Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (452)

April 10, 2011

lili elenik:

ma bucur mult ca am gasit un loc unde pot pune intrebari si sper un raspuns.am fost operata recent,tiroidectomie totala-rezulta microcarcinom papilar sclerozant,focar is superior,marginal,invaziv de 0,6/0,5cm 2-parenchim adiacent si de fond polinodular,anizofolicular,cu epitelii izolate cu aspect hiperfunctional.sunt programata pentru 131I tocmai pe 20 oct2011.intrebarea mea:in acest timp boala poate avansa mult?de ce nu se pot face programarile mai repede?am incercat la fundeni si tot asa mult dureaza.asa ca am ramas la parhon unde m-am si operat.ce riscuri sunt asteptand acest timp?celulele se vor raspandi?si ce riscuri sunt in general?care sunt sansele de vindecare? anticipat mii de multumiri si mai ales pentru faptul ca sunteti aici pentru noi toti cei bolnavi.sanatate va doresc

Raspuns:

– primesc destul de multe intrebari de la pacienti ca dvs si, in general, acestia vor sa stie cat de grava este situatia lor si cat de mult poate avansa boala pana la administrarea iodului radioactiv;

– trebuie sa intelegeti ca un raspuns exact nu se poate oferi, explicatiile dandu-se in termeni de probabilitati;

– in (marea) majoritate a cazurilor, carcinomul tiroidian papilar are o evolutie lenta; tendinta majora la extindere a tumorii este in doua directii: (1) la nivelul ganglionilor limfatici ai gatului si (2) la nivelul tesuturilor din vecinatatea tiroidei; metastazele la distanta (plaman, os, etc) sunt rareori intalnite si apar in foarmele foarte avansate; din datele oferite, boala dvs se gasea in stadiul I la momentul operatiei;

– in concluzie, este putin probabil ca in timpul ramas pana la programare boala sa evolueze semnificativ; eventualele celule ramase se vor regasi si in octombrie tot la nivelul regiunii cervicale, unde vor fi distruse de iodul radioactiv;

– eu lucrez in cadrul unei clinici private, deci nu va pot spune de ce programarile nu se fac mai repede la cele doua spitale mentionate; presupun ca este vorba de fondurile insuficiente care nu acopera decat un numar fix de cazuri lunar;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

7 Comentarii »

  1. Monica says:

    Buna seara, am fost diacnosticata cu basedow acum 4 anii si m-am cam saturat sa fiu plimbata si sa ma inndop cu tirozoll si propanolol si sa nu am nici o schimbare, asi dori sa-mi spuneti daca pot lua iod radioactiv, si sa mai imi spuneti daca din caiza boli mele nu raman insarcinata?

    Multumesc

  2. lili elenik says:

    multumesc mult domnului doctor pentru raspuns,este cat se poate de explicit.acum eram in cautarea unei liste de alimente permise inainte de terapia cu 131i.de asemenea sunt putin nelamurita in legatura cu medicamentele pe care le iau regulat,care sunt permise?pentru osteoporoza in special:osseor si cipcal(colecalciferol etc).mai pot sa le iau inainte si dupa terapia 131i?inteleg ca suplimentele alimentare nu sunt recomandate.nu am gasit nicaieri ceva legat de alimente si medicamente permise in afara de ceea ce deja am pe lista data de la programarea pentru terapie.daca binevoiti si nu va rapesc prea mult timp as dori sa stiu.sau poate vin sfaturi si din partea unei persoane care a trecut deja prin asa ceva.sa va dea Dumnezeu sanatate!multumesc mult pentru ajutor

  3. Iacob Cristina says:

    Medicul care mi-a facut ecografia mi-a spus ca unul dintre noduli a facut hemoragie in interior. Ce inseamna acest lucru si cum ma poate afecta ? Este operatia cea mai buna solutie sau mai poate astepta? Tiroidita autoimuna este o boala genetica ?

  4. Iacob Cristina says:

    La ultima ecografie lobul drept al tiroidei se prezinta cam asa: “marime 20.6/29.7/>50mm, ecostructura neomogena, prezinta anterior formatiune hipoecogena, cu halou transonic periferic incomplet, cu semnal vascular prezent la periferie si interior, cu dimensiuni de 11.2/26.1/22 mm; inferior de aceasta, alta formatiune hiperecogena, cu arii transsonice in interior (zone de ramolitie), cu fine calcificari, cu dimensiuni de 16.6/18.3/20.2 mm. Restul parenchimului tiroidian are ecostructura neomogena, hipoecogena, vascularizatie intensa.”
    Lobul stang al tiroidei arata ceva mai bine – are un nodul mai mic 6.3/7.5/11.4 care nu prezinta mari probleme.

  5. Iacob Cristina says:

    voi posta pe parti – ca nu imi apare tot mesajul – nu stiu de ce Buna ziua. Numele meu este Cristina si am 26 de ani. De cativa ani ma lupt cu o tiroidita autoimuna si incerc sa nu ajung la operatie. Analizele sub tratament cu eutirox (doza de 75 mg) ies bine, iar fara eutirox TSH-ul iese undeva pe la 100, cam de 20 ori mai mare decat valoarea de referinta maxima admisa (4.68), ATPO 790 (valoare de referinta <5,61), FT4 3,93 (valoare de referinta 10-28). Cu greutatea nu am probleme (54-55 kg la 1,70 m) – cu starile de oboseala e mai greu, in rest nu ma sufoc, nu simt nod in gat, nu ma doare tiroida (ma doare un pic cand ma enervez tare).

  6. Iacob Cristina says:

    Imi cer scuze – se pare ca nu s-a postat bine prim data – Buna ziua. Numele meu este Cristina si am 26 de ani. De cativa ani ma lupt cu o tiroidita autoimuna si incerc sa nu ajung la operatie. Analizele sub tratament cu eutirox (doza de 75 mg) ies bine, iar fara eutirox TSH-ul iese undeva pe la 100, cam de 20 ori mai mare decat valoarea de referinta maxima admisa (4.68), ATPO 790 (valoare de referinta 50mm, ecostructura neomogena, prezinta anterior formatiune hipoecogena, cu halou transonic periferic incomplet, cu semnal vascular prezent la periferie si interior, cu dimensiuni de 11.2/26.1/22 mm; inferior de aceasta, alta formatiune hiperecogena, cu arii transsonice in interior (zone de ramolitie), cu fine calcificari, cu dimensiuni de 16.6/18.3/20.2 mm. Restul parenchimului tiroidian are ecostructura neomogena, hipoecogena, vascularizatie intensa.”
    Lobul stang al tiroidei arata ceva mai bine – are un nodul mai mic 6.3/7.5/11.4 care nu prezinta mari probleme.
    Medicul care mi-a facut ecografia mi-a spus ca unul dintre noduli a facut hemoragie in interior. Ce inseamna acest lucru si cum ma poate afecta ? Este operatia cea mai buna solutie sau mai poate astepta? Tiroidita autoimuna este o boala genetica ?

  7. Iacob Cristina says:

    Buna ziua. Numele meu este Cristina si am 26 de ani. De cativa ani ma lupt cu o tiroidita autoimuna si incerc sa nu ajung la operatie. Analizele sub tratament cu eutirox (doza de 75 mg) ies bine, iar fara eutirox TSH-ul iese undeva pe la 100, cam de 20 ori mai mare decat valoarea de referinta maxima admisa (4.68), ATPO 790 (valoare de referinta 50mm, ecostructura neomogena, prezinta anterior formatiune hipoecogena, cu halou transonic periferic incomplet, cu semnal vascular prezent la periferie si interior, cu dimensiuni de 11.2/26.1/22 mm; inferior de aceasta, alta formatiune hiperecogena, cu arii transsonice in interior (zone de ramolitie), cu fine calcificari, cu dimensiuni de 16.6/18.3/20.2 mm. Restul parenchimului tiroidian are ecostructura neomogena, hipoecogena, vascularizatie intensa.”
    Lobul stang al tiroidei arata ceva mai bine – are un nodul mai mic 6.3/7.5/11.4 care nu prezinta mari probleme.
    Medicul care mi-a facut ecografia mi-a spus ca unul dintre noduli a facut hemoragie in interior. Ce inseamna acest lucru si cum ma poate afecta ? Este operatia cea mai buna solutie sau mai poate astepta? Tiroidita autoimuna este o boala genetica ?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu