Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (435)

March 24, 2011

Adriana:

Stimate domnule doctor,

Am 35 de ani si am nascut in iunie anul trecut. Acum o luna, medicul de familie a observat o crestere a dimensiunii glandei tiroide, fapt pentru care am facut câteva analize de laborator. Rezultatele sunt:

Anti-TPO = 863,7 IU/mL (valori normale 0.0 – 12.0)
Free_T4 = 0.95 ng/dL (valori normale 0.71 – 1.85)
hTSH = 14.749 uIU/mL (valori normale 0.490 -4.700)

Ulterior, medicul endocrinolog mi-a prescris Euthyrox 50 mg/zi si mi-a recomandat eco abia peste 3 luni la urmatorul control.Diagnosticul pus este de tiroidita cr.ai.DLP.

Va rog sa-mi spuneti opinia dumneavoastra cu privire la analizele de laborator si la tratamentul indicat.

Va multumesc mult.

Raspuns:

– testele de laborator arata intr-adevar prezenta unei tiroidite cronice (autoimune); tratamentul cu Euthyrox este in mod clar recomandat, iar obiectivul este de a readuce TSH-ul in limite normale; o valoare normala al TSH este cel mai bun indicator al unor nivele optime de hormoni tiroidieni;

– in ceea ce priveste doza: personal, as fi recomandat direct 75 micrograme/zi la acea valoare a TSH; este posibil totusi ca si 50 mcg/zi sa se dovedeasca, cel putin initial, adecvat; de asemenea, as considera necesar sa repetati TSH si FreeT4 peste 6-8 saptamani, pentru o mai buna monitorizare a bolii si tratamentului;

– probabil ca sarcina relativ recenta a avut un rol in declansarea acestei afectiuni autoimune; este stiut ca perioda de 3-6 luni dupa o nastere presupune reactivarea intensa a sistemului imun, fapt care poate provoca debutul sau agravarea bolilor cu substrat autoimun;

– ecografia nu este obligatoriu indicata in cazurile clare de tiroidita cronica; ea este utila in diagnosticul diferential al gusii, de exemplu cu prezenta de noduli tiroidieni;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu