Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (539)

July 24, 2011

Andrea:

Buna ziua!

Am fost diagnosticata cu Hyperthiroidism la 10 ani am primit un tratament cu Thyrozol. La sfatul medicului dupa ce analizele au fost ok nu am mai luat medicamente. Pentru verificare faceam analize, ultimele analize s-au facut in Ianuarie 2011 TSH normal. La inceputul luni mai am ramas insarcinata, aprox in saptamana a 8 am facut analize TSH:0.075, FT4:1.6, FT3:7. La sfatul medicului am facut si alte analize. LATS:<0.03, aTPO:0.2, aTG:11.9. Nu am simtome clinice de hypertiroidism, puls 82, scaun normal. Medicul a spus in prima faza sa nu iau medicamente fiindca totul este de la sarcina, la sfarsitul consultatiei s-a razgandit si a prescris propycil 1 tableta pe zi. Datorita modificarii parerii de la un minut la altul, am decis sa ma consult si cu un alt medic. Medicul nou a sugerat sa opresc tratamentul cu propycil fiindca FT3 si TSH sunt anormale din cazul sarcini si nu este nevoie de tratament cu medicament doar de supravechere continua, totdata a spus ca datorita medicamentului propycil am marit sansa de a reveni boala in timpul sarcini. Mentionez ca am luat propycil timp de 8 zile. Dupa acest consult chair nu mai stiu ce este bine sa continui tratamentul cu propycil sau nu. Va rog datim o parere.

Va multumesc

Imi cer scuze, revin cu valorile de referinta:

TSH: 0.075 (0.400-4.000 ulU/ml)
FT4: 1.6 (0.89-1.76 ng/dl)
FT3: 7.00 (1.5 -4.1 pg/ml)

LATS:0,30 UI/L (Negativ 1.75 UI/l)
anticorpi anti TPO : 0.2 IU/ml valori de referinta <5.6 IU/ml
anticorpi anti tiroglobulina: 11.9 UI/mL (<34)
VSH 22 mm la 1h (2-10)

Va multumesc

Raspuns:

– hipertiroidia de sarcina este una dintre problemele dificile ale endocrinologiei; intelegeti, deci, ca nu se poate face corect managementul bolii pe internet; de aceea, tot raspunsul meu are caracter informativ; pentru recomandari, tratament si monitorizare este obligatoriu consultul direct, la clinica;

– primul trimestru de sarcina asociaza niste modificari biochimice (tranzitorii si care nu necesita tratament) asemanatoare hipertiroidiei; de aceea, este greu de stiut cu precizie la acest moment daca responsabile pentru analizele anormale sunt acestea sau recidiva hipertiroidiei; nivelul normal al LATS (TRAb) pledeaza impotriva unei recidive a bolii Basedow-Graves; ecografia tiroidiana ar putea ajuta in diagnsoticul diferential si o recomand;

– daca starea dvs este buna si nu exista simptomatologie de hipertiroidie, cea mai buna solutie la acest moment este abtinerea de la instituirea unui tratament cu Propycil si monitorizarea frecventa (TSH, FreeT3 si FreeT4); odata cu depasirea primului trimestru de sarcina testele ar trebui sa se normalizele daca este vorba doar de hipertiroidia indusa de sarcina; un interval de 3-4 saptamani intre evaluari este optim;

– Propycilul nu creste sansa de recidiva si este destul de probabil ca cele 8 zile de tratament cu 50 mg/zi sa nu aibe vreo influenta semnificativa;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

1 Comentariu »

  1. Andrea says:

    Buna ziua!

    Va multumesc de raspuns. Si medicul din Ungaria m-ea recomandat ecografia tiroidiana si m-a si programat.

    Va multumesc.

    Cu stima
    Andrea
    Oradea

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu