Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (550)

August 17, 2011

Tuiu Daniela:

Buna seara,
Sunt femeie, 50 de ani,1,60m inaltime,53 kg,cu specificatia ca am slabit vreo 7-8kg in decursul acestiu an.
Am fost internata la endocrinologie la spitalul CFR Baneasa in luna mai pantru investigatii,datorita unor simptome destul de variate:
Am slabit si ma simt mereu slabita, iritata, anxioasa, am palpitatii, senzatii de lesin, ameteli (nu senzatie de vertij, mai degraba senzatia de instabilitate, de slabiciune in membre si in tot corpul) Ce ma sperie cel mai tare sunt stari care ma iau cel mai des noaptea in timpul somnului sau inainte de a adormi, anume o senzatie de alunecare ca intr-un somn greu, ca un lesin, din care ma lupt sa ies, simt ca un fel de descarcari im membre si in cap, ma simt paralizata si nu pot sa ma misc, nu pot decat sa astept sa imi treaca .
Am facut o tomografie craniana care a iesit bine ( m-am gandit ca poate cauza este neurologica)
Analizele de la spital sunt urmatoarele:
General:
TA=130/80 (trebuie sa specific ca variaza intre 9/5 si 14/8)
AV=72/bpm fara melanodermie sau alte semne de hipocorticism, stetacustic pulmonar normal, examen senologic-fara noduli palpabili
Local:
Gusa polinodulara, cu un nodulsuspect din punct de vedere oncologic in LTStg, va fi evaluat citologic (dupa punctie cu ac fin sau biopsie la CI Parhon
Fara cauze endocrine pentru manifestarile clinice polimorfe de tip somatoform
Ecografie tiroidiana doppler:
Lob tiroidian stang:diametrul cranio-caudal: 37mm, diametrul antero posterior:18mm, transversal:16mm, structura usor neomogena,ecogenitate usor crescuta,in 1/3 superiora a LTSimagine hipoecogena imprecis delimitatacu calcificare in interior 6TR/7,2APmm.Pe CFD intensa vascularizatie perinodulara si vascularizatie absenta intranodular
Lob tiroidian drept:diametrul cranio-caudal 45mm,antero posterior 13mm,transversal 12mm
structura usor neompogena,imagine hipoecogena imprecis delimitata, cu o calcifiere grosiera in interior localizata in 1/3 medie
Istm:diametrul antero-posterior 2,9mm, circulatie normala la examinare Color Flaw Doppler si Power Doppler
Capsula tiroidiana integra, absenta de adenopatie in compartimentul anterior cervical
Hormoni:
FT4=1,56 (normal 0,89-1,76)
TSH=1,37 (normal 0,4-4,0)
TGO=15 (normal <34
TGP= 7 (normal <55)
Ac Anti-HCV=negativ
Ag HBs=negativ
Ac Anti-Tireotoxidaza (TPO)=5,18 (normal <5,61
Markeri Tumorali:
Calcitonina <2,00 (normal <13pg/ml)
Tiroglobulina 6,66 (normal 0,20-55 ng/ml)
Colesterol=270
Trigiceride=105
Restul analizelor sunt bune,am facut si o ionograma completa si a iesit bine
Mamografie bilaterala:Displazie cu cateva segmentari mamar stang, macrochiste,mcronodul mamar drept, imagini lipomatoase bilateral
Mentionez ca am avut histerectomie totala in 2005 din cauza unui uter fibromatos cu sangerari masive in timpul ciclului, rezultatele anatomo patologice au iesit bine (inca ma intreb daca nu am facut o greseala cu aceasta operatie pentru ca problemele mele cam de atunci au inceput sa apara, chiar daca am facut tratament de substitutie)
Intrebarea mea este mai mult asupra cauzelor care imi dau starile astea care imi fac viata grea,am o zi buna si 10 rele, nu stiu din ce cauza apar, ce sa fac, mi s-a spus ca nu sunt din cauza tiroidei, poate imi dati un sfat?
Stiu ca trebuie sa merg la Parhon pentru punctie, dar dupa analizele pe care vi le-am trimis, credeti ca problema nodulilor se poate rezolva prin tratament? Dupa experienta avuta cu histerectomia nu voi accepta o operatie de tiroida, stiu ca voi avea probleme toata viata si va necesita tratament hormonal daca ma operez. Tiroida este functionala,analizele sunt bune, credeti ca s-ar putea rezolva prin tratament?Daca rezultatul punctiei cu ac fin nu este bun, am sanse de vindecare prin alte metode in afara de operatie?
Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi tot ce am scris, astept parerea dumneavoastra, am decis ca trebuie sa ascult mai multe pareri inainte de a lua o hotarare, sa nu ami fac greseala pe care am facut-o acum 6 ani
Va multumesc anticipat si va doresc toate cele bune

Raspuns:

– in primul rand, investigatiile efectuate atesta ca nu exista o cauza tiroidiana pentru simptomatologia dvs;

– singurul nodul descris ecografic la nivelul lobului stang tiroidian are 7.2/6 milimetri; la aceste dimensiuni reduse recomandarea pentru punctie mi se pare exagerata (a se citi nejustificata); in plus, punctionarea unui nodul atat de mic este tehnic dificila; de obicei, in astfel de cazuri se prefera urmarirea ecografica; recomandarea mea este sa repetati ecografia tiroidiana in alta parte pentru inca o opinie legata de acesti micronoduli;

– un alte test indicat in cazul dvs este cel de stimulare la Synachten, pentru a exclude o problema a glandelor suprarenale; presupune recoltarea cortizolului plasmatic dimineata intre orele 8-10, urmata de injectia intramusculara cu 250 mcg Synachten, apoi, la 24 de ore de la injectie, se recolteaza un nou cortizol plasmatic; testul se poate face si ambulator, sub coordonarea endocrinologului;

– daca toate investigatiile medicale (de orice specialitate) nu reusesc sa identifice o cauza organica, evaluarea psihiatrica poate fi indicata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu