Răspunsuri la întrebări (531)

SIMONA:

Domnule Doctor,

In primul rand vreau sa va felicit si sa va multumesc pentru nepretuitul ajutor pe care il dati oferind informatii bolnavilor de tiroida.
Ma numesc Simona si am 39 ani. In data de 22.06.2011 am fost operata – tiroidectomie totala cu disectie recurentiala si conservarea paratiroidelor ( mentionez ca si tatal meu a fost diagnosticat acum un an cu carcinom papilar varianta foliculara )
Rezultatul examenului histopatologic realizat la Institutul Parhon a fost:
1. microcarcinom papilar tiroidian sclerozant, focar marginal, invaziv capsular pol superior LST – 0.6/0,5 cm
2. parenchim tiroidian de fond micropolinodular, cu aspect de tiroida cronica focala M8350/3 PT3 PNX ST1 61 R1
As vrea sa va rog sa aveti bunavointa de a-mi raspunde la cateva intrebari:
1. programarea la tratamentul cu iod radioactiv a fost facuta pt data de 03.11.2011. Este un termen bun? Nu este prea tarziu? As putea face mai repede la Cluj!
2. cum pot monitoriza aceasta boala in timp in conditiile in care Ac Anti-tiroglobulina inainte de operatie a fost 584,68(interval de referinta < 4,11 ul/ml). Se poate ca aceasta valoare sa scada dupa aperatie si sa poata fi folosita impreuna cu tireoglobulina ca marckeri tumorali? Exista si alte abordari pe plan international ( alte analize inlocuitoare sau alta aparatura). Scintigrafia facuta anual in cazul in care nu se pot folosi marckerii nu este daunatoare?
3. Tot restul vietii va trebui sa mananc sare fara iod? Anul viitor as putea merge la mare – aerul marin poate fi periculos prin incarcatura de lui de iod? Dar soarele in conditiile in care expunerea este limitata?
4. daca scintigrafia efectuata dupa terapia cu iod nu evidentiaza metastaze, ele pot aparea in timp? Ce sunt recidivele si care este diferenta intre ele si metastaze? In ce ordine apar si cum se pot descoperi la timp? Raspund la terapia cu iod?
5. dumneavoastra faceti ecografii la clinica? As vra sa stiu daca va pot gasi la clinica in luna august?
Va mutumesc din suflet pentru ajutor ! Raspunsurile dumneavoastra vor deveni instrumente sigure cu care voi incerca sa monitorizez aceasta boala care m-a socat atat pe mine cat si pe inteaga familie.

Raspuns:

  1. nu este tarziu daca primiti iodul radioactiv in noiembrie; este vorba de un microfocar de carcinom papilar, riscul de evolutie semnificativa in acest interval este neglijabil;
  2. cat timp anticorpii anti-tiroglobulina sunt crescuti nu se poate face monitorizarea prin masurarea tiroglobulinei deoarece rezultatele pot sa nu reflecte realitatea; raman urmatoarele metode: scintigrafia diagnostica sau post-terapie cu iod radioactiv, ecografia de regiune cervicala si examinarea clinica; in general, dupa operatie, nivelul acestor anticorpi are tendinta sa scada in urmatorii 2-3 ani; daca asta se intampla, masurarea tiroglobulinei devine utilizabila; nu exista alte metode echivalente;
  3. nu; dieta saraca in iod trebuie urmata doar cu mai multe saptamani inainte de tratamentul cu iod radioactiv pentru a-i creste eficienta;
  4. un singur microfocar de carcinom papilar nu se asociaza la momentul diagnosticului cu metastaze la distanta virtual in nicio situatie; teoretic, dezvoltarea unor metastaze ulterioare este posibila, dar daca tratamentele sunt urmate conform recomandarilor probabilitatea este redusa; tendinta carcinomului papilar este de a disemina in primul rand pe cale limfatica la ganglionii din regiunea gatului; metodele de la punctul 2 vor fi utilizate in monotorizare;
  5. da, puteti veni pentru ecografie in august; programul este acesta; orice eventuale modificari vor fi anuntate din timp aici, pe blog;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (531)”

  1. buna ziua,

    Am 56 de ani si am facut analizele pentru tiroida si mi s-au daturmatoarele rezultate :

    Anti receptor TSH(TRAB)-SER 2.96 UI/I negativ: = 1,5
    echivoc: >1,0 – 1,5
    ELISA Kit 2 (cantitativ)

    FT4 (Tiroxina libera) – ser 1.79 ng/dl 0,70 – 1,48

    TSH (Hormon de stimulare tiroidiana)- ser – Comentarii La determinarea TSH s-a obtinut o valoare care este sub limita de detectie a tehnicii chemiluminescenta: 0,0025 ?UI/ml (valori normale 0,35 – 4,94 ?UI/ml).

    Anti TPO – ser – Chemiluminescenta kit A 1 cant 9.06 Ul/ml < 5,61

    Va rog sa imi spuneti daca este grav rezultatul analizelor? e caz de operatie sau cu medicamentatie se poate ajunge la formele normale?

    Precizez ca vederea mi-e afectata.

    Va multumesc pt sprijinul acordat.

    Floare Dobre

  2. Buna ziua ma numesc Maria am 30 de ani si am fost diagnosticata pe 4 februarie 2011 cu hipotiroidism am luat ieutyrox 25 una pe zi timp de 3 luni.Am fost la control si mi-am facut analizele din nou anti tpo 849.00 tsh 5.80 mi s-a dat sa i-au eutirox 50 pe zi am luat o luna si ma simt tot rau mi se umfla fata mainile picioarele mi se inmoaie tot corpul am ameteli si stari de somnotelnta i-am spus medicului endocrinolog si mi-a spus ca nu imi este rau de la glanda mi-am facut si alte analize care mi-au estit bine (ca.mg….)doctorul de familie imi spune ca mi se face rau de la glanda .Va rog frumos sa a ajutati.Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.