Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (454)

April 18, 2011

Mihaela Cristea:

Buna ziua, am 33 ani si in urma cu o luna m-am trezit brusc cu o “inflamare” a gatului in partea dreapta. In urma unei echografie tiriodiene si a analizelor specifice am fost diagnosticata cu hipotiroidism primar, tiroidita cronica autoimuna s tiroidita subacuta. Am urmat tratament cu prednison 6 cp /zi timp de 2 saptamani, scazand apoi doza cu cate 1 cp la 3 zile pana la terminare.In paralel Eutirox 50 mg timp de 3 saptamani apoi cate 1 cp de 100 mg pe zi.
In prezent umflatura s-a retras si nu stiu cand trebuie sa merg la control si ce analize sa mai fac.

Va atasez si analizele efectuate initial (21.martie 2011)
VSH 60 mm/1h < 20 mm/1h
Ac Anti-Tireoperoxidaza (TPO) 638.41 < 5.61 UI/ml
Free T4 0.41 0.70 – 1.48 ng/dl
TSH 55.0529 0.35 – 4.94 microUI/ml
Va multumesc si va urez multa sanatate, Mihaela Cristea.

Raspuns:

– controlul ar trebui repetat la o luna de la initierea tratamentului;

tiroidita autoimuna si tiroidita subacuta sunt doua afectiuni diferite, care pot coexista la un anumit moment la acelasi pacient;

– tiroidita subacuta este cauzata de o inflamatie intensa a tesutului glandular (de obicei post-infectie virala), cu evolutie tipica in trei faze; prima etapa este cea a hipertiroidismului, cand distructia tiroidiana determina “scurgerea” in circulatie a unor cantitati mari de hormoni tirodieni; tot atunci sunt evidente si simptomele, cu durere la nivelul gatului, dificultati la inghitire si stare generala afectata; urmeaza faza de hipotiroidie, in care tesutul tiroidian afectat de procesul inflamator nu reuseste sa produca hormoni in cantitati suficiente; faza a treia este de refacere, cand tiroida isi reia functia normala; este clar din aceasta prezentare ca tiroidita subacuta este autolimitata; totusi, din cauza raspunsului inflamator foarte puternic si a disconfortului semnificativ din faza initiala pacientii beneficiaza de un tratament temporar cu antiinflamatoare;

– tiroidita cronica este o boala autoimuna, care determina in majoritatea cazurilor hipotiroidie permanenta;

– asocierea celor doua conditii medicale in cazul dvs va determina un tablou al semnelor si simptomelor “mixt”; astfel, avand in vedere ca hipotiroidia (tiroidita cronica) era preexistenta tiroiditei subacute (TSH foarte mare), faza de hipertiroidie a lipsit pentru ca pur si simplu nu mai existau depozite semnificative de hormoni tiroidieni la nivelul tesutului glandular; tratamentul trebuie sa indeplineasca doua roluri: (1) sa asigure cantitatile necesare de hormoni tiroidieni (Euthyrox) si (2) sa reduca semnificativ inflamatia din faza initiala a bolii (prednison);

– daca tiroidita subacuta a afectat initial doar lobul drept exista posibilitatea extiderii ulterioare la lobul satng, cu reaparitia simptomatologiei, daca tratamentul cu antiinflamator (prednison) este oprit prea devreme;

– controlul trebuie sa presupuna masurarea TSH, FreeT4, VSH, (optional) proteina C reactiva, consultul propriu-zis si o ecografie tiroidiana; in functie de toate acestea ar trebuie ajustat tratamentul pentru perioada urmatoare;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu