Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (520)

June 28, 2011

Gabriela Moise:

Buna ziua!

1. Am efectuat in noiembrie 2009 tiroidectomie totala, dupa care am luat 100mg Euthyrox. Astfel:
– in 27.01.2009, TSH = 3.96 (valori normale 0.27-4.2).
– am luat apoi 125 mg Euthyrox, astfel incat in 30.09.2010 TSH=0.492uUI/mL (valori normale 0.27-4.2), iar T4=132.2nmol/L (valori normale 66-181).
– am incercat, incepand cu februarie-martie 2011, sa reduc la 100 mg Euthyrox. In 06.05.2011: FT4=1.92ng/dl (normal 0,93-1,70), TSH=11.427µUI/mL (normal 0,27-4,20).
Acestea in conditiile in care urmez tratament cu un antipsihotic (rispolept consta 25mg care are ca reactii adverse si hiperprolactinemia) de 5 ani, precum si alte astfel de tratamente de circa 20 ani.Valoarea prolactinei era de 2152 µUI/mL (1647 dupa PEG) (normal 127-637)in 30.09.2010, iar in 06.05.2011 a fost 98.651 ng/ml (normal 6,00-29,90).
Am mai luat, cu pauze, in aceasta iarna si primavara, polen de albine.
Cum interpretati aceste modificari ale hormonilor tiroidieni? Care poate fi cauza si ce ar trebui sa fac? Ar putea fi cauzate si de valoarea mare a prolactinei?

2. Valorile actuale ale calciului sunt:
Ca seric total: 9.10 (8.60-10.20, iar Ca seric ionic: 3.91 (3.80-5.60). Mi s-au mai recomandat, intre timp, suplimente de calciu si Magnerot (dupa operatie, pana de curand, aveam furnicaturi in talpi).
Considerati ca ar trebui sa mai iau aceste minerale si sub ce forma exact, pentru ca am inteles ca nu toate se asimileaza la fel de bine.
Exista risc de osteoporoza, avand in vedere valoarea prolactinei si tratamentul pe viata cu Euthyrox? Ce masuri ar trebui sa iau in acest sens?
Mentionez ca am 41 ani, sex feminin.

Va mai consult intr-o problema de ordin personal, care stiu ca nu are legatura cu subiectul site-ului, dar totul emana un profesionalism desavarsit si am o incredere deosebita in dumneavoastra. Am fost pacienta regretatului profesor M.D. Gheorghe. Imi puteti recomanda un psihiatru poate la fel de bun?
Va multumesc anticipat pentru raspuns, pe care il astept cu mare interes.

Raspuns:

– prolactina nu influenteaza in mod direct nivelul hormonilor tiroidieni;

– cand este vorba de rezultate discordante la analizele hormonale (in cazul dvs atat TSH cat si FreeT4 sunt crescute) trebuie intotdeauna luata in considerare o posibila eroare de laborator; deci, cel mai bine este sa ramaneti deocamdata pe aceeasi doza de Euthyrox (100 micrograme/zi) si sa repetati TSH si FreeT4 la un al laborator – de preferat unul mare si recunoscut; ca principiu, obectivul tratamentului de substitutie cu Euthyrox este de a normaliza nivelul TSH;

– daca rezultatele la masurarea calciului total si ionic sunt in absenta tratamentului cu suplimente cu calciu (si vitamina D), inseamna ca glandele paratiroide functioneaza normal si nu aveti obligatoriu nevoie de calciu;

– daca menstruatiile sunt regulate (lunare) inseamna ca ovarele dvs secreta nivele normale de estrogeni si nu exista risc de osteoporoza; prolactina crescuta determina osteoporoza doar daca inhiba functia ovarelor prin actiunea la nivelul hipotalamusului si hipofizei; acest lucru se manifesta cel mai precoce prin tulburari de ciclu menstrual care pot merge pana la amenoree (oprirea menstruatiilor);

– Euthyroxul poate duce la osteoporoza doar daca tratamentul este excesiv si nivelul TSH este cronic subnormal; in cazul unei substitutii corect facute acest risc nu exista;

– din pacate nu va pot recomanda un nume de medic psihiatru;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu