Răspunsuri la întrebări (421)

adrian florin morar:

buna ziua
ma numesc adrian si am 28 de ani
cam de un an si jumatate am probleme cu glanda tiroida.mi sa umflat dintr-o data foarte tare am fost la mai multi doctori,si inca nu sa gasit tratamentul bun pentru mine.
acuma de ceva vreme am si ochii iesiti in afara

am facut primul tratament prescris de doctor in urma rezultatelor de sange FT3 20,22,FT4 ,4,65,TSH<0,00,ANTIREOGLOBULINA 1595 cu urmatoarele medicamente:Inderal 40mg,Tapazole 5 mg,Deltacortene 5mg,Limpidex 30mg in italia am facut tratamentul,nu sa vazut nici un rezultat.
am continuat in urma unor recomandari la un alt doctor,am facut acopunctura cam o jumatate de an ,analizele de sange sant urmatoarele:FT3 20,0,FT4 7,67,TSH 0,003,ANTITIREOGLOBULINA 2500,pe baza acestor rezultate am urmat un tratament pe baza de plante naturale cu AMINFLU 10 picaturi,ALADIN 500 1 tableta la zi,SALIX ALBA 30 DE PICATURI dimineata ,amiaz si seara,TH2 1 lingurita,CAPSELA BURSA PASTORIS 10 picaturi,tot in italia,in urma acestui tratament sau vazut urmatoarele schimbari nu am mai tramurat(imi tramurau tare mainnile),nu ma mai simteam asa de obosit,ochii sau mai retras in urma tratamentului,am facut o mica pauza glanda tiroida a ramasa tot asa de mare,mi se pare ca sa retras putinochii acuma sant tot inafara dar nu tot timpul.
as dori un raspuns la problema mea
va multumesc pentru intelegere.

Raspuns:

– toate datele indica faptul ca aveti boala Basedow-Graves; aceasta este cea mai frecventa cauza de hipertiroidie la pacientii sub 45 de ani; este o suferinta autoimuna, in care sistemul imun al pacientului produce niste anticorpi care stimuleaza tiroida sa fabrice hormoni in exces si provoaca iesirea ochilor in afara (exoftalmie); ca informatie suplimentara, in general barbatii fac forme mai severe decat femeile, desi boala apare mai rar la acestia;

– tratamentul se face, in principal cu antitiroidian de sinteza (in cazul dvs Tapazole); ca medicatie adjuvanta se folosesc beta-blocantele (propranolol – Inderal) si, daca este cazul, sedativele; pentru exoftalmie se poate recomanda tratamentul cu glucocorticoizi (prednison – Deltacortene);

– in opinia mea, tratamentul recomandat initial a fost (relativ) corect ca si medicamente alese, nu si ca doza; de obicei se incepe cu methimazol/thiamazol/carbimazol in doza zilnica fractionata de 30-40 mg, scazuta ulterior la 2-3 saptamani; monitorizarea clinica si de laborator trebuie facuta foarte frecvent in primele luni de la diagnostic; tratamentul cu prednison pentru exoftalmie trebuie recomandat si monitorizat de un oftalmolog care are experienta cu aceasta boala; efectele pozitive ale tratamentului asupra starii generale nu apar mai devreme de 2 saptamani;

– acupunctura si tratamentul cu plante nu pot rezolva problema, chiar daca subiectiv resimtiti o ameliorare; amanad tratamentul corect nu faceti decat sa cresteti riscurile majore (de ex. asupra cordului) asupra sanatatii pe care le are hipertiroidia severa;

– aveti nevoie cat mai repede de tratamentul corect instituit la un endocrinolog bun; daca nu reusiti sa-l gasiti in Italia va recomand sa va intoarceti in tara pentru o perioada (2-3 luni cel putin) pentru stabilizarea bolii; in general, fara tratament, tendinta bolii este sa se agraveze progresiv, iar exoftalmia poate evolua pana la amentintarea vederii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

5 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (421)”

  1. moldovan andrei

    buna ziua ma numesc andrei si am 39 ani si sant rezident in italia de 15 ani in luna martie imi vine diagnosticat probleme cu tiroida ipertiroidism am slabit 18 kg in 40 de zile cred eram slabit la maxim dupa un prelievo de sange venos au iesit urmatoari parametri TSH30 GLUCOSIO 115 (indicativo di diabete da confermare ) am inceput cu 2 pastile di tapazole dimineata ,la amiaz si seara acompaniat si de inderal pentru ca bataile inimi erao la 130, dupa 17 zile am facut o alergie la medicament (tapazole)mi lau schimbat am luat propycil 50mg , in luna mai am repetat analizele doar fT4 32,5 e un bun semn doar ca doua saptamani prima a inceput sa sa umfle ochi amndoi si la gat pe partea dreapta o umflatura ca si un ou iar pe partea stanga e ca un sambure de piersica iar batile inimi au ramas aceleasi 130 acuma miau dat si o specie de prendinson , Acum intrebarea mea este cum e posibil ca ft4 e 32.5 iar umflatura la gat si la ochi este foarte evidenta,

      1. Bună seara am 31 de ani am glanda tiroida basedov graves de ce dorm mult sunt zile când dor și 15 ore pe zi spunetimi vă rog de ce dorm așa mult.

  2. Buna ziua!Am 36 de ani,am fost diagnosticata cu hipertiroidie in urma cu un an,in urma sfaturilor dvs am reusit sa ajung la valori normale ale TSH 1,26.
    Am avut valori normale timp de 5 luni.Acum sunt insarcinata -12saptamani,am urmat tratament cu gynipral la indicatia medicului ginecolog,problema este ca acum mi-a scazut iar TSH.. 0.300
    Medicul endocrinolog mi-a zis ca nu pot lua trat cu Thyrozol pe perioada sarcinii,intrebarea mea este daca aceasta scadere a TSH-lui poate fi cauzata de gynipral si daca pot luat trat. cu Thyrozol 2.5-mg/zi(fara a afecta fatul).Medicul ginecolog mi-a spus sa nu iau deocamdata nici un tratatment,ma intreb totusi daca nu exista riscul sa pierd sarcina mai tarziu din cauza tiroidei sau ca bebe sa fie cu probleme.

  3. Buna ziua,
    Apelez la dumneavoastra in speranta ca voi gasi un raspuns referitor la intrebarea pe care o am.
    In urma cu 3 luni am fost diagnosticata cu boala Basedow. Am varsta de 21 de ani. Am observat tiroida marita si am decis sa merg la un consult endocrinologic. Am facut analize care au iesit in felul urmator :
    – TSH: 0.005 – microIU/mL- valori normale: 0.27-4.20
    – ATPO: 600.0 – Ul/mL – valori normale: 0-34
    – Anti receptor TSH (TRab)rezultat: >40 – limita de decizie clinica( sensibilitate 96%, specificitate 99%pentru detectarea bolii Graves)

    In urma acestor rezultate mi s-a prescris tratament cu Tyrozol de 10 mg- 3 pastile/ zi ca ulterior sa mi se scada doza la 2 pastile de 10 mg /zi. In prima luna de administrare menstruatia mi s-a dereglat. A intarziat o saptamana.
    In urma acestui tratament mentionez ca m-am ingrasat in jur de 10 kg si am inteles ca este normal pentru ca pacientii care sufera de boala basedow slabesc foarte mult iar dupa tratament medicamentos se ingrasa. Eu insa nu slabisem deloc inainte de tratament. Singurele simptome pe care le aveam erau durerile de cap, nervozitatea, insuportabilitatea la caldura, ochii umflati dimineata care pe parcursul zilei isi reveneau, intoleranta la lumina puternica, lacrimarea ochilor.
    Iau in continoare tratamentul cu Tyrozol. Iau de asemenea si calciu magneziu D3. Simtomele s-au mentinut. Am fost si la un consult oftalmologic si mi s-a spus ca momentan ochii sunt in limite normale.Dar eu in continoare ma trezesc cu pleoapele umflate.

    Chiar daca se stabilizeaza tiroda, afectiunea oculara poate sa evolueze? In cazul in care decid sa fac o interventie chirurgicala (tiroidectomie) riscul de a evolua afectiunea oculara ramane? Sau dispar toate simptomele bolii? Care considerati dvs ca este cea mai indicata cale pe care trebuie sa o urmez in conditiile in care am aceasta boala? Am inteles ca tratamentul cu tyrozol poate sa dea rezultate, dar dupa stabilizare boala poate recidiva. Plus ca, tyrozolul are si efecte adverse daca este luat pe termen lung. Credeti ca interventia chirurgicala este cea mai buna solutie? Problema ochilor ramane chiar daca ma operez?
    Mai mentionez ca in ultimele zile am remarcat la nivelul mainilor(degetelor) faptul ca pielea este foarte uscata, se exfoliaza si raman pete rosii.
    Precizez ca nu am rude de gradul I cu boli de tiroida.
    Va multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.