Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Care sunt manifestările hipertiroidiei?

November 21, 2009


Excesul de hormoni tiroidieni afectează profund majoritatea organelor şi ţesuturilor. De ce, dacă efectul este atât de important, această dereglare este descoperită de obicei la mult timp după debut? Pentru că marea majoritate a tulburarilor care apar sunt nespecifice. Asta înseamnă că pot fi atribuite şi altor cauze, dintre care o parte sunt mult mai frecvente decât hipertiroidia.

Să luam două exemple: palpitaţiile şi insomnia. Ambele apar foarte frecvent la hipertiroidieni. Sunt, în acelaşi timp, extrem de des întâlnite şi in populaţia generală, de multe ori fără a fi rezultatul unei boli. De aceea un pacient hipertiroidian va pune, iniţial, aceste manifestări pe seama altor factori (stres, oboseală, etc) care, pe bună dreptate, determină mai des aceste tulburări. În acest fel diagnosticul este întarziat până când simptomele se acumulează şi se dezvoltă suficient pentru a sugera o disfuncţie tiroidiană.

De reţinut: nu toate simptomele pe care le voi enumera trebuie să fie prezente; unii pacienţi le au pe majoritatea, alţii doar pe câteva, iar în unele cazuri de hipertiroidie nu apare niciuna dintre manifestările de mai jos (diagnosticul făcându-se doar prin analize de laborator).

Efectele excesului de hormoni tiroidieni pe organele principale:

I. Aparatul cardio-vascular:

  1. tahicardie – puls rapid, peste 90 de bătăi pe minut, neprovocat de efort, frig sau stres;
  2. palpitatii;
  3. fibrilaţie atrială – tulburare de ritm cardiac potenţial gravă, apare de obicei la vârstnici;
  4. insuficienţă cardiacă – apare doar dacă pacientul avea deja o suferinţă cardiacă preexistentă;

II. Sistemul nervos:

  1. nevozitate;
  2. labilitate emoţională (alternează rapid stările psihice: plânge uşor, râde uşor) ;
  3. insomnie;
  4. agitaţie (se mişcă tot timpul, dacă stă pe scaun îşi schimbă frecvent poziţiile mâinilor şi picioarelor fără un motiv anume);

III. Aparat digestiv:

  1. apetit crescut;
  2. pierdere în greutate;
  3. tranzit accelerat (mai multe scaune zilnic, uneori diaree);

IV. Aparat respirator:

  1. tahipnee – respiraţii mai frecvente;
  2. senzaţia de “lipsă de aer” la solicitări pe care anterior bolii le tolera;

V. Tegumente şi păr:

  1. pielea este umedă, caldă, fină;
  2. părul este subţire şi se rupe usor;

VI. Muşchi:

  1. rezistenţa la efort fizic este scăzută;

VII. Oase:

  1. se accentuează resorbţia (ieşirea calciului din oase) cu pierderea de masă osoasă;
  2. creşte riscul de a dezvolta osteoporoză;
  3. cel mai mare risc de osteoporoză îl au femeile cu hipertiroidie (netratată) aflate la menopauză;

VII. Funcţia de reproducere:

  1. scade fertilitatea la ambele sexe;
  2. în cazul femeilor pot apărea tulburări de menstruaţie sau chiar amenoree (absenţa ciclului menstrual);
  3. la femeile însărcinate hipertiroidia creşte riscul de avort spontan;

VII. Alte aspecte:

  1. intoleranţă la caldură – pacientul suportă greu temperaturile crescute;
  2. stare de slăbiciune generală.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

    23 Comentarii »

    1. Andreea B says:

      Buna dimineata.In 2011 sotului i s-a declansat o hipertiroidie paralel cu epilepsia, de fapt din cauza convulsiilor a depistat si problemele tiroidiene.diagnostic hipertiroidie si gusa tirotoxica, tsh 0,006 (0.4-4) plus scadere de 14 kg in 4 luni.pe langa tratamentul cu depakine incepe cel cu tyrosol.in 2012, tsh ajunge la 0.73 (0.27-4.2)si mai apoi, in 2013,la 0,907(0.4-4)si se intrerupe tratamentul pana in 2014.in 2014, tsh scade la 0,004 (0.4-4).in tot acest timp FT4 este in intervale normale.din 2014-216 urmeaza trament cu tirosol conform indicatiilor medicului, iar tsh revine la valori normale.august 2016 tsh era 2.19(0,4-4).se incearac din nou oprirea tratamentului cu aceleasi rezultate, in 2017 tsh ajunge 0,004, pierde 10 kg.Aproximativ din 2014 apar palpitatiile, posibil efect secundar, urmeaza si tratament cu betalok dat de dr cardiolog fara rezultat.intrebarea ar fi: este necesara operatia de scoatere a tiroidei sau un tratament cu iod radioactiv??i s-a propus scoaterea tiroidei inca din 2014 vazand ca fara tirosol nu se poate face nimic.in prezent urmeaza tratament cu depakine, din 2012 si levetiracetam, din 2016, pentru epilepsie

    2. Horoba Claudia says:

      Imi spuneti si mie daca sunt valori normale VD=3,4ml VS=2,78ml

      • Dr. Claudiu Ţupea says:

        Buna ziua,
        Va rog sa reveniti cu o postare care sa fie ceva mai completa, din postarea dvs nu se intelege la ce va referiti.

    3. […] inseamna ca exista cantitati prea mari de hormoni tiroidieni in organism; acest exces poate avea efecte negative asupra tuturor organelor, dar cele mai frecvente complicatii apar la nivelul inimii si sistemului […]

    4. […] arata prezenta hipertiroidiei (exces de hormoni tiroidieni); printre manifestarile bolii, enumerate aici, este si pierderea in greutate; in plus pot aparea complicatii cardiace severe si creste riscul de […]

    5. […] – tratamentul substitutiv cu levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) este intr-o doza prea mare si ar trebui ajustat de medic pentru a aduce nivelul TSH in intervalul 0.1 – 0.5 μUI/ml; altfel, pot aparea manifestarile de hipertiroidie; […]

    6. […] pe larg despre manifestarile clinice (http://tiroida.ro/?p=330) si cauzele hipertiroidiei […]

    7. […] oricare ar fi situatia, trebuie sa retineti ca hipertiroidia este o afectiune serioasa, potential grava, care se trateaza OBLIGATORIU la endocrinolog; nu este deloc indicat sa incercati […]

    8. […] – cel mai probabil, simptomele descrise sunt cauzate (macar partial) de hipertiroidia aparuta din cauza dozei prea mari de Euthyrox; pe larg despre manifestarile clinice din hipertiroidie aici; […]

    9. […] – in astfel de cazuri nivelul recomandat pentru TSH este undeva in jurul valorii de 0.1 μUI/ml; la dvs valoarea este de 10 ori mai mica, iar nivelul FT4 este peste limita superioara a normalului, ceea ce indica prezenta unei hipertiroidii clinice (adica mai severa); comparativ cu hipertiroidia subclinica (TSH supresat, FT3, FT4 in limite), forma clinica asociaza mult mai frecvent manifestarile si riscurile tipice ale excesului de hormoni tiroidieni; […]

    10. […] tratamentul medicamentos este obligatoriu si ar trebui inceput cat mai curand; riscul unor complicatii grave (de exemplu cardiace), deja prezent, creste cu atat mai mult cu cat acesta este […]

    RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

    Lăsaţi un comentariu