Răspunsuri la întrebări (477)

Maria:

Buna ziua,
In urma aparitiei unei umflaturi in zona glandei tiroide, in luna martie am efectuat o serie de analize specifice, la recomandarea medicului. Rezultatul acestora a fost urmatorul:
IMUNOLOGIE:
– T4 free: 0.92
– TSH: 1.34
ECOGRAFIE:
– Lob drept marit ca volum 1,7/3 cm, structura neomogena, prevazut cu leziune nodulara lizoecogena, neomogena, cu zone trensonice in interior si microcalcificari centrale de 1,5/2,5 cm. Istm marit ca volum, omogen.
– Lob stang – 1,3/2 cm, structura omogena. Fara edenopatii laterocervicale vizibile eco.(imi cer scuze in cazul in care nu am scris corect termenii medicali).
Medicul, fara nici o lamurire foarte clara mi-a recomandat operatia, ce ar trebui efectuata pana la sfarsitul anului, cel tarziu si ca o amanare indelungata poate conduce la cancer.
Trebuie sa va mentionez ca am 26 de ani, in familie nu exista antecedente de acest gen, nu am avut niciodata probleme grave de sanatate sau operatii, nu am copii, sunt fumatoare de 8 ani, timp de 3 ani am folosit anticonceptionale, dar am intrerupt administrarea lor cu 3 luni in urma. In ceea ce priveste greutatea va pot spune ca am avut probleme de mica, insa in ultimii 2 ani m-am ingrasat mai mult. Nu cred ca tiroida este principalul vinovat, ci schimbarea modului de viata (foarte putin efort fizic si o alimentatie nesanatoasa).
Dupa aparitia nodulului am observat, in urma palparii, ca exista perioade cand volumul acestuia scade, urmate de zile in care simt umflatura mai mare. Este posibil acest lucru sau doar am aceasta impresie?
As dori sa va intreb urmatoarele:
– Este inevitabila operatia si intr-adevar nu pot urma nici un tratament in aceste conditii?
– Care ar putea fi cauza acestei dereglari (tutunul???)?
– Din raspunsurile dumneavoastra date altor persoane am inteles ca anticonceptionalele nu au legatura sau nu sunt o cauza a aparitiei nodulilor, prin urmare as putea relua administrarea lor?

Va multumesc anticipat.
Multa sanatate.

Buna ziua, din nou.
Am omis sa va specific limitele normale pentru testele de imunologie. Pentru T4 liber: 0,92 – valorile normale sunt 0,71-1,85 mg/dl; iar pentru TSH: 1,34 – valorile normale sunt 0,490-4,670.
Va multumesc inca o data si sper ca voi primi un raspuns cat mai curand posibil.
O zi buna va doresc.

Raspuns:

– nodulul descris la nivelul lobului drept are cateva elemente de suspiciune pentru o leziune maligna care-l „califica” pentru o evaluare mai amanuntita;

– recomandarea mea este ca de prima intentie sa faceti o punctie cu ac fin pentru a stabili natura acestui nodul; daca rezultatul este „benign”, nodulul poate fi doar urmarit ecografic periodic; un rezultat „malign” sau „suspect” indica necesitatea operatiei;

– amanarea operatiei nu va transforma un eventual nodul benign intr-unul malign; doar ca fara punctie sau operatie nu putem sti cu certitudine natura lui;

– nu exista o variatie pe zile a dimensiunii nodulului;

– este neclara cauza aparitiei nodulilor tiroidieni; cele cunoscute sunt enumerate aici; tutunul nu este printre cauzele recunscute pana in prezent;

– da, puteti relua contraceptivele;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.