Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (536)

July 21, 2011

Alexandra Hreeniuc:

Buna ziua,

am 29 de ani si sunt diagnosticata cu Basedow-Graves de 4 ani. Am facut tratament cu Carbimazol pana acum 11 saptamani cand am ramas insarcinata natural, cu gemeni(sunt in primul trimestru).
Din luna mai am inlocuit Carbimazolul cu Propycil, mai exact am luat o doza de 150mg. In urma cu 2 saptamani trebuia sa merg din nou la control, numai ca din pacate doamna doctorita care ma monitorizeaza este plecata pana saptamana viitoare. Eu intre timp am mai facut singura analize in urma carora am vazut ca se ameliorau valorile si de teama hipotiroidiei (am tot citit si am inteles ca e preferabila hipertiroidia in sarcina decat hipotiroidia care am inteles ca e mai periculoasa pentru bebe)mi-am scazut singura doza la 100mg, in lipsa unui medic. Saptamana trecuta am facut iar analize si se pare ca e mai rau.
Dati-mi un sfat va rog, pana saptamana viitoare cand voi reusi sa ajung la doctor.

am inceput sa iau 150mg Pryopycil – 24.05.2011
TSH – <0,005 ——µUI/mL (valori de referinta: 0,27 – 4,2)
FT3 – 8 pmol/L (valori e referinta: 3,9 – 6,7)

am inceput sa iau 100mg Propycil – 27.06.2011
TSH – 0,005 ——µUI/mL (valori de referinta: 0,27 – 4,2)
FT3 – 6,3 pmol/L (valori e referinta: 3,9 – 6,7)
FT4 – 17,3 pmol/L (valori e referinta: 12 – 22)

Valori actuale. 14.07.2011
TSH – 0,01 ——µUI/mL (valori de referinta: 0,35 – 4,94)
FT3 – 4,25 pg/ml (valori e referinta: 1,71 – 3,71)
FT4 – 1,17 ng/dL (valori e referinta: 0,70 – 1,48)

Va multumesc anticipiat,

Alexandra H.

Raspuns:

– in primul rand, cel mai bine este ca o gravida sa aiba o functie troidiana normala si acesta trebuie sa fie scopul terapiei; modificarea tratamentului pe principiul “raului mai mic” este mare greseala; hipertiroidia materna, in functie si de severitate, se asociaza cu risc mai mare de pierdere a sarcinii, cu crestere intrauterina deficitara la fat, cu greutate mica la nastere a copilului (si toate problemele ce pot decurge de aici), cu complicatii la nastere; o sarcina gemelara creste suplimentar aceste riscuri;

– analizele prezentate arata ca dvs erati in hipertiroidie clinica la momentul aparitiei sarcinii; asta inseamna ca boala nu a fost complet/corect tratata pana la acel moment;

– presupunand ca TSH-ul ramane o perioada supresat (are o latenta variabila in acest sens), scopul initial al tratamentului ar fi trebuit sa fie readucerea Freet4 si FreeT3 in limite normale, in jumatatea superioara a intervalului de normal; lucru care s-a intamplat sub Propycil 150 mg/zi; ulterior, tratamentul trebuia continuat in aceeasi doza, cu monitorizarea TSH, FreeT4 si FreeT3 la 4 saptamani (sau la 3 saptamani daca apareau manifestari clinice ingrijoratoare); in plus fata de acest plan de monitorizare, nivelul TRAb trebuie masurat de mai multe ori in timpul sarcinii pentru ca acesti anticorpi traverseaza placenta si pot stimula excesiv tiroida fatului;

– scaderea dozei, conform ultimelor analize, a dus la reaparitia hipertiroidiei clinice, cu nivelul FreeT3 depasind din nou limita superioara a normalului;

– decizia privind tratamentul pe mai departe nu se poate lua doar in urma testelor de laborator prezentate; examenul clinic (stare generala, greutate, puls, tegumente, frecventa respiratorie, etc), ecografia tiroidiana si, posibil, cea de sarcina influenteaza aceasta decizie; sfatul meu este sa faceti un consult endocrinologic cat mai curand si, mai ales, sa nu mai modificati tratamentul fara a avea indicatie; cateva ore sau zile de cautat informatii pe net nu echivaleaza studiile medicale de specialitate si chiar daca uneori lucrurile pot parea simple si logice, realitatea este de obicei alta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

3 Comentarii »

  1. Nicoleta says:

    Buna ziua.

    Ma numesc Nicoleta, am 33 de ani si sunt insarcinata in 15 saptamani. Am 2 copii sanatosi, nu am nicio sarcina pierduta. Mi-am facut de curand analizele, iar in urma rezultatelor medicul ginecolog mi-a recomandat sa iau Euthyrox de 50, timp de 2 luni, dupa care vom repeta analizele. Voi afisa rezultatele, insa denumirile sunt in germana:

    TSH 2,9 la prima analiza (limita superioara – 4), 2,7 la a doua (alt laborator, limita superioara 4; unde sunt facute si cele amanuntite). FT3 5,7 (limite 3,1-6); FT4 1,1 (limite 0,7-1,7). Thyreoglobulin Auto-AK <10 (limita max. 115); Schilddrüsenperoxid. Auto-AK 7 (limita max. 34); TSH Rezeptor Auto-AK <0,3 (negativ). Toate analizele sunt in limite normale.

    Nu inteleg de ce trebuie sa iau tratament, in conditiile in care analizele sunt toate in limite.

    Va multumesc.

    Nicoleta

  2. Alexandra Hreeniuc says:

    Buna ziua,

    acum trebuie sa recunosc ca m-am ingrijorat si mai tare. Pentru bebelusi conteaza fiecare saptamana in dezvoltarea lor. Credeti ca stresul acesta legat de sarcina si modificarea de capul meu a medicatiei sa le fi facut deja vreun rau? Cat de importanta este fiecare zi in luarea dozei de medicament? Este practic ceea ce m-a determinat sa cred ca nu e bine sa mai iau inca 3 saptamani aceeasi doza de Propycil de teama de a nu ajunge intr-o faza de hipotiroidie.
    Va multumesc anticipat.

    Alexandra H.

  3. Alexandra Hreeniuc says:

    Va multumesc mult pentru raspuns. Se pare ca am procedat gresit.
    Luni ma voi prezenta la un medic endocrinolog.

    O zi buna!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu