Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (564)

September 9, 2011

Damian Ioana:

Buna ziua, numele meu este Ioana, am 21 de ani si am fost diagnosticata cu tiroidita hashimoto in urma cu 4 luni. In familie, bunica mea a mai fost diagnosticata cu aceasta forma de boala si ia tratament.In ultimul an m-am ingrasat foarte mult, am ajuns la 75 kg la o inaltime de 1,70. Analizele initiale dupa primul consult endocrinologic au avut urmatoarele valori : FT4= 9,38 (9-20 pmol/l) ; TSH =5,739 (0,49-4,67 uUI/ml); anticorpi anti-tiroglobulina 8,700 (0-34 uI/ml); anti-TPO = 341,788 uI/ml negativ 12 uI/ml. Am urmat tratament cu eutyrox 50 pana in prezent si am repetat analizele de FT4 si TSH cu urmatoarele valori : FT4= 13,90 ( 12-22 pmol/l); TSH = 9,27 (0,270-4,20 uUI/ml). Este posibil sa creasca TSH-ul atat de mult dupa tratament? Trebuie scazuta doza de hormoni?Precizez ca de slabit nu am slabit deloc ba mai mult m-am ingrasat aprox. 5 kg in 4 luni si nu simt in niciun fel o imbunatatire fata de starea mea initiala de dinaintea inceperii tratamentului.

Raspuns:

– la aceste rezultate exista 2 posibile explicatii:

  1. boala a evoluat in aceste 4 luni si necesarul de hormon tiroidian (l-tiroxina – Euthyrox) a crescut; altfel zis, capacitatea tiroidei de a produce hormoni s-a redus suplimentar in acest interval si 50 micrograme Euthyrox pe zi nu mai acopera necesitatile organismului; solutia este cresterea dozei, cel mai probabil la 100 micrograme/zi;
  2. este o problema cu administrarea si/sau absorbtia intestinala a medicamentului; Euthyroxul trebuie administrat zilnic, dimineata, pe stomacul gol, fara a manca nimic 30-60 minute dupa aceea; eventualele suplimente cu fier si calciu trebuie luate la cel putin 3-4 ore dupa acesta; apoi, poate fi vorba de o afectiune intetsinala care impiedica absorbtia normala; la  modul practic, daca nu e vorba de o eroare de administrare, primul pas este tot cresterea dozei; doar daca sub 100 micrograme/zi nivelul TSH nu se normalizeaza se pune problema unor teste mai amanuntite;

– analizele arata ca hipotiroidismul subclinic persista, deci era greu sa sesizati vreo imbunatatire in starea generala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu