Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (456)

April 20, 2011

Carmen:

Buna dimineata,

Va scriu in speranta obtinerii unei a doua pareri medicale.
Am 27 de ani, sex feminin, fara vreo operatie, fara afectiuni ale tiroidei (stiute) in familie, cu un excedent ponderal, adica la 1,65 m inaltime, am 74 kg.

In urma cu 4 ani, am slabit foarte mult intr-o perioada scurta de timp (fara a tine vreo dieta, regim), dupa care am inceput sa ma ingras. Si m-am tot ingrasat.
A aparut si o mastoza fibro-chistica bilaterala, paralel cu evidentierea unei guse difuze.
Am solicitat un control endocrinologic cu ecografie, in urma careia mi s-a spus ca tiroida se afla la limita superioara ca marime. Am urmat un tratament cu Jodid 100 timp de 3 luni, urmat de o scadere slaba a volumului tiroidei.

De atunci pana in prezent, niciun alt tratament pt tiroida sau alta afectiune, gusa exista, este evidenta ingrosarea gatului si nu pot slabi.

De curand, am consultat un alt medic.
Rezultatele analizelor de sange sunt urmatoarele:
TSH: 0.53 (0.4-4.0)
FT4: 0.97 (0.89-1.76)
T3: 1.79 (0.92-2.33).
Ecografia a rezultat urmatoarele:
LD: 21.8/20.3/41.4 MM, VOL. 9.6ML
LS: 20.3/21.5/43.3 MM. VOL 9.9 ML
ISTM: 4.5MM
Ecostructura relativ omogena si vascularizatie normala la examenul Doppler color in ambii lobi tiroidieni. Fara formatiuni nodulare evidente. Tiroida la limita superioara a normalului.

Dupa acestea, mi s-a recomandat Euthyrox 25 timp de o luna. Apoi refacut TSH-ul. Daca e sub limita inferioara, de oprit si continuat cu Jodid 100 timp de 6 luni. Daca nu, continuat cu Euthyrox inca 2 luni, apoi Jodid 3 luni.

Intrebari:
1. Cat de potrivit credeti ca este acest tratament in urma respectivelor analize? In caz negativ, ce ati recomanda?
2. Care este efectul Euthyroxului luat o luna sau 3?
3. Exista riscul dereglarii tiroidei din cauza tratamentului (Euthyroxului)?
4. TSH-ul la o luna de Euthyrox poate fi facut exact in ziua urmatoare intreruperii tratamentului sau este indicat dupa o anumita perioada?

Va multumesc!

Raspuns:

  1. nu as recomanda tratamentul cu Euthyrox in cazul dvs pentru ca nu-i vad utilitatea; o marire de volum a tiroidei cu aspect normal ecografic este cel mai adesea intalnita in gusa endemica – cauzata de deficitul de iod; din acest punct de vedere, tratamentul cu Jodid are mai multa logica; evaluarea volumului ar trebui facuta nu mai devreme de 6 luni de la initierea tratamentului cu iod; in plus, recomand masurarea ATPO si a anticorpilor anti-tiroglobulina pentru excluderea unei boli tiroidiene autoimune drept cauza a gusii;
  2. in mod obisnuit, minim; Euthyrox-ul ar trebui sa reduca nivelul TSH, care este un stimul puternic pentru cresterea tesutului tiroidian; totusi, in cazul dvs TSH este deja aproape de limita inferioara a normalului, deci beneficiul este neclar;
  3. nu cred;
  4. nivelul TSH ar trebui masurat, conform recomandarii primite, la o luna de la initierea tratamentului; 1-2 zile in plus sau minus fata de ziua exacta nu modifica rezultatul;
  5. analizele efectuate arata ca nu exista vreo legatura intre excesul ponderal si tiroida;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 Comentarii »

  1. Daniela says:

    Hristos a inviat! Ma numesc Daniela, am 30 de ani. de cativa ani urmez un tratament cu jodthyrox 1/2 pastile zilnic.In prezent nu mai gasesc in nici o farmacie in tot clujul si am intrebat la o farmacie daca pot inlocui jodthyrox-ul cu altceva. mi s-a spus ca un inlocuitor bun este uthyrox-ul di jodid-ul. va rog sa imi spuneti daca este bine sa fac asta si cum sa le iau zilnic? va multumesc!

  2. Mirela says:

    BUNA SEARA! MA NUMESC MIRELA SI AM 47 ANI.AM FOST DIAGNOSTICATA CU BOALA BASEDOW-GRAVES.IN DECEMBRIE 2010 M-AM OPERAT LA BUCURESTI,AVAND URAMATORUL REZULATAT:
    1.MICROCARCINOM PAPILAR SCLEROZANT FOCAR LOB STANG MARGINAL INVAZIV 0,7/0,6C CM.
    2.BOALA BASEDOW CU MEDIE RETRACTIE EPITELIALA POSTTRATAMENT CU ATS.
    IN URAMA CU O LUNA AM FOST PENTRU SEDINTA CU IOD, DAR PANA SA MERG AU APARUT NISTE DURERI LA GAT. AM MERS LA MAI MULTI MEDICI,CHIAR SI LA ORL SI MI S-A ZIS CA SUNT ADENOPATII BENIGNI REACTIVI, DOI PARTEA STANGA,UNUL PARTEA DREAPTA PE LOJA CAROTIDEI JUGULARE IN CONTACT CU CAROTIDA.
    VA ROG SA-MI SPUNETI CARE ESTE CAUZA APARITIEI ACESTORA DEOARECE MA DOR.IMI RECOMANDATI SA MERG SI LA UN TOMOGRAF? MULTUMESC MULT!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu