Răspunsuri la întrebări (421)

Zelena:

Buna ziua,
Am 49 ani ,am 1,60 cm inaltime si 67 kg.in colilarie am avut hepatita iar scalatina.De f multi ani am gastrita.De aprox 2 ani am probleme cu tensiunea (iau tratament ptr scaderea tensiunii )Am o singura nastere.In familie , mama , tata -fara boli tiroidiene. In urma unui consult ( echo DOPPLER ) al glandei tiroide , rezultatul a fost:
LD=2/1,57/5,15 cm -ecostructura neomogena prin prezenta unui nodul hipoecogen , cu vascularizatie periferica si intranodulara cu dim.de 1,4/1,2/1,36 cm .Istmul = 0,52 cm.
LS=1,74/1,2/3,42 cm -ecostructura relativ omogena.
La recomandarea medicului endocrinolog am facut urmatoarele analize ;
Calcitonina -<2,00 ( val ref ,11,5mg/ml);
TSH – 6,223 ( val ref 0,4-4 mlU/l
T4 FREE – 1,418 ( val ref 0,8 -2mg/dl).
In legatura cu nodulul dna dr endocrinolog mi-a recomandat scoaterea totala a glandei tiroide.
Mentionez ca de aprox 5 ani, am colesterolul marit acum este 225 ( val re 120-220) dar a fost si 260; calcemia 7,8( valref9-11);calciu ionic 3,24( valref 4-5,5 )trigliceride 161( val ref 150 ).Acum 2 ani am facut colecistomie .De 1 un an a inceput sa-mi cada parul, s-a incetinit f mult cresterea , iar pe portiunea crescuta firul este f . subtire.Unghiile se exfoliaza ,pielea este f uscata si aspra.Aceste simtome le-am pus pe seama varstei.Inca nu am intrat la menopauza, dar ciclul s-a cam dereglat.Uterul este marit , fibrochistic.Sunt ceva modificari si la sani , m-am programat pentru o ecografie mamara .V-am dat aceste informatii in speranta ca va ajuta sa-mi faceti o recomandare cu ce trebuie sa fac mai departe ,ce analize sa mai fac , ce tratament sa urmez ptr reglarea TSH ,operatie a nodulului, etc.
Va multumesc,

Raspuns:

– TSH-ul usor crescut, in asociere cu FreeT4 normal, arata un hipotiroidism subclinic; cea mai frecventa cauza este tiroidita autoimuna; pentru stabilirea clara a diagnsoticului ar trebui facuta o analiza suplimentara, ATPO; toate acestea sunt importante pentru ca o forma de hipotiroidie poate explica o parte din simptomele dvs; tratamentul este destul de simplu, cu l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin), hormonul sintetic care inlocuieste ceea ce nu mai poate produce tiroida;

– in opinia mea, nodulul descris nu justifica interventia chirurgicala directa; de prima intentie este punctia tiroidiana cu ac subtire; avand in vedere ca majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, exista o buna posibilitate ca indepartarea glandei sa nu fie justificata;

– punctia este relativ usor de facut, nu necesita internare sau anestezie generala; contrar opiniei populare, daca nodulul este malign punctia nu creste riscul diseminarii; dezavantajul principal este, de obicei, costul destul de ridicat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

4 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (421)”

  1. buna ziua am si eu o problema nu reusesc de 6 luni sa fixez tsh -ul cand este prea mic cand este prea mare in conditiile in care am schimbat si tratamentul nu mai iau euthyrox iau novothyral sub 100 tsh era mic sub 75 tot mic iar acum sub 50 tsh a iesit 9.6 in doar trei sapatamani ….are civa o sugestie sau o indrumare am facut acum 2 ani si jumatate operatie de tiroida , dupa a fost ok, tsh

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      @toma marilena

      Din pacate, postarea dvs este neclara. Va rog sa reveniti cu o intrebare reformulata, astfel incat toate datele sa fie prezentate intr-un mod organizat si coerent.

  2. Buna seara,

    Acum (in februarie 2011) mi-am facut ecografie tiroidiana la care apare:

    – lob drept: 11x 10.5 x 37 mm V=2.22 cm3, Ecostructura omogena, fara formatiuni nodulare.

    – Lob stang: 16.5 x 13 x 38.5 mm V=4.39 cm3, cu aceeasi formatiune nodulara izoecogena, ovalara, heterogena, bine delimitata de un halou hipoecogen, cu vascularizatie intensa in doppler. Dimensiunile formatiunii sunt de 9.5 x 16.5 mm. Practic, structura descrisa este un conglomerat nodular, avand suprapuse structuri nodulare mai mici (4-5 mm).

    Am facut si analiza TSH si FT4.

    TSH: 1.18 (0.27-4.2)

    FT4: 18 (12-22)

    Mi s-a recomandat dupa eco tiroidiana efectuarea de TSH, FT4, ATPO, tireogloulina, antitireoglobulina si punctie biopsie. Am spus ca am mai facut 2 punctii inainte, dar acum mi-a zis ca ma trimite la o clinica privata, unde procedura nu e dureroasa, e cu anestezie si neinvaziva, fata de celalalt laborator.

    Ca si medicament am ramas de anul trecut din iulie cu 0.25 grame Eutyrox.

    Intrebarea mea este neaparat iar trebuie repetata biopsia? Nu sunt de ajuns eco si TSH, FT4 pt a-si forma un diagnostic, trebuie toate iar facute?

    V-am mai scris mesajul de mai jos in iulie 2010, cu datele initiale:

    „Am 23 ani, mama mea are hipertiroidie, sora mea chisturi la tiroida (aprox 7-8 chisturi), iar eu am nodul tiroidian lob stang descoperit in luna oct 2009. am facut eco, puncte, mi s-a rec din prima interventie, dar am refuzat si am luat eutyrox 100- 1/2 tableta, iar acum la eco a iesit: “cu aceeasi formatiune nodulara, ovalara. localizata central in lob, parenchimatoasa, relativ neomogena, fiind bine delimitata de un halou hipoecogen. Formatiunea nodulara are dimensiuni de 8.3*15 mm, prezinta usoara crestere dimensionala( 7*13.7 mm in ianuarie 2010) si are suprapus posterior, doi noduli de 3 si respectiv 3.5 mm.” la punctia din 7 iulie a iesit: “Foliculi cu aspect normali citologic, dar si cu foliculi cu nuclei distret mariti de volum (modificari reactive), infiltrat inflamator discret, coloid putin, macrofage spumoase. O parte a nodulului este complet calcificata si nu permite evaluare citologica. se rec urmarirea evolutiei.” diferenta ce o vad eu fata de punctia veche(oct 2009) este calcifierea nodulului.

    valori FT4: 3.2 NG/DL (0.8-2NG/DL)

    TSH: 0.3 uUI/ml ( 0.39-6.16 uUI/ml)

    mi s-a recomandat iar interv chirurgicala, am refuzat, si mi-a redus euthyrox la 1/4 tab 100 micrograme dimineata. mi-a spus ca in noiembrie sa aduc iar rezultate pt TG, AntiTG, CA. mentionez ca in 11 ianuarie 2010 am facuit si Calcitonina si a iesit 8.4 pg/ml ( < 11.5 pg/ml).

    intrebarea este daca tratamentul e unul corect si daca pot face eu ceva mai mult?”

    Multumesc anticipat,

    Ioana

  3. Buna ziua,
    Apelez la dumneavoastra in speranta ca voi gasi un raspuns referitor la intrebarea pe care o am.
    In urma cu 3 luni am fost diagnosticata cu boala Basedow. Am varsta de 21 de ani. Am observat tiroida marita si am decis sa merg la un consult endocrinologic. Am facut analize care au iesit in felul urmator :
    – TSH: 0.005 – microIU/mL- valori normale: 0.27-4.20
    – ATPO: 600.0 – Ul/mL – valori normale: 0-34
    – Anti receptor TSH (TRab)rezultat: >40 – limita de decizie clinica( sensibilitate 96%, specificitate 99%pentru detectarea bolii Graves)

    In urma acestor rezultate mi s-a prescris tratament cu Tyrozol de 10 mg- 3 pastile/ zi ca ulterior sa mi se scada doza la 2 pastile de 10 mg /zi. In prima luna de administrare menstruatia mi s-a dereglat. A intarziat o saptamana.
    In urma acestui tratament mentionez ca m-am ingrasat in jur de 10 kg si am inteles ca este normal pentru ca pacientii care sufera de boala basedow slabesc foarte mult iar dupa tratament medicamentos se ingrasa. Eu insa nu slabisem deloc inainte de tratament. Singurele simptome pe care le aveam erau durerile de cap, nervozitatea, insuportabilitatea la caldura, ochii umflati dimineata care pe parcursul zilei isi reveneau, intoleranta la lumina puternica, lacrimarea ochilor.
    Iau in continoare tratamentul cu Tyrozol. Iau de asemenea si calciu magneziu D3. Simtomele s-au mentinut. Am fost si la un consult oftalmologic si mi s-a spus ca momentan ochii sunt in limite normale.Dar eu in continoare ma trezesc cu pleoapele umflate.

    Chiar daca se stabilizeaza tiroda, afectiunea oculara poate sa evolueze? In cazul in care decid sa fac o interventie chirurgicala (tiroidectomie) riscul de a evolua afectiunea oculara ramane? Sau dispar toate simptomele bolii? Care considerati dvs ca este cea mai indicata cale pe care trebuie sa o urmez in conditiile in care am aceasta boala? Am inteles ca tratamentul cu tyrozol poate sa dea rezultate, dar dupa stabilizare boala poate recidiva. Plus ca, tyrozolul are si efecte adverse daca este luat pe termen lung. Credeti ca interventia chirurgicala este cea mai buna solutie? Problema ochilor ramane chiar daca ma operez?
    Mai mentionez ca in ultimele zile am remarcat la nivelul mainilor(degetelor) faptul ca pielea este foarte uscata, se exfoliaza si raman pete rosii.
    Precizez ca nu am rude de gradul I cu boli de tiroida.
    Va multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.