Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (453)

April 17, 2011

Kati:

Buna ziua
Ma numesc Kati am 46 de ani.In urma cu 3 luni am inceput sa fac episoade de tahicardie cu extrasistole ventriculare,lipsa de aer,somnolenta,oboseala permanenta.La investigatii nu sa confirmat o boala cardiaca si mi-sa recomandat tratament cu Bisoprolol 5 mg/zi si consult endocrinologic.
Ex Eco :Tiroida simetrica,volum normal,ecostructura fin granulata,usor inomogena si hiperecogena,vascularizatie normala.
Analize laborator:ATPO:433,05UI/ml(<5,61UI/ml),FT4:21,49qmol/l
(10-23qmol/l),TSH:0,079uU/ml(0,27-4,2uU/ml).
Diagnostic:Gusa difuza.Hipertiroidie.
Tratamet cu Thyrozol 10 mg 2×1,Bisoprolol 5 mg/zi
Mentionez ca nu am slabit in greutate,simt o slabiciune in maini si in picioare si oboseala permanenta.
Va rog sa-mi spuneti parerea D-vs.despre cazul meu.
Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– valorile TSH si FT4 arata prezenta unei hipertiroidii subclince; aceasta este o forma usoara a excesului de hormoni tiroidieni; chiar si asa, exista posibilitatea aparitiei unor simptome;

– nivelul crescut al ATPO arata ca este vorba de o boala tiroidiana autoimuna; in acest caz vorbim de 2 posibilitati:

  1. boala Basedow-Graves intr-o faza incipienta; in acest caz, tratamentul cu Thyrozol va normaliza productia de hormoni troidieni; aceasta este situatia cea mai probabila;
  2. o forma de tiroidita autoimuna aflata intr-o faza de distructie accelerata a tesutului tiroidian, cu eliberarea unor cantitati mari de hormoni in sange; in acest caz hipertiroidia este tranzitorie si este urmata de hipotiroidie;

– diagnosticul clar se poate pune masurand nivelul TRAb, anticorpi care apar doar in boala Basedow-Graves, nu si in tiroidita autoimuna;

– legat de faptul ca nu ati slabit: nu toti pacientii cu hipertiroidie pierd in greutate, mai ales in conditiile unei forme usoare; exista o mare variabilitate a simptomatologiei bazata pe raspunsul individual la o anumita conditie medicala;

– tratamentul mi se pare adecvat la acest moment; intr-un caz ca al dvs eu as recomanda reducerea dozei la 10 mg/zi de Thyrozol dupa 3 saptamani si reevaluarea TSH si FT4 la 6 saptamani de la inceperea tratamentului; in functie de aceste rezultate doza poate fi ulterior ajustata; Bisoprolulul poate fi continuat; optional, se poate masura nivelul TRAb, pentru confirmarea diagnosticului;

– daca, dupa normalizarea TSH, simptomatologia cardiaca nu dispare, trebuie facuta o evaluare cardiologica mai amanuntita, eventual cu un test ECG de efort;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

4 Comentarii »

  1. Mirela says:

    BUNA SEARA.MA NUMESC MIRELA SI AM 47 ANI.AM FOST DIAGNOSTICATA CU BOALA BASEDOW-GRAVES,IN DECEMBRIE 2010 MI S-A FACUT OPERATIE IAR IN URAMA CU O LUNA AM FOST PENTRU IOD. PANA IN SEDINTA CU IOD AU INCEPUT SA MA DOARA NISTE GANGLIONI LA GAT.IN URMA MAI MULTOR CONTROALE MI S-A SPUS CA SUNT ADENOPATII BENINGNI REACTIVI ,DOI PARTEA STANGA SI UNUL PARTEA DRAPTA ,PE LOJA CAROTIDEI JUGULARE.VA ROG SA-MI SPUNETI DACA SUNT GRAVI SI CARE ESTE CAUZA APARITIEI ,DEOARECE MA DOR.MA SFATUITI SA MERG SI LA UN TOMOGRAF?MULTUMESC MULT.

  2. Iacob Cristina says:

    nu inteleg de ce nu imi posteaza tot mesajul – imi cer scuze pentru postarile multiple.La ultima ecografie lobul drept al tiroidei se prezinta cam asa: “marime 20.6/29.7/>50mm, ecostructura neomogena, prezinta anterior formatiune hipoecogena, cu halou transonic periferic incomplet, cu semnal vascular prezent la periferie si interior, cu dimensiuni de 11.2/26.1/22 mm; inferior de aceasta, alta formatiune hiperecogena, cu arii transsonice in interior (zone de ramolitie), cu fine calcificari, cu dimensiuni de 16.6/18.3/20.2 mm. Restul parenchimului tiroidian are ecostructura neomogena, hipoecogena, vascularizatie intensa.

  3. Iacob Cristina says:

    ATPO 790 (valoare de referinta 50mm, ecostructura neomogena, prezinta anterior formatiune hipoecogena, cu halou transonic periferic incomplet, cu semnal vascular prezent la periferie si interior, cu dimensiuni de 11.2/26.1/22 mm; inferior de aceasta, alta formatiune hiperecogena, cu arii transsonice in interior (zone de ramolitie), cu fine calcificari, cu dimensiuni de 16.6/18.3/20.2 mm. Restul parenchimului tiroidian are ecostructura neomogena, hipoecogena, vascularizatie intensa.

  4. Iacob Cristina says:

    Buna ziua. Numele meu este Cristina si am 26 de ani. De cativa ani ma lupt cu o tiroidita autoimuna si incerc sa nu ajung la operatie. Analizele sub tratament cu eutirox (doza de 75 mg) ies bine, iar fara eutirox TSH-ul iese undeva pe la 100, cam de 20 ori mai mare decat valoarea de referinta maxima admisa (4.68), ATPO 790 (valoare de referinta 50mm, ecostructura neomogena, prezinta anterior formatiune hipoecogena, cu halou transonic periferic incomplet, cu semnal vascular prezent la periferie si interior, cu dimensiuni de 11.2/26.1/22 mm; inferior de aceasta, alta formatiune hiperecogena, cu arii transsonice in interior (zone de ramolitie), cu fine calcificari, cu dimensiuni de 16.6/18.3/20.2 mm. Restul parenchimului tiroidian are ecostructura neomogena, hipoecogena, vascularizatie intensa.Lobul stang al tiroidei arata ceva mai bine – are un nodul mai mic 6.3/7.5/11.4 care nu prezinta mari probleme.Medicul care mi-a facut ecografia mi-a spus ca unul dintre noduli a facut hemoragie in interior. Ce inseamna acest lucru si cum ma poate afecta ? Este operatia cea mai buna solutie sau mai poate astepta? Tiroidita autoimuna este o boala genetica ?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu