Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (2)

June 2, 2009

Bodescu Laura:

Buna ziua!
Numele meu este Bodescu Laura si am cateva nelamuriri in legatura cu afectiunea pe care o am. In urma cu aproximativ 1 an de zile, am descoperit o umflatura la nivelul tiroidei. Primul consult efectuat la medicul endocrinolog a constat in recoltarea de sange pentru analize, examen ecografic la tiroida si punctia biopsie. Acest consult l-am efectuat pe data de 16 februarie 2009.
Diagnostic: Gusa nodulara LTS
Examene paraclinice: LTS = 2,6/3,1/1,6 cm, ocupat de un nodul cu halon transemic de 2 x 1,4 x 2,2 cm, vascularizat periferic.
TSH= 2,4 uUi/ml (valori normale 0,4-6)
FT4= 1,4 ug/dl (valori normale 0,8-2)
AAT-TPO= 5,7 UI/ml (nu sunt trecute valorile noemale)
FNAB – frotiuri de tip benign
Recomandari:- nu necesita tratament pentru tiroida
– reevaluare genotica (cred)(3-6 luni)
Drept urmare, nu am urmat niciun tratament timp de 3 luni, dupa care am mers din nou la control.
La examenul ecografic, nodulul nu s-a marit in mod semnificativ, dupa spusele d-nei doctor. In schimb, s-a observat o vascularizatie mai importanta a nodulului, nu doar perfiferic, ci si in interiorul acestuia. Acest lucru a determinat-o pe d-na doctor sa creada ca nodulul tinde sa devina un adenom toxic si a considerat ca urmatorul pas ar fi operatia, pentru eliminarea lui. Astazi am primit si rezultatele analizelor la sange, insa neasteptat, acestea sunt toate in limite normale.
D-na doctor a ramas insa la ideea ca operatia trebuie efectuata, desi eu nu imi dau seama care este diferenta dintre evolutia nodulului de acum 3 luni si cea de astazi. Poate doar modificarea vascularizatiei acestuia…
AS dori, daca se poate, un raspunds al dumneavoastra si eventuale pareri si sfaturi.
Va multumesc anticipat!
O zi cat mai frumoasa!


Am uitat sa pecizez ca am 23 de ani, nu cunosc despre afectiuni tiroidiene ale rudelor de gradul 1, si singura afectiune a fost apendicectomia, realizata la varsta de 12 ani. In descursul ultimului an am luat 15 kg in greutate; la 1.68m am ~67kg.

Din datele pe care mi le-ati prezentat se desprind urmatoarele concluzii:

– aveti un nodul pe lobul stang tiroidian, de dimensiuni destul de mari (peste 2 cm in cel mai mare diametru), care a fost punctionat si s-a dovedit benign;

– prezenta acestui nodul nu se asociaza cu disfunctie tiroidiana (hipertiroidie sau hipotiroidie) si nici nu este aparut in context de tiroidita autoimuna (ATPO sunt in valoare normala, chiar daca nu sunt precizate limitele laboratorului);

– medicul endocrinolog care v-a consultat a considerat ca intensificarea vascularizatiei in interiorul nodulului este un semn de transformare intr-un adenom toxic (un nodul tiroidian care produce hormoni in exces);

Iata recomandarile mele:

cel mai bine ar fi, daca este posibil, sa faceti o scintigrafie tiroidiana cu iod; aceasta va arata cu certitudine daca nodulul capteaza iodul (este “cald”) sau nu (este “rece”);

– daca nodulul capteaza iodul se poate considera ca intr-adevar este un adenom toxic; in aceste conditii se poate administra tratament cu iod radioactiv, care va fi concentrat selectiv in nodul (nu si in restul glandei) si-l va distruge, inlocuind astfel operatia;

– daca nodulul nu capteaza iodul, datorita rezultatului la punctia cu ac fin (benign), poate fi urmarit periodic ecografic; daca va creste se poate repeta punctia biopsie sau se opereaza; in aceasta situatie tratamentul cu iod radioactiv nu este eficient tocmai datorita faptului ca iodul nu este captat in nodul; singura solutie definitiva fiind operatia;

– in situatia in care nu se poate face scintigrafia nu se poate afirma ca nodulul este un adenom toxic decat atunci cand apare hipertiroidia (excesul se hormoni tiroidieni); aspectele ecografice sunt indirecte, pot orienta diagnosticul dar nu sunt sigure; in aceasta situatie nodulul se poate urmari cu evaluari ecografice si cu analize de sange (TSH, freeT4) repetate la 3-6 luni daca nu sunteti sigura in privinta operatiei; daca nodulul creste semnificativ se poate repeta punctia biopsie sau se opereaza; daca apare hipertiroidia se poate institui tratament medicamentos pentru controlul secretiei de hormoni, se poate administra iod radioactiv sau opera;

De retinut: nu exista tratament medicamentos care sa duca la scaderea in dimensiuni a nodulului; daca se declanseaza hipertiroidia aceasta poate fi controlata prin medicatie (adica nivelul de hormoni poate fi adus la normal), dar, de obicei, nu va duce la micsorarea nodulului si nu va avea eficienta decat atat timp cat va fi administrata; nodulul este destul de mare si, datorita varstei dvs, riscul sa creasca in timp este destul de mare; de aceea, cel mai probabil, la un moment dat va fi necesar un tratament definitiv care poate fi doar iodul radioactiv (daca nodulul este “cald”) sau chirurgical.

Dr. Claudiu Ţupea

8 Comentarii »

  1. simona says:

    BunA ZIUA.Am 43 ani,de 6 ani mi s-a depistat un nodul pe lobul drept al tiroidei,dimensiuni9/7mm.Timp de 6 ani nu s-a modificat ca marime si aspect.Hormonii tiroidieni-valori normale.Nu mi s-a recomandat nici un tratament de catre medicul endocrinolog.Ar trebui sa fac un tratament?Macar unul naturist?Exista pericol de a mai creste nodulul astfel incit sa ajung la operatie?Controlul{echo+dozare hormoni)fac o data la 12 luni.Multumesc,Simona

  2. ionut says:

    buna ziua …am si eu o intrebare ..cazul meu : am un nodul de 2 cm in lobul stang … TSH -Normal..dar calcitonina 1570 !!! imi puteti da un sfat despre tratament ?

  3. GETA says:

    buna ziua ,
    am 38 de ani , de cinci ani stiu ca am probleme cu tiroida mi s a spus ca am gusa polinodulara , am facut tratament ci iodtirox , dar am renuntat dupa o luna pt.ca ma simteam si mai rau .am baut ceai de sanziene.dupa un an am fost la alt medic in bucuresti , nu am inteles nimic ,mi a zis ca am venit la parhon ca la marul laudat , sa merg la craiova sa ma tratez.bun , am mers la craiova , la o doamna popescu , care mi a spus ca nu trebuia sa iau iodtirox (cred ca se scrie cu j)nu se mai da asa ceva si am tiroidita , mi a facut ecografie .la a doua intalnire i am adus analizele t3 ,t4 tsh care erau in limite normale a stat cu mine de vorba 5 minute , mi a zis ceva de o punctie si la revedere.cat as crede in tratam. naturiste simt ca medicina nu a fost inventata degeaba si continui sa cred ca nu am intalnit medicul cu har .ma simt rau ,chiar f rau , ameteli , dureri de cap , suparata ,nervoasa , am stari de lesin , simt un tremur in tot organismul. cand stau in pat imi pun o carte sub barbie , altfel ma deranjeaza.inima imi da batai de cap .puls marit , chiar tensiune putin ridicata. aproape permanent simt ceva care ma apasa in zona inimii .
    spuneti mi cu ce sa incep si unde sa ma duc .
    va multumesc .
    geta bojin

  4. maria says:

    administrarea de calciu(Coral D)dupa operatia de noduli tiroidieni poate duce la aparitia litiazei renale?

  5. Bodescu Laura says:

    Buna ziua!
    Va scriu din nou deoarece mai am o nelamurire. Saptamana trecuta am fost si la ginecolog si am descoperit ca am un chist hemoragic de corp luteal pe ovarul drept. Ca si tratament mi s-a recomandat sa iau anticonceptionale Yasmin. Voiam sa va intreb daca nu cumva influenteaza in vreun fel afectiunea tiroidiana si daca nu ar fi mai bine sa astept si sa incep sa le iau dupa operatie.
    Si inca ceva: carui fapt se poate datora cresterea inexplicabila (pentru mine)in greutate cu 15 kg?
    Dupa operatie, exista o crema sau unguent tratament pentru cicatrice?
    Multumesc din nou!

  6. Bodescu Laura says:

    Buna ziua!
    Va scriu din nou deoarece mai am o nelamurire. Saptamana trecuta am fost si la ginecolog si am descoperit ca am un chist hemoragic de corp luteal pe ovarul drept. Ca si tratament mi s-a recomandat sa iau anticonceptionale Yasmin. Voiam sa va intreb daca nu cumva influenteaza in vreun fel afectiunea tiroidiana si daca nu ar fi mai bine sa astept si sa incep sa le iau dupa operatie.
    Si inca ceva: carui fapt se poate datora cresterea inexplicabila (pentru mine)in greutate cu 15 kg?
    Multumesc din nou!

  7. admin says:

    Va doresc multa sanatate si sa treceti cu bine peste operatie! Astept vesti dupa ce se termina totul.

  8. Bodescu Laura says:

    Va multumesc din suflet pentru toate informatiile oferite. M-ati lamurit acum in privinta cu mai multe aspecte si am ajuns la concluzia ca cel mai bun pas este operatia…avand in vedere ca totusi nodul a crescut putin in 3 luni….si e clar ca o sa creasca in continuare sau chiar o sa devina toxic. Voi fi operata in luna iulie la Spitalul Sf. Spiridon di Iasi. Sper sa fie bine. Am sa revin cu noutati!
    O zi buna si va mutumesc din nou pentru timpul acordat si tot ajutorul oferit!

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu