Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (511)

June 16, 2011

mariana:

Buna ziua!
Ma numesc Mariana, am 55 de ani, si in urma analizelor de colesterol efectuate, medicul de familie mi-a recomandat un consult endocrinologic.
Analizele sunt:
– colesterol total 279 optim: 240
– HDL 53 scazut : ≤ 40- factor protector: >= 60
– LDL 191 optim: < 100- optim la limita: 100-129- borderline crescut: 130-159- crescut: 160-189- foarte crescut: ≥ 190
– trigliceride 172. optim: < 150- borderline crescut: 150-199- crescut: 200-499- foarte crescut: ≥ 500

Dupa consultul de specialitate analizele endocrinologige sunt:
– TSH 4.45 (0.27-4.2)
– anticorpi antitiroidperoxidaxa 0.18 (<5.61)
– ecografie: rare leziuni focale nodulare infracentrimetrice pe fond de structura heterogena tiroidiana.

Doctorita endocrinolog a spus ca nu se recomanda momentan tratament si sa repet analizele peste 6 luni.
E bine sa iau euthirox 25?
Sufar si de sindromul picioarelor nelinistite pentru care iau ½ pastila mirapexin 0.18.

As dori sa aflu si parerea d-voastra.
Va multumesc

Raspuns:

– nivelul foarte putin crescut al TSH impreuna cu rezultatul ecografiei (“structura heterogena tiroidiana”) pot sugera o tiroidita autoimuna aflata intr-o faza incipienta, de hipotiroidism subclinic; anticorpii anti-tiroglobulina pot sa fie crescuti in aceasta situatie, inainte ca nivelul ATPO (antitiroperoxidaza) sa creasca, conformand astfel diagnosticul; de aceea, masurarea lor este utila;

– chiar si aceasta forma usoara de hipotiroidie poate avea efecte negative pe nivelul grasimilor din sange;

– exista in acest moment doua posibilitati, ambele rezonabile din punct de vedere medical:

  1. sa nu luati tratament cu Euthyrox si sa urmariti problema in dinamica cu analize de laborator;
  2. sa consideram ca acest hipotiroidism subclinic are un rol in dislipidemia dvs si sa se initieze tratamentul cu Eutyrox in doza mica (25 micrograme/zi), urmand ca in 3-4 luni sa fie evaluat atat profilul lipidic cat si testele de functie tiroidiana (TSH si Freet4); probabil aceasta este varianta pentru care as opta eu;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

2 Comentarii »

  1. Aura says:

    Buna ziua,

    Ma numesc Aura, am 22 de ani si am fost diagnosticata in decembrie 2010 cu boala Basedow. Mi s-a prescris Thyrozol in diferite dozaje(30 mg/zi-o luna, 20 mg/zi-o luna) ca in final sa ajung la un Tsh de >54.Mi s-a prescris apoi Thyrozol 20 mg/zi in combinatie cu 50 mg de Euthyrox. Dupa o luna de tratament Tsh era 0,035. Acum iau Thyrozol 20 mg/ zi cu speranta ca se va stabiliza Tsh. Urmeaza sa refac analizele in luna august. Mi s-a spus ca dupa stabilizare va trebui sa ma operez intrucat glanda este destul de marita. Intre timp a mai intervenit o problema. In urma unei dureri foarte puternice de ovar mi s-au descoperit trei chisturi pe ovarul drept. Destul de mari din cate mi s-a spus si destul de periculoase. Am fost internata la Spitalul de Urgenta Bucuresti si in urma investigatiilor s-a constat ca este vorba de 2 chisturi hematice, unul cu diametrul de 3 cm, altul de 4 cm si unul seros de aproape 5 cm. Ovarul stang nu prezinta chisturi. Mi s-au prescris anticonceptionale Logest, urmand sa merg la control peste o luna. Credeti ca problema cu tiroida a determinat aparitia chisturilor? Tratamentul cu anticonceptionale imi poate afecta problema tiroidiana? Chisturile hematice raspund la tratament cu anticonceptionale? In cazul in care mi se va face operatia de tiroida voi avea probleme cand o sa ma hotarasc sa fac un copil? Am cautat pe internet materiale despre aceasta boala Basedow, dar nu gasesc ceva amanuntit? Puteti sa imi recomandati o lucrare, o carte cu privire la manifestarea acestei boli? Va multumesc.

  2. ana says:

    Buna ziua, Domnule Doctor!
    Multumesc pentru raspunsurile primite ulterior.
    Ma aflu in cele 6 saptamani de pauza dinaintea administrarii iodului radioactiv.Mi s-a recomandat de catre medicul endocrinolog multa atentie in privinta alimentatiei si in special a alimentelor care contin colorant rosu.Dieta e definitorie in aceste saptamani pentru o mai mare eficienta a tratamentului sau e data doar de hipotiroidia insusa in absenta tratamentului cu eutyrox?
    Dieta saraca in iod trebuie urmata toata viata sau doar pana la obtinerea unei vindecari?
    De asemeni, TSH-ul supresat in jurul valorii de 0.1 trebuie mentinut toata viata pentru a preveni o eventuala recidiva sau doar intre curele cu iod ?

    Multumesc mult!
    Si inca ceva! Ceea ce faceti e mai mult decat un simplu gest de altruism.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu