Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (514)

June 20, 2011

Adina:

buna ziua! felicitari pentru ceea ce faceti pentru noi!! meritati sincere laude.
ma bucur sa vad ca astazi nu v-a adresat nimeni nici o intrebare, deci sunt norocoasa sa imi raspundeti din prima.
ma numesc adina, am 21 ani si am fost diagnosticata cu hipertiroidism de cateva zile, in 15 iunie. mi s-a prescris thyrozol, 10 mg, 1 pastila pe zi.
dar sa incep cu inceputul: din 2008 medicul de familie mi-a zis ca am gusa, am fost la un control de specialitate si medicul endocrinolog mi-a spus ca nu am nimic,ca sunt bine, dupa analize si ecograf.
in luna aprilie a acestui an am fost la un control cu biorezonanta, unde mi s-a zis ca sunt predispusa la hipotiroidism si mi s-a zis sa iau spirulina. asadar pe parcursul lunii mai am luat spirulina, aproximativ 90 tablete a 500mg.
totusi, in ultimul timp ma simt agitata,nervoasa,imi tremura mainile,transpir enorm(asta mi se intampla de ani buni) si obosesc foarte repede..mai ales daca fac putina miscare, imi iasa parca inima din piept.plus de asta, atunci cand sunt suparata simt ca mi se pune un nod in gat, parca se umfla ceva acolo.
de aceea am mers la un medic endocrinolog, mi-am facut analize si mi-a iesit asa: FT4 1,86 ( interval normal 0.71-1.85), TSH_II 0.02 (interval normal 0.49-4.67).la ecograf aspectul tiroidei era perfect normal, fara gusa sau noduli. mi-am facut si un EKG, iar doamna doctor zice ca am pulsul putin mare.
in urma acestor analize, medicul endocrinolog mi-a zis ca am hipertiroidism, desi inainte de analize zicea ca am hipotiroidism si mi-a prescris thyrozol 10 mg, 1 buc/zi si mi-a zis sa revin dupa 3 luni.
nu stiu daca sa iau acest medicament, intrucat am auzit ca are efecte adverse urate si da dependenta. intrebarile mele ar fi:
1) exista sansa ca secretiile glandei sa se regleze singure? (spun asta deoarece am avut o perioada stresanta, cu sesiune si licenta,probabil de asta s-a declansat hipertiroidismul, dar odata eliminati acesti factori de stres sper sa imi revin. sa nu mai pomenesc de radiatii..)
2) ceva tratamente naturiste ar ajuta in cazul meu? (ceaiuri, tinctura sanziene)
3) se poate ca spirulina, datorita iodului ce il contine sa fi influentat analizele si tsh-ul?
4) imi recomandati sa fac tratamentul cu thyrozolul?
5) ce legatura are soarele cu hipertiroidismul? va intreb pt ca mi s-a spus sa nu stau la soare
mentionez ca in afara de psoriazis nu am alte boli, iar in familie nu e nimeni cu probleme de tiroida, mama a fost suspecta de hipotiroidism dar la analize nu i-a iesit nimic rau.
am un stil de viata sanatos, cu exceptia stresului, pe care trebuie sa invat sa il controlez mai bine.
am 1.73 inaltime,in ultimul an m-am ingrasat de la 55kg la 63kg, iar in ultimele doua luni am slabit 5 kg, ajungand la 58. poate are relevanta
sper sa nu va obosesc cu intrebarile, dar sunt speriata de aceasta boala, hipertiroidismul, parca nu pot sa accept ca am asa ceva si de cand am aflat nu mai am liniste. va multumesc din suflet!

Raspuns:

  1. daca intr-adevar este vorba de o forma de hipertiroidie sansele unei rezolvari spontane a problemei sunt minime, chiar daca presupunem ca factorii declansatori sunt indepartati;
  2. singurul supliment care ar putea ajuta (impreuna cu tratamentul medicamentos !) in cazul hipertiroidiei din boala Basedow-Graves este seleniul; pentru restul nu exista nicio dovada acceptata medical;
  3. este posibil ca spirulina (prin continutul ridicat de iod) sa fie contribuit la declansarea hipertiroidiei; este important de inteles ca tratamentul cu spirulina nu a putut modifica “artificial” nivelul TSH, fara a fi vorba de hipertiroidie;
  4. analizele prezentate arata prezenta unei hipertiroidii relativ usoare; este totusi neobisnuit ca ecografia de tiroida sa nu evidentieze nicio anomalie; cea mai buna solutie in aceste conditii ar fi sa repetati TSH si FreeT4 la un alt laborator (de preferat unul de incredere); daca se confirma tabloul initial (adica TSH supresat, FreeT4 normal/crescut, nu trebuie sa fie aceleasi valori) tratamentul trebuie facut; Thyrozolul este foarte bine tolerat la marea majoritate a pacientilor, nu inteleg pacientii care decid daca urmeaza sau nu un tratament pe baza celor “auzite” despre medicamentul respectiv; se presupune ca medicul stie care sunt contraindicatiile si riscurile si a cantarit situatia la momentul prescriptiei, deci nu este o responsabilitate pe care sa v-o asumati; oricum, Thyrozolul nu da niciun fel de dependenta; recomandarea mea este sa urmati doar sfaturile cuiva care are pregatire medicala si experienta cu anumite boli sau medicamente, nu ale oricui are o parere;
  5. hipertiroidia determina o intoleranta la caldura, iar manifestarile pot deveni mai greu de suportat la tempreaturi crescute; pana la normalizarea testelor de functie (TSH su FreeT4) este bine sa evitati caldura excesiva; in plus, soarele puternic poate accentua oftalmopatia din boala Basedow-Graves;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 Comentarii »

  1. Andreea Horvath says:

    Bună sunt diagnosticata cu basedow,hipertiroidism de 9 ani timp în care am urmat tratament cu thirozol(doze diferite 10,20 chiar 30mg)depindea de rezultate(TSH,FT4).Am umblat la Cluj pe tot parcursul tratamentului iar endocrinologul mi-a tot recomandat operația deoarece boala a recidivat de mai multe ori.Am mai cerut părerea la încă 2 endocrinologi care mi-au recomandat tot îndepărtarea glandei dar mi-e frica de manifestarea bolii după(hipotiroidism),am citit tot felul de simptomatologii care m-au speriat. Dvs ce mă sfătuiți? Menționez că am 35 de ani.Va mulțumesc!

  2. Adina says:

    Multumesc f mult pt ca mi-ati raspuns, mi-ati clarificat anumite aspecte. azi am fost la medicul de familie cu rezultatele analizelor, si am ramas putin surprinsa sa aflu ca el ma avea in evidenta din 2007 cu gusa endemica si hipotiroidism. v-am scris in mesajul anterior ca am mai facut un control in 2008 (dar de fapt era 2007, greseala mea) in urma caruia mi s-a pus diagnosticul de gusa si hipotiroidism(de care habar nu aveam). nu mi s-a dat nici un tratament pana acum.
    va intreb: e posibil ca sa treci de la hipotiroidism la hipertiroidism asa simplu? s-ar putea sa fie tiroida autoimuna? am sanse sa ma vindec, sau va trebui sa fac tratament toata viata? multumesc inca o data.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu