Răspunsuri la întrebări (516)

Barbat Doina:

Buna ziua ,

Ma aflu sub tratament cu eutyrox de 25 mg.Medicul endocrinolog mi-a recomandat efectuarea unei ecografii, urmand ca in septembrie sa merg la un control.
Rezolutia ecografiei este urmatoarea :
” La nivelul lobului stang al tiroidei se pune in evidenta un nodul voluminos, predominant hiperecogen, cu zone chistice centrale . Nodulul are diametrul maxim de aprox. 25 mm , este bine delimitat si prezinta semnal vascular periferic si central. Se pun in evidenta si cativa noduli subcentimetrici la nivelul lobului drept, care este de dimensiuni normale . Glanda este mobila cu deglutitia. Capsula tiroidiana este indemna. Nu se pun in evident adenopatii loco regionale patologice ”

Avand in vedere faptul ca urmatorul control va fi doar la inceputul lunii septembrie as dori cu amabilitatea d-voastra sa stiu cat de grav este si daca mai suporta amanarea pana atunci.
Va multumesc foarte mult,
Cu deosebit respect , Doina Barbat

Raspuns:

– ce trebuie sa stiti este ca la un nodul de asemenea dimensiuni este bine sa se incerce stabilirea naturii (benign/malign); in cazul dvs exista 2 elemente de suspiciune ecografica: vascularizatia interna a nodulului si dimensiunile relativ mari ale acestuia; este foarte important ca ecografia sa fie facuta de un endocrinolog care nu doar descrie ce vede dar poate sa si integreze informatia si sa decida daca investigatii mai invazive sunt justificate;

– la modul practic, ar trebui facute cateva analize de laborator pentru a verifica daca tiroida functioneaza bine: TSH si FreeT4; apoi, daca acestea sunt in limite, intra in discutie punctia tiroidiana cu ac subtire pentru a stabili cu precizie natura acestui nodul sau, poate, elastografia; recomandarea din urma (punctia) este legata de ce scriam in primul paragraf, adica indicatia depinde de aspectul nodulului la examinarea directa ecografica;

– cel mai bine ar fi ca aceste investigatii sa fie facute in perioada urmatoare si nu amanate pana in septembrie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.