Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (428)

March 16, 2011

crina:

Buna ziua,
Am 43 de ani si se pare ca am intrat la premenopauza si nu imi doresc acest lucru.Mentionez ca nu am avut niciodata o sarcina-nu am ramas insarcinata. Perioada menstruatiei s,a redus de la 5 zile la doar 1 zi, 1-1/2 si cantitativ. Am urmat 2 luni cu progesteron dar nu s-a schimbat absolut nimic in cantitatea si nr zile, de menstruatie
Am facut urmatoarele investigatii in ziua a 3 a ciclului menstrual>
FSH: 25,09 (val normale: 2-10)
LH : 5,44 (vn: 2-20)
ESTRADIOL: 15,94 (30-120)
Progesteron: 2,514 (0,2 – 1,4)
Prolactina: 14,214 (2,39-25,15)
TSH: 2,54 yui/ml (vn: 0,4-4 yui/ml)
Free T4: 0,995 ng/dl (0,89-1,76 ng/dl)
va multumesc, crina

Raspuns:

– nivelul crescut al FSH de ziua a 3-a indica reducerea numarului de foliculi ovarieni si, implicit, perimenopauza; daca menstrele sunt inca regulate, chiar daca reduse cantitativ, oprirea completa (menopauza) poate nu fie foarte apropiata; oricum, in multe cazuri, tratamentul cu progestativ reuseste sa mentina ciclicitatea menstrelor inca o perioada dupa ce apare dereglarea acestora;

nu exista niciun tratament care sa poata amana instalarea menopauzei; daca exista simptomatologie semnificativa asociata (bufeuri, schimbari de dispozitie, etc), se poate recomanda tratamentul de substitutie hormonala; conditia este ca mamografia bilaterala si examenul Papanicolau sa fie in regula, sa nu existe rude de gradul I cu cancer de san si, binenteles, sa nu existe in istoricul dvs medical cancer de san;

– tiroida functioneaza normal si nu are nicio legatura cu statusul ovarian si perimenopauza;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 Comentarii »

  1. cristina says:

    Buna seara,

    Numele meu este Cristina, am 27 de ani. In septembrie 2011 in urma unui control de rutina – ecografie la tiroida am fost depistata cu o formatiune nodulara de 0.83/0.94/1 cm. Mentionez faptul ca acest nodul nu m-a deranjat niciodata, nu am avut niciun simptom. Analizele la sange au fost perfect normale, functie tiroidiana normala : TSH=1.66 T3= 171, T4 = 8.6, ATPO = 6, Calcitonina <2 . In urma mai multor consultatii la diversi medici care imi spuneau pareri diferite am fost trimisa la punctie si sfatuita sa incep tratamentul cu euthyrox ( de 5 ori pe sapt 50mg si de 2 ori cate 75mg/zi). In urma punctiei s-a certificat benignitatea nodulului. Dupa cateva luni de tratament cu euthyrox nodulul a inceput sa doara iar tiroida este vizibil marita. Ultimele analize, dupa 14 luni de tratament arata: T3=1,09, TSH = 0.37. In luna decembrie 2012 am schimbat medicul, acesta mi-a spus sa micsorez doza de euthyrox la 50 mg/ zi. Dupa o luna de tratament pe aceasta schema, analizele sunt TSH =0.822, T3 = 1.39. Repet faptul ca inainte sa incep tratamentul si sa fac acea punctie nu aveam nicio problema! In prezent nodulul meu are urmatoarele dimensiuni : 11.2 mm/ 11.3/13.2mm. Probabilitatea ca durerile si marirea usoara a nodulului sa fie de la tratament este foarte mare. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac.. Nu stiu la cine sa mai apelez, nu mai am incredere in nimeni! Eu nu aveam nicio problema, medicii m-au distrus! Va multumesc foarte mult!
    Cristina

  2. claudia says:

    buna seara,
    fac tratament cu eutirox,25 de 5 saptamani(Hashimoto,alternante simptome hiper cu hipo).
    As dori sa va intreb este indicat sa fac exercitii fizice,deja?(ma gandesc la ceva usor,pentru a iesi din amorteala asta,cu stari de somnolenta si putere scazuta de concentrare).Simt ca daca as face vreo 30 minute de gimnastica ,ar trebui sa ma simt mai bine curand.Cel putin asa sper…Chiar daca dupa 5 minute de exercitii sunt extenuata,as dori totusi sa stiu daca este indicat sportul sau sa astept mai mult timp pana mi se stabilizeaza boala.
    multumesc mult de raspuns,
    Claudia

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu