Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (436)

March 25, 2011

Bodiu Diana-Laura:

Buna ziua Domnule Doctor,

Sunt din Timisoara,am 32 de ani si ma confrunt cu urmatoarea situatie.
Vizita mea la endocrinolog a fost pentru un control de rutina,deoarece am constatat ca dupa nastere,(am nascut in 2004)am pus cam 20 kilograme in conditiile in care nu mancam mai mult decat inainte.Nu ma asteptam sa descopar alte anomalii,sa-i spunem.
Ca o paranteza,iau picaturi oftalmice Timolol,deoarece am tensiune oculara si sunt suspecta de glaucom.In prezent am 89 kg,inaltimea 1.69.Rezultatul analizelor de sange:
TSH = 2.16 uUI/mL (valori de referinta 0.27-4.2)
FT4 = 15.3 pmol/L (valori de referinta 12-22)
Anti-TPO = 14.59 UI/mL (valori de referinta < 34)
Colesterolul total = 214 mg/dL (ma incadrez la borderline crescut)
Trigliceride = 210 mg/dL (ma incadrez la crescut)
Colesterol VLDL = 42 mg/dL (< 30)
ECOGRAFIA TIROIDIANA a relevat urmatoarele:
Glanda tiroida cu morfologie si dimensiuni normale,prezinta in lobul stang la polul inferior un nodul izoecogen de 23/13/17 mm,volum 2,7 cmc.
L.D. = 18/20/43 mm volum 8,5 cm
L.S. = 17/19/41 mm volum 7,5 cmc
Fara adenopatii laterocervicale si supraclaviculare.
La examinare in modul Doppler nodulul tiroidian are vascularizatie periferica,iar parenchimul tiroidian este normal vascularizat.
Rezultatul examinarii SCINTIGRAFICE:
-tiroida cu pozitie normala si dimensiuni crescute prin hipertrofia LTD.
-captare de intensitate crescuta si distributie neomogena a RF prin prezenta unei zone intens hipocaptante localizata 1/2 inf.LTS,amprentand conturul extern al lobului (nodul “rece”).
– fond peritiroidian de intensitate usor redusa.
CONCLUZII: Gusa lobara dr,hipercaptanta (hiperfunctionala?) cu nodul “rece” LTS.
Medicul endocrinolg mi-a recomandat intr-o prima faza punctia.
Va rog sa-mi spuneti parerea d-voastra si as dori sa-mi explicati,daca se poate in termenii uzuali ce inseamna aceste rezultate.
Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– recomandarea facuta de endocrinologul dvs este corecta;

– este vorba de un nodul tiroidian unic, relativ mare (23 mm!), necaptant;

– sa le luam pe rand:

– in concluzie, natura acestui nodul trebuie stabilita prin punctie pentru ca riscul total ca acest nodul sa fie malign este suficient de ridicat pentru a justifica aceasta manevra si nu simpla urmarire ecografica;

<

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

2 Comentarii »

  1. violeta says:

    Fiica mea de 15 ani a avutTSH 3.93 limite 0.53-3.59 ,antiTPO 10.77 limita<34.FSH 5.56 lim.1.5-12.9,LH 10.16 lim.1.3-11.9 Testosteron liber 0.018 lim <0.014,DHEA-S 226.6 lim.65.1-368 si prolactina 691.9 lim.<300.Ia dat 75 mg.eutirox pe zi si dupa 1 luna a avut TSH 0.387 lim. 0.53-3.59 si prolactina 476.4 lim <300 tratamentul a zis ca ramane la fel toata viata are fata intepaturi la inima somnolenta si dureri de spate.Va rog spuneti-mi ce sa fac ia tratamentul acesta din februarie.Multumesc

  2. Andrei says:

    Buna Seara Domunule Doctor,

    Numele meu este Andrei si mai mi-ati raspuns si la intrebarea numarul 290/2010..am 25 ani si am fost diagnosticat la spitalul Parhon cu GUSA POLINODULARA(nodul dur lst-suspiciune carcinom papilar).
    Sa intervenit operator practicandu-se TIROIDECTOMIE TOTALA in data de 6.10.2010 iar dupa 2 saptamani am aflat rezultatul analizelor care nu a fost unul favorabil mie…

    1) Carcinom Papilar ”Varianta Foliculara”,Multifocal
    – Focar LST 4,8/3,5 CM INCASULAT INTRAPARENCHIMATOS
    – Focar LDT 0,7/0,6 CM INCASULAT INTRAPARENCHIMATOS
    2) Parenchim de fond anizofolicular cu epitelii predominant cubice si plate

    Cod citologic: ST1/G1/RX
    Cod Stadializare: PNX
    Cod Morfologic : M8340/3
    Stadializare: PT3MB

    Zilele trecute am facut prima sedinta cu iod radioactiv si rezultatele au fost urmatoarele:

    1.Scintigrafia reg. cervicale anterioare: Status posttiroidectomie.Numeroase mici resturi tiroidiene net iodofixante – vizibile al nivelul ambelor loje tiroidiene.
    2.Scintigrafia reg. intregului corp.Status posttiroidectomie.Numeroase mici resturi tiroidiene net iodofixante – vizibile al nivelul ambelor loje tiroidiene.Fara alte imagini iodocaptante cu aspect patologic in restul organismului…

    3.Radiografia pulmonara: Simfiza sin. costo-diafragmatic drept.Fine aderente pleuro-diafragmatice, infrahilar dreapta.
    -Debit doza externare 11 uSv/h la 1 metru.
    Sa administrat o doza de 100mCI 131 I.

    Va rog sa imi raspundeti si mie la unele nelamuriri:

    1.La radiografia pulmonara pct 3.Ce inseamna diagnosticul pus?Este vreo problema?
    2. Am inteles ca iodul ar fi prins si acuma trebuie sa mai astept niste analize….Credeti ca va fi nevoie de a 2 iodare?

    Va multumesc ptr raspunsurile acordate!
    O zi buna!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu