Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (493)

May 27, 2011

Carmen:

Buna seara,

am 27 de ani si in urma cu cateva luni am mers la doctorul de familie pt. ca ma confruntam dintr-o data cu o forma severa de acnee. Atunci (21.02.2011) mi-am facut analizele de sange si rezultatele au fost (mentionez doar variabilele ce au avut valori in afara intervalului de referinta):
-TSH, basal: 3.46 mU/l (0.4 – 2.5)
-Leucocite: 10.3 Tsd./ul (4 – 10)
-Limfocite (valori absolute): 3.296 Tsd./ul (1.0 – 2.9)
-Colesterol total: 224 mg/dl (<200)

Tot atunci, exudatul faringian a aratat ca am stafilococul auriu. Am luat 10 zile tratament antibiotic pentru asta (Cotrim forte). Apoi, am repetat exudatul si rezultatul a fost negativ. Atunci am inceput tratamentul cu minociclina, sugerat de medicul dermatolog.

Pe 08.04.2011 am fost la un consult endocrinologic si dna doctor a constatat in scrisoarea medicala:
clinic fara modificari patologice endocrine, tiroida de volum normal, discret hipoecogena omogena.

Pe 22.04.2011, in urma consultatiei si a analizelor de sange solicitate de doctorul endocrinolog din Germania (sunt studenta aici de 2 ani, iar textul de mai jos l-am tradus), am primit o scrisorica cu urmatoarele rezultatele si cu sugestia de terapie:
-Follitropin: 2.2 mlU/ml (1.2-11.1)
-Luteotropin: 6.4 mlU/ml (1.0-11.6)
-Estradiol: 119 pg/ml (27-246)
-Testosteron: <20 (<73)
-Thyreotropin: 5.4 ulU/ml (0.27-4.2)
-Sexualhormon-bind. Globulin: 96 nmol/l (18-114)
-Dehydroepiandrosteron: 257 ug/dl (35-430)
-Ferritin: 28 ng/ml (13-150)
-Anti TPO: 11 U/ml (0-35)
Sonografie:
tiroida de dimensiuni normale, volum 12 ml, fara noduli
Propunere de terapie:
Nu exista dovezi sonografice sau de laborator ca ar exista tiroidita autoimuna. Usoara hipofunctie trebuie tratata cu 50 ug L-Tiroxina. Hormonii masculini au valori normale. Se recomanda administrarea unui preparat antiandrogen precum Diane, apoi trecerea la un alt preparat (de ex. valette, yasmin).

De o luna am inceput intr-adevar tratamentul cu Diane 35 pt acneea cu care m-am procopsit anul acesta. Iau si azitromicina (AZITROX 500; patru ture) tot la recomandarea doctorului dermatolog, iar seara aplic Isotrexin gel.
Ar trebui sa mentionez faptul ca perioada in care am inceput sa ma confrunt cu aceasta acnee severa (februarie-martie) si cand s-a constatat pentru prima oara valorea TSH-ului crescuta, a fost una foarte stresanta si agitata. In familie nu exista rude de gradul I cu boli de tiroida.

As dori sa va intreb daca este corect tratamentul cu L-tiroxina 50ug (pe care nu l-am inceput inca)? Este exclusa o doza mai mica (L-tiroxina 25 ug)? Nu exista vreun tratament alternativ sau vreun remediu natural? Care ar putea fi cauza acestor valori crescute ale TSH-ului?

Va multumesc,

Carmen

Raspuns:

– nivelul usor crescut al TSH indica de obicei o forma usoara a deficitului de hormoni tiroidieni, hipotiroidism subclinic; aproape intotdeauna hipotiroidismul subclinic este lipsit de manifestari, cu posibila exceptie a colesterolului crescut in cazul dvs; studiile efectuate spun ca o mare parte din pacientii cu aceasta tulburare nu evolueaza niciodata spre hipotiroidism mai sever (clinic), iar tratamentul poate fi temporizat;

– daca totusi presupunem ca hipercolesterolemia este aparuta pe fondul acestui hipotiroidism subclinic, tratamentul cu l-tiroxina poate fi oportun; fara indoiala ca o doza de 25 micrograme/zi este suficienta; nu exista tratamente alternative eficiente;

– recomandarea mea este sa se masoare in plus fata de analizele deja facute fractia libera a tiroxinei (FreeT4) si anticorpii anti-tiroglobulina; acestia din urma pot fi crescuti in forme incipiente de tiroidita autoimuna, inainte de modificarea ATPO;

– minima disfunctie tiroidiana nu are nicio legatura cu acneea; ma mult, nici tratamentul cu l-tiroxina nu va influenta invreun fel problema dermatologica;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu