Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (455)

April 19, 2011

Lucia:

Buna ziua,

As dori sa va cer ajutorul. Am fost diagnosticata cu hipotiroidism in 2002 in urma caruia am fost tratata cu Levothroid (in Spania). Timp de 8 ani rezultatele mi-au iesit bune urmand tratamentul, insa anul trecut, revenind in tara valoarea TSH crescuse la 6,4 (limite normale: 0.27-4.2), probabil din cauza schimbarii mediului (?). Am continuat tratamentul obisnuit si valorile in decembrie erau aproape in limitele normale, adica 4,9.
De o luna am inceput sa ma simt extrem de obosita, somnolenta, respir mai greu, suport mai greu caldura. Mi-am facut ecografie tiroidiana, si rezultatul a fost urmatorul:
L.D.vol. 9,1cm2.
L.S.vol. 7,3cm3
Structura parenchimala de fond a tiroidei este inomogena difuz; aspect micronodular iar vascularizatia apare evident exacerbata; nu se deceleaza elemente suspecte displazic sau neoproliferativ. Spatiile latero-cervicale prezinta elemente limfoganglionare mici de tip reactiv.
Valorile:
Anti TPO: 417 (< 34)
FT4: 11,8 (12-22)
TSH: 5,26 (0,27-4,2)
FT3: 3,5 (3,9-6,7)
Anti-tiroglobulina: 17 (≤ 115)
Dar peste doua saptamani am ora la un specialist si sunt putin panicata de valoarea mare a Anti TPO si uneori de simptome. Adevarul e ca e intaia oara cand mi s-a facut aceasta proba.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Raspuns:

– afectiunea de care suferiti dvs, tiroidita autoimuna (cronica/Hashomoto – acelasi lucru), poate merge, in timp, pana la distructia cvasicompleta a celulelor tiroidiene care sintetizeaza hormoni; de aceea, pe parcursul evolutiei bolii, un pacient poate avea nevoie de doze crescatoare de l-tiroxina (Levothroid);

– avand in vedere datele oferite, cred ca acesta este si cazul dvs; doza de l-tiroxina trebuie crescuta pentru a acoperi necesarul de hormoni tiroidieni; cea mai buna indicatie ca acesti hormoni se afla in parametri normali este un nivel normal al TSH;

– nivelul crescut al ATPO nu indica decat faptul ca o boala autoimuna este cauza hipotiroidiei; nu adauga, in niciun fel, gravitate cazului;

– valoarea TSH indica o forma usoara de hipotiroidie, dici nu sunt convins ca poate fi in intregime responsabila de simptomatologia descrisa;

– in concluzie, problema dvs tiroidiana este una destul de obisnuita, iar simpla ajustare a tratamentului de substitutie ar trebui sa fie suficienta la acest moment;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu