Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Ce investigaţii sunt necesare în cazul nodulilor tiroidieni?

October 31, 2009


Modalităţile de investigare pentru afecţiunile tiroidiene sunt precizate aici. Acestea sunt, in general, valabile şi pentru nodulii tiroidieni.

Voi face doar câteva precizări suplimentare despre utilitatea acestora în cazul nodulilor de tiroida.

I. TSH, freeT4:

  1. arată dacă prezenţa nodulului/nodulilor este asociată cu disfuncţie de tiroidă (hipertiroidie sau hipotiroidie);
  2. hipertiroidia (TSH scazut, freeT4 crescut) poate arăta un adenom toxic tiroidian (daca este prezent un singur nodul) sau o guşă polinodulară hipertiroidizată (dacă sunt mai mulţi);
  3. hipotiroidia (TSH crescut, freeT4 scăzut) poate arăta că nodulul/nodulii sunt apăruţi pe fond de tiroidită cronică Hashimoto;
  4. in cazul majorităţii nodulilor funcţia tiroidei este normală;

II. Ecografia de tiroidă:

  1. este cea mai bună investigaţie imagistică pentru nodulii tiroidieni;
  2. arată numărul şi dimensiunile exacte are nodulilor, făcând posibilă urmarirea lor în timp;
  3. anumite caracteristici ecografice sunt sugestive de benignitate/malignitate, orientând diagnosticul;
  4. nu există, totuşi, elemente ecografice sigure care să spună clar dacă un nodul este malign sau benign;

III. Scintigrafia tiroidiană:

  1. precizează dacă un nodul captează sau nu iodul;
  2. nodulii care captează se numesc “calzi”, cei care nu captează se numesc “reci”;
  3. peste 99% din nodulii calzi sunt benigni;
  4. 80-90% dintre nodulii reci sunt benigni, 10-20% fiind maligni (canceroşi);
  5. un nodul “cald” va fi doar urmărit, daca nu produce hipertiroidie;
  6. un nodul “rece”, în funcţie de dimensiuni şi caracteristicile ecografice, poate fi investigat suplimentar dacă se consideră ca riscul să fie cancer este crescut;

IV. Puncţia tiroidiană cu ac fin:

  1. este o investigaţie extrem de utilă care a scăzut mult numărul de interveţtii chirurgicale nenecesare pe tiroidă;
  2. inainte de introducerea acestei metode singura posibilitate, de multe ori, de a afla dacă un nodul era sau nu malign era operaţia prin care se scotea tiroida, cu examinarea ulterioară la microscop a ţesutului excizat (scos);
  3. rezultatul la puncţie este sub forma: benign (75%), malign (5%), neprecizat (suspect) (20%);
  4. când rezultatul este “suspect” nodulul poate fi operat sau doar urmărit – în funcţie de aspectul ecografic, vârsta pacientului, preferinţele şi experienţa medicului;

Precizare: nu toate metodele de mai sus trebuie să fie folosite într-un caz; medicul endocrinolog le poate alege pe acelea care sunt mai potrivite; consider totuşi că ecografia şi testele de funcţie tiroidiană sunt obligatorii.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

6 Comentarii »

  1. Pecheanu Maria says:

    – Vă rog sa imi spuneți si mie dacă la Spitalul Fundeni se fac punctii la glanda tiroidă , Lavinia Oprea , multumesc !

    • Dr. Claudiu Ţupea says:

      Din cate stiu eu, in Bucuresti nu se face o astfel de investigatie decat la Institutul Parhon si la Medlife.

  2. Eugenia says:

    Salutare, Ma numesc Eugenia si am 26 de ani, am si eu o intrebare, tocmai mam intors de la o examinare ecografica, cel putin asa imi scrie pe hartie…
    Tiroida-neomogena
    L-drept 20×23 mm contine 2 noduli 10x8mm si 9x8mm
    L-stang 21×20 mm contine un modul 5×6 mm

    deci as vrea sa stiu cat de grav este, sunt oare riscuri de cancer? si daca pe viitor pot avea copii ?

  3. Andreea says:

    Buna seara,
    Ma numesc Andreea si am 25 de ani. Luna trecuta am facut analizele si in urma acestora a reiesit Tiroglobulina 102 in conditiile in care valoarea maxima era de 55 ng/ml. Restul analizelor au iesit bine, adica:Calcitonina 3,34 (<13 pg/ml)
    T3: 2.01(1.45-3,48 pg/mL)
    T4: 1,18(0.71-1.85 ng/dL)
    TSH: 1.05 (0.470-4.640 microUl/mL)
    TPO: 2.0 (<12)
    In urma ecografiei tiroidiene au rezultat 2 noduli cu volum normal, structura usor neomogena de dimensiuni: 16/9 mm relativ bine delimitat si 10/6 mm .
    Va rog frumos sa-mi spuneti daca este cazul unei interventii chirurgicale sau exista si varianta unui tratament medicamentos?
    Poate fi vorba de un cancer?
    Ce efecte pot avea acesti noduli/aceste rezultate asupra unei eventuale sarcini?
    Multumesc frumos

  4. […] punct de vedere ecografic prezinta un risc crescut de cancer (dimensiuni, aspect, etc) si la care punctia cu ac fin nu poate preciza diagnosticul trebuie, cel mai probabil, […]

  5. Lavinia Oprea says:

    Buna ziua

    In urma unei echografii (nuclear)facuta la Fundeni, cu un TSH de 3.02, dr. endocrinolog o trimite pe mama mea la Parhon pentru operatie, pentru ca o diagnosticase cu cancer.( in echo se spune astfel:
    LDrept 40/15/16 mmmm, LS 37/15/15 mmmm
    Istm 2.7 mmmm, contur tioidian -nu inteleg, pare sa se termine in “relat”-echostructura neomogena in plase cu echogenitate usor redusa difuz.
    In 2/3 inferioara lob drept arie nodulara hiperechogena foarte slab delimitata aprox 25/14 mmmm neomogena vascularizata central si periferic
    restul parenchimului tiroidian cu vascularizatie usor crescuta neuniform
    Fara adenopatii semnificative adiacente tiroidei.)

    La Parhon, o alta echo= nici vorba de cancer!
    in aceasta echo, dr spune :”tiroida simetrica mulata peritraheal cu contur discret modelat, cu fine septii fibrovasculare cu delimitari pseudonodulare, fara coresp. palpator distinct
    Continut hipoecogen posibil tiroidita cronica
    vascularizatie usor crescuta bilateral
    se sugereaza corelarea cu tsh, atpo, ath, cea, calcitonina

    Rez. analizelor(lab BIOS) au fost
    tsh 6.77
    atpo 21.22
    calcitonina 2.65
    antitg 329.9
    cea 2.1

    o a treia echo, a doua zi( vroiam sa ne lamurim…)
    “Glanda hipoecogena, difuz neomogena cu pot noduli relativ recenti(nu inteleg prea bine ce scrie…)
    lob dr 30/15/17- cel mai mare micronodul 1.6 mmmm
    lob stg 25/15/16
    istm 3/13
    fara aspect concludent de modificari ganglionare”(medsana- acelasi diag -tiroidita cronica)

    La munposan i s-a recomandat totusi operatia, pentru ca e un nodul”mic, dar rau” ce poate deveni canceros mai tarziu. Inca nu avem rez analizelor de aici.

    Intrebarea este: ce parere aveti dvs? Despre toate acestea…, ce spun valorile acelea mari la tsh si anti-tg; sa se opereze, si daca da, la ce spital? DE la Fundeni i s-a recomandat exclusiv Parhon.

    Va multumesc

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu