Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (433)

March 23, 2011

Cristina:

Buna ziua!

Am 26 de ani si recent mi-am facut niste analize de sange unde mi-au iesit urmatoarele valori:
T3 – 3(val normale 1.3-3.1)
T4 – 132,4(v. normale 66-181)
TSH – 8.77(v. normale 0.27-4.2)
La fix o saptamana le-am repetat si am facut cateva in plus si au iesit urmatoarele valori:
Antitiroglobulina – 58 (v. normale <sau=115)
ATPO- 329 (val. normale <34)
FT4- 14.9 (v.normale 12-22)
TSH- 4.44 (val. normale 0.27-4.2)
FT3- 4.8 (val. normale 3.9-6.7)
Tiroglobulina- 77.5 (v.normale <78)
Idee este ca nu inteleg cum intr-o saptamana a scazut singur TSH? Mi s-a spus k am tiroidita cronica autoimuna si k sa incep sa iau eutyrox ( asta dupa primele rezultate). Nu am luat si am mers la alt medic cu urmatoarele rezultate si mi-a scris pe diagnostic mixedem autoimun recent diagnosticat si mi-a zis tot de eutyrox.
Am facut si o ecografie de tiroida unde mi-a gasit gusa medie si urmatoarele comentarii:
Lob drept: structura hipodensa, arii hipoecogene, in 1/3 medie nodul hipoecogen de 1.17/0.6/0.76 cm; circulatie intensa intralobar si intranodular.
Lob stang: structura hipoecogena nodularizata; circulatie relativ intensa intralobar
ISTM: dim. 0.4 cm; structura hipoecogena
Laterocervical dreapta supero anterior ganglion hipodens de 0.48/0.27 cm
Laterocervical stanga- fara adenopatie

As vrea si eu sa inteleg exact despre ce este vorba si ce ar trebui sa fac? De ce a scazut TSH-ul de la o saptamana la alta fara sa fac nimic? Mentionez ca nu am inceput sa iau Eutyrox si ca in afara unor dureri de cap si ameteli pe care le am de mult timp si a unei tahicardii sinusale mai mult pe atac de panica nu am alte probleme.
Va multumesc foarte mult!

Si am uitat sa va mai intreb…ar trebui sa opresc anticonceptionalele? Mentionez ca iau de 11 luni Mercilon. Ar putea fi problema cu tiroida de la ele?

Raspuns:

– eu inteleg ca deja doi medici v-au spus despre ce afectiune este vorba si au recomandat si tratament;

– diferenta dintre cele doua seturi de analize este cauzata de tehnica de masurare, nu de modificari reale ale nivelurilor acestor hormoni; TSH-ul nu scade spontan intr-o saptamana de la 8.77 μUI/ml la 4.44 μUI/ml; evident, in aceste conditii nu va pot spune care este valoarea reala; masurarea TSH si FreeT4 la un laborator de incredere este, in general, cea mai sigura metoda de obtinere a unor rezultate de incredere;

– aspectul ecografic si nivelul crescut al ATPO indica prezenta unei tiroidite automune; tratamentul de substitutie cu Euthyrox este indicat atat timp cat nivelul TSH este peste limita superioara a normalului; doza exacta depinde de nivelul TSH; de exemplu, la un TSH de 8.77 μUI/ml doza zilnica uzuala ar fi de 50 micrograme/zi; tratamentul este indicat chiar daca nu exista niste manifestari foarte evidente ale bolii;

– sunt necesare cotroale periodice, deoarece tendinta in majoritatea cazurilor este de evolutie a bolii, cu scaderea suplimentara a capacitatii tiroidei de a prouduce hormoni; in aceste conditii doza de Euthyrox trebuie ajustata corespunzator;

– contraceptivele pot fi continuate, nu exista vreo legatura cu boala de tiroida;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu