustat pentru atingerea acestui nivel;

– pe larg despre tratamentul cancerului tiroidian, aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

4 Comentarii »

  1. Veronica says:

    Buna ziua!
    Ma numesc Veronica, sunt din Iasi si am 24 de ani. In urma cu 3 luni, in urma unei ecografii tiroidiene, am descoperit ca am gusa polinodulara.Mi s-a facut o punctie, iar in urma acesteia a reiesit ABC-frotiu de tip oncocitar.
    Eco tiroida:
    LTD=1,4/3,7/2 cm
    LTS=2,4/3,7/2,3 cm
    LTD-zona de nodularizare 1,1/2,2/1,3 cm
    LTS-zona de nodularizare 2,4/2,9/2 cm
    ES neomogena, tendinta de nodularizare in ambii lobi tiroidieni.
    Mi s-a recomandat cura chirurgicala.Speriindu-ma de rezultat, am decis sa caut si alte metode alternative, urmand un tratament homeopat, totodata am baut si ceai de sanziene (citind ca este eficient in astfel de boli).
    Mentionez ca analizele efectuate sunt in limite normale.
    Acum cateva zile am revenit la medic si am cerut sa mi se faca o noua ecografie, avand ca rezultate:
    LTD=1,4/3,2/2 cm
    LTS=2/3,6/2,7 cm
    LTD-zona de nodularizare 1,3/2,4/1,2 cm cu vascularizatie perinodulara
    -post:zona de nodularizare 0,89/0,88/0,97 cm
    LTS-conglomerat nodular 1,9/3,2/2,1 cm
    Adenopatie laterocervicala dreapta de aspect inflamator(ovalara cu hil prezent)
    In urma acesteia s-a mentinut recomandarea de interventie chirurgicala.
    Toate aceste rezultate m-au facut sa ma alarmez si nu as vrea sa renunt la tiroida la o varsta asa de frageda.Ce ma sfatuiti? Multumesc anticipat!

  2. Veronica says:

    Buna ziua!
    Ma numesc Veronica, sunt din Iasi si am 24 de ani. In urma cu 3 luni, in urma unei ecografii tiroidiene, am descoperit ca am gusa polinodulara.Mi s-a facut o punctie, iar in urma acesteia a reiesit ABC-frotiu de tip oncocitar.
    Eco tiroida:
    LTD=1,4/3,7/2 cm
    LTS=2,4/3,7/2,3 cm
    LTD-zona de nodularizare 1,1/2,2/1,3 cm
    LTS-
    Mi s-a recomandat cura chirurgicala.Speriindu-ma de rezultat, am decis sa caut si alte metode alternative, urmand un tratament homeopat, totodata am baut si ceai de sanziene.
    Acum cateva zile am revenit la medic si am cerut sa mi se faca o noua ecografie din care reiese:
    LTD=1,4/3,2/2 cm
    LTS=2/3,6/2,7 cm
    LTD-zona de nodularizare 1,3/2,4/1,2 cm cu vascularizatie perinodulara
    -post:zona de nodularizare 0,89/0,88/0,97
    LTS-conglomerat nodular 1,9/3,2/2,1 cm
    Adenopatie laterocervicala dreapta de aspect inflamator(ovalara cu hil prezent)
    In urma acesteia s-a mentinut recomandarea de interventie chirurgicala.
    Toate aceste rezultate m-au speriat si nu as vrea sa renunt la tiroida la o varsta asa de frageda.Ce ma sfatuiti? Multumesc anticipat!

  3. luiza says:

    Buna seara,domnule doctor! Am 16 ani, 1,54 m si 59 kg. Am fost diagnosticata cu hipotiroidism in urma cu un an si jumatate, in urma analizelor (TSH- 4,25)si a unor simptome( constipatie, caderea parului, exfolierea unghiilor, oboseala , respiratie ingreunata, lipsa de concentrare , amenoree etc etc.) am fost pusa pe Euthyrox 25 mg de la inceputul lui decembrie 2009 pana la sfarsitul lui mai 2010. pentru corectarea amenoreei am urmat tratament cu Yazmin timp de o luna apoi am urma o schema cu vitamina E ( in primele 10 zile ale menstruatiei) si arefam (din ziua 16 pana in ziua 25 a menstruatiei) Doamna doctor mi-a zis sa urmez aceasta schema timp de trei luni, apoi sa intrerup pentru a vedea daca imi vine menstruatia si fara tratament. In primele 3 luni menstruatia a venit dar dupa ce-am intrerupt schema nu mi-a mai venit. Am plecat in strainatate pe timpul verii si nu am mai fost la doamna doctor sa ii zic decat in octombrie. In octombrie am repetat analizele de sange( TSH-4,35) si am inceput alt tratament cu Yaz si Euthyrox. Am incheiat si acest tratament( care a durat 3luni) si acum astept sa vad daca menstruatia va veni si fara tratament. Am facut o radiografie la tiroida si mi s-a spus ca o am neomogena,.Am facut si o radiografie genitala si mi s-a spus ca am ovarele nedezvoltate.
    Va cer ajutorul pentru ca vreo 2 ani am inceput sa ma ingras foarte rau, obosesc imediat, imi vine sa dorm tot timpul si nu ma mai pot concentra la absolut nimic. Am presupus ca m-am ingrasat pentru ca mananc foarte multe dulciuri asa ca am inceput sa tai dulciurile, prajelile si sucurile din alimentatie si am inceput sa fac sport ( cat pot pentru ca dupa 10 min de sport trebuie sa stau joc ca sa nu lesin) dar nu am slabit deloc. In schimb de Craciun,cand mi-am permis sa manac si eu prajituri si cozonacei m-am ingrasat 2 kg intr-o saptamana. Va rog din suflet sa ma ajutati pentru ca vreau sa slabesc si sa fiu din nou energica si activa.
    Am auzit de un medicament , Metabol, care promite sa corecteze hipotiroidismul. Credeti ca ar avea efecte pozitive daca incep un tratament cu el ?
    nu as mai vrea sa continui tratament cu anticonceptionale sau hormoni dar as vrea totusi sa ma simt sanatoasa.

  4. Elena says:

    Mii de multumiri stimate domnule doctor! M-a impresionat promptitudinea cu care mi-ati raspuns. Succes in cariera!
    Elena

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu