Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (538)

July 24, 2011

Cristina A.:

Domnule Doctor,

Am 30 de ani, sunt casatorita de 5 ani, iar de 3 ani incercam sa avem un copil. Dupa un an de incercari nereusite, am descoperit ca am trompele infundate, asa ca am apelat la FIV … doua incercari nereusite la Cluj. In tot acest timp, am facut mereu toate analizele, inclusiv FSH, care se invartea in jurul valorii de 4 (valori normale fiind 0,27 – 4,2), dar niicun medic nu mi-a spus ca pentru o posibila sarcina valorea 4 e prea mare. Ma pregatesc pentru FIV 3 in Budapesta, iar medicul de aici mi-a spus ca nu se pune problema sa incepem procedura daca valoarea TSH nu scade sub 2,5 … si se stabilizeaza in jurul valorii de 2. Am apelat la un medic endocrinolog si mi-a recomandat Euthyrox 25 (1 pastiluta pe zi dimineata), insa dupa o luna de tratament, valoarea TSH nu s-a schimbat. Stiu ca necesita timp pentru a se prodece schimbarea, dar as vrea sa stiu daca tratamentul este corect si nu ar trebui crescuta putin doza.

Am facut cam toate analizele de tiroida si suna cam asa:
TSH – 3,38 uUI/mL (valori normale 0,27 – 4,2)
FT4 – 18,1 pmol/L (valori normale 12-22)
Anti – tiroglobulina – 14 UI/ml (valori normale <34)
Anti TPO – 18 UI / ml (valori normale <115)

Stiu ca problema mea nu pare atat de grava ca cele de pe acest forum, dar imi doresc tare mult sa am un copil. Va rog tare mult sa-mi raspundeti!

Va multumesc,
Cristina A.

Raspuns:

– primul “FSH” din textul dvs cred ca era, in intentie, tot TSH; este important acest aspect pentru ca si FSH este un hormon hipofizar, de altfel foarte important in stabilirea sanselor de succes la FiV;

– pe scurt, parerea mea este urmatoarea: nu cred ca insuccesul la primele doua cicluri de FiV a avut vreo legatura cu nivelul TSH (sau cu tiroida in general); mai mult, nu cred nici ca tratamentul recomandat creste, obiectiv, sansele de succes; desigur, nici nu le scade;

– nivelurile normale ale ATPO si Ac anti-tiroglobulina exclud (in procent de peste 95%) o tiroidita autoimuna; in general, recomandarile privind un nivel “optim” al TSH se fac la paciente cu o forma de hipotiroidie, cand o astfel de precautie este justificata; in opinia mea, atat timp cat nu exista vreo dovada a unei afectiuni tirodiene organice, asemenea “praguri” nu au relevanta; ecografia tirodiana este o metoda sensibila (uneori mai sensibila in fazele incipiente ale bolii decat testele de laborator) pentru diagnosticarea unei tiroidite cronice; poate fi utila in cazul dvs;

– cu toate cele de mai sus, nu trebuie ignorata experienta personala a medicului respectiv sau a clinicii; nu este deloc improbabil ca urmatorul ciclu de FiV sa fie reusit, si atunci va conta mai putin care au fost exact factorii care au dus la asta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu