Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (487)

May 23, 2011

Viorica:

Buna seara d-le doctor.Ma numesc Viorica am 44 de ani si 110 kg.De 1,5 ani am facut operatia de tiroidectomie totala deoarece aveam noduli pe ambii lobi.Testul histopatologic a iesit foarte bun si de atunci i-au zilnic 100 de eutyrox.Din 2 in 2 luni repet analizele si de fiecare data imi iese altceva.Spre ex in aug 2010 am avut TSH-ul 0,0016,in oct 2010-44,in dec 2010-24,in feb 2011-28,iar in apr 2011-8.Medicul internist de la Parhon este in concediu post natal si nu mai raspunde la tel inca de anul trecut din vara iar eu nu am mai fost de la operatie deloc pe la Parhon.Acum i-au tot eutyrox de 100 insa…trebuie sa va spun ca din toamna pina acum m-am ingrasat 8 kg.Acum am 110 kg si nu ma simt bine deloc..si lunar ma ingras 1kg…desi mananc destul de sanatos si pina la ora 18,00 doar ca am o munca extrem de sedentara.Va rog foarte mult sa-mi dati un sfat de specialist.Va multumesc foarte mult anticipat.Buna seara.

Raspuns:

– valorile crescute ale TSH din octombrie 2010, februarie si aprilie 2011 arata ca tratamentul de substitutie cu Euthyrox este insuficient; asta inseamna ca nivelul hormonilor tiroidieni din sange este subnormal, manifestarile asociate acestei tulburari fiind cele de hipotiroidie; inclusiv excesul ponderal poate fi cauzat in parte de aceasta problema; in orice caz, este imperativ necesar ca testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4) sa fie normalizate pentru a evita riscurile (serioase) asociate cu hipotiroidia pe termen lung;

– pot exista 2 cauze propriu-zise pentru aceasta situatie:

  1. doza de 100 micrograme/zi de Euthyurox este intr-adevar prea mica pentru necesitatile organismului si atunci trebuie crescuta;
  2. exista o problema cu absorbtia mediacamentului la nivel intestinal; poate fi vorba de faptul ca Eutyhyrox-ul nu se administreaza conform recomandarilor (dimineata, pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa), este asociat cu alte medicamente sau suplimente (de ex. fier, calciu, soia) sau poate coexista o afectiune de intestin subtire (de ex. boala celiaca);

– lamurirea exacta a problemei dvs necesita un consult endocrinologic si, foarte probabil, cateva teste de laborator;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Viorica says:

    Va multumesc frumos d-le doctor pentru sfaturile dvs extrem de pretioase si prompte.In cel mai scurt timp,respectiv pina pe 10 iunie voi repeta analizele si voi face programare telefonica la cabinetul dvs.Va doresc mult succes in activitate si multa sanatate!Buna seara!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu