Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (517)

June 22, 2011

Alina:

Buna ziua, intrebarea postata de mine anterior are cateva date lipsa, aceasta este varianta corecta:

Buna ziua

Revin cu o rugaminte de ajutor din partea dumneavoastra, mi-ati mai raspuns unei intrebari in data de 06.06.2010, cu numarul 190 (pentru care doresc sa va multumesc din nou).

Am fost diagnosticata in 2006, la varsta de 28 ani, cu hipertiroidie, TSH-ul meu fiind atunci de 0.005, valori normale intre 0.27 – 4.2. Atunci am inceput cu 30mg/zi de Thyrozol, pe parcursul timpului ajungand la 5mg/zi, penultimul meu TSH fiind 2.09, valori normale 0.35 – 4.94 in data de 11.11.2010., iar Antireceptor TSH valoare 0.48 incadrandu-se la Negativ 1000, valori normale 0 – 5.61.

De cand am ramas pe doza de 2.5mg/zi am inceput sa am dureri de gat, senzatia de sufocare si innecare tot mai frecvent, iar gatul imi este umflat mai tot timpul. As dori sa va intreb ce se va intampla dupa aceste analize? Va trebui sa maresc doza ? Va trebui sa continui tratamentul? Din cate vad am avut o perioada de stabilizare, TSH-ul fiind in limite normale aproape un an, insa cateva luni de doza mai mica au fost de ajuns pentru a ajunge acolo de unde am plecat in urma cu 5 ani. Are rost sa continui tratamentul in aceste conditii?

Ar fi mai bine sa recurg la unul dintre cele doua tratamente, iod sau operatie? Care ar avea sanse mai mari de reusita? Pe care dintre acestea le-ati recomanda dumneavoastra (mentionez ca nodulii nu sunt cu probleme, asa mi s-a spus la ultimul control)? Am citit ca la noi se prefera operatie, pe cand in Statele Unite tratamentul cu iod radioactiv. Mi-ati recomanda tratament la Parhon sau la Cluj? De asemenea, am inteles ca se poate face si o interventie laparoscopica (nu stiu inca daca se face si la noi). V-as ruga sa ma ajutati cu un raspuns in alegerea unei metode.

Cu revenire la ultimele doua posturi, ultimele mele rezultate arata asa:
TSH – 0.0006, valori normale 0.35 – 4.94
FT4 – 2.20, valori normale 0.70 – 1.48
ATPO – > 1000, valori normale 0 – 5.61, cu mentiunea ca din luna noiembrie 2010 sunt pe doza de 2.5 mg thyrozol/zi.

Raspuns:

– ultimele rezultate arata ca hipertiroidia a recidivat; in aceste conditii trebuie initiata o noua schema de tratament cu Thyrozol (de exemplu: 30 mg/zi in primele 3 saptamani, 20 mg/zi urmatoarele 3 saptamani, apoi control) pentru a reechilibra functia tiroidiana;

– dupa ce TSH si FreeT4 sunt aduse in limite normale se poate opta pentru unul din cele doua tratamente  definitive;

– daca volumul tiroidian nu este foarte crescut (nu mai mult de 3 X normalul), nu exista afectare oculara semnificativa si nu doriti o sarcina in urmatoarele 12 luni, iodul este prima optiune; altfel, ramane chirurgia;

– la Institutul Parhon se face foarte bine tratamentul cu radioiod si presupun ca si la Cluj exista suficienta experienta, deci criteriul principal ar trebui sa fie distanta;

– la Parhon nu se face tiroidectomie laparoscopica (inca), nu stiu daca se face undeva in Romania; oricum este o tehnica folosita relativ recent in astfel de interventii si nu as recomanda-o in mod special deocamdata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Gabriela Moise says:

    Buna ziua!

    1. Am efectuat in noiembrie 2009 tiroidectomie totala, dupa care am luat 100mg Euthyrox. Astfel:
    – in 27.01.2009, TSH = 3.96 (valori normale 0.27-4.2).
    – am luat apoi 125 mg Euthyrox, astfel incat in 30.09.2010 TSH=0.492uUI/mL (valori normale 0.27-4.2), iar T4=132.2nmol/L (valori normale 66-181).
    – am incercat, incepand cu februarie-martie 2011, sa reduc la 100 mg Euthyrox. In 06.05.2011: FT4=1.92ng/dl (normal 0,93-1,70), TSH=11.427µUI/mL (normal 0,27-4,20).
    Acestea in conditiile in care urmez tratament cu un antipsihotic (rispolept consta 25mg care are ca reactii adverse si hiperprolactinemia) de 5 ani, precum si alte astfel de tratamente de circa 20 ani.Valoarea prolactinei era de 2152 µUI/mL (1647 dupa PEG) (normal 127-637)in 30.09.2010, iar in 06.05.2011 a fost 98.651 ng/ml (normal 6,00-29,90).
    Am mai luat, cu pauze, in aceasta iarna si primavara, polen de albine.
    Cum interpretati aceste modificari ale hormonilor tiroidieni? Care poate fi cauza si ce ar trebui sa fac? Ar putea fi cauzate si de valoarea mare a prolactinei?

    2. Valorile actuale ale calciului sunt:
    Ca seric total: 9.10 (8.60-10.20, iar Ca seric ionic: 3.91 (3.80-5.60). Mi s-au mai recomandat, intre timp, suplimente de calciu si Magnerot (dupa operatie, pana de curand, aveam furnicaturi in talpi).
    Considerati ca ar trebui sa mai iau aceste minerale si sub ce forma exact, pentru ca am inteles ca nu toate se asimileaza la fel de bine.
    Exista risc de osteoporoza, avand in vedere valoarea prolactinei si tratamentul pe viata cu Euthyrox? Ce masuri ar trebui sa iau in acest sens?
    Mentionez ca am 41 ani, sex feminin.

    Va mai consult intr-o problema de ordin personal, care stiu ca nu are legatura cu subiectul site-ului, dar totul emana un profesionalism desavarsit si am o incredere deosebita in dumneavoastra. Am fost pacienta regretatului profesor M.D. Gheorghe. Imi puteti recomanda un psihiatru poate la fel de bun?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns, pe care il astept cu mare interes.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu