Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (461)

April 27, 2011

maria:

Ma numesc Maria,,am 42 de ani si de catva timp ma simteam obosita,aveam palpitatii,simteam ca mi se”zbate” inima,chiar si cand nu faceam efort.Nu m-am ingrasat sau slabit considerabil(1.53 inaltime si greutatea variaza in general intre 56si59-60kg).Ciclul este regulat,dorm bine,am pofta de mancare.Am fost la cardiolog care mi-a gasit apa la inima(putina,in jur de 5mm si ceva),mi-a prescris Aspscsrdin si m-a trimis sa-mi fac un consult la tiroida.Am facut urmatoarele analize:
WBC 6.6 (4-10/*1000uL)
GR% 58.2 (42-85/%)
LY% 37.5 (11-49/%)
MO% 4.3 (0-9/%)
GR 3.8 (4.00-7.00)
LY 2.5 (2.0-4.0)
MO 0.3 (0.1-0.5)
EO >0.7 (0-0.7)
RBC 4.02 (3.8-5.3)
HGB 12.5 (11.5-16/g/dl)
HCT 37.8 (34-48/%)
MCV 94.0 (80-100/fL)
MCH 31.1 (27-32/pg)
MCHC 33.1 (31-35/g/dl)
RDW 7.3L (11.5-14.5)
PLT 270 (120-380)
MPV 3.8L (6-10/fL)
PCT 0.10 (0.08-1/%)
PDW 18.3H (10-15/%)
CA 10.3 (8.5-11.00/mg%)
Natriu 138 (135-145/mmol/L)
Calciu 1.11 (1.05-1.3/m mol/L)
Potasiu 4.3 (3.5-5.1m mol/L)
FE 11 (30-200/mg%)
MG 1.5 (1.6-2.2/mg%)
TSH 0.08uUI/ml (0.44-3.45uUI/ml)
FT3 2.81pg/ml 4.31pmol/l (2.5-4.3pg/ml 3.8-6.6pmol/l)
FT4 1.19ng/dl 15.35pmol/l (0.9-1.74ng/dl 12-22pmol/l)
Anti-TPO <10UI/ml (sub 40UI/ml Echivoc:40-60UI/ml pozitiv:mai mare de 60UI/ml)
La ecografie:
istm 2mm
lob drept 21.2x19x40.4mm cu microformatiuni hipoecogene de 5.6;6.3 si 4.3 mm
lob stang 20×19.5x38mm si nodul de 6.7mm
Mi s-a pus diagnosticul de Tetanie latenta,Nevroza anxios depresiva,Anemie feripriva si mi s-a dat Stresclin,Ciproheptadina si Ferrogradumet.In ceea ce privesc nodulii mi s-a spus ca sunt mici si nu prezinta pericol.Iar referitor la nivelul scazut al tsh-ului mi s-a spus ca ar avea legatura cu hipofiza,pe fond nervos.stres etc.As dori foarte mult sa aflu si parerea Dvs.Multumesc

Raspuns:

– ar putea fi vorba de o hipertiroidie in faza incipienta – hipertiroidism subclinic; singurul mod de a lamuri situatia este de a repeta TSH si FreeT4 peste 6-8 saptamani; in cazul unei hipertiroidii “adevarate” TSH-ul se va supresa in continuare, iar nivelul FreeT4 va avea tendinta sa creasca, putand depasi limita superioara a normalului; daca dubiile persista, aceste teste de laborator se vor repeta periodic;

– desi cel mai adesea scaderea nivelului TSH indica o forma de hipertiroidie, exista posibilitatea ca acesta sa gaseasca sub limita inferioara a normalului fara a exista un exces de hormoni tirodieni; este cazul unor boli hipotalamo-hipofizare care apar destul de rar sau de tulburari functionale ale secretiei de TSH; in primul caz, tumorile benigne (adenoame) hipofizare sunt principala cauza, iar alte deficite hormonale insotesc intotdeauna scaderea productiei de TSH (de ex. o manifestare precoce la femeile aflate in perioada fertila este tulburarea periodicitatii ciclului menstrual); in al doilea caz este vorba de scaderi tranzitorii ale TSH, fara manifestari asociate de hipotiroidie; stresul poate avea un rol, dar, in general, nivelul TSH nu scade sub 0.1 mUI/l;

– tetanie (latenta) cu calciu spre limita superioara a normalului si anemie cu hemoglobina si indici eritrocitari in parametri normali? nu stiu care este legatura dintre analizele prezentate si diagnosticul care vi s-a stabilit;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu