Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (565)

September 9, 2011

Cristiana P:

Buna dimineata!
Ma numesc Cristiana, am 40 de ani si nu am rude de gradul I cu boli de tiroida (sau cel putin nu au fost depistati/ diagnosticati), dar recent mi-am descoperit valori crescute ale ATPO.
Istoric: In noiembrie 2008 am fost diagnosticata cu un micronodul hipofizar (dim. 3,2/ 3 mm) vizualizat la un RMN efectuat pt. un sindrom vertiginos (TCC in antecedente). PRL – 46,65 (3,24-29,12) NU am primit tratament medicamentos, ci doar mi s-a recomandat extract din mladite de zmeur (pe care l-am luat cam sporadic) si control RMN dupa 1 an. In aprilie 2010 am repetat RMN, care a evidentiat cresterea formatiunii la dim. 7/4/5 mm, PRL – 53,760 (3,24-29,12). La 28.06.2010 m-am internat la IC Parhon pt. investigatii suplimentare, unde CT cu subst. de contrast a evidentiat cresterea micronodulului la dim. 9,3/ 6,3 mm. Mi s-a dat trat. Cu DOSTINEX 2 cp. pe saptamana si macerat de mladite de zmeur (3 luni). Mentionez ca in spital am descoperit ca prezentam minima galactoree la presiune bilateral (care s-a remis dupa primele doua cp de Dostinex), dar ca simptome deranjante aveam CM neregulat de la inceputul anului 2010, cu tahimenoree (CM la 20-22 de zile cu 9-10 zile de sangerare), cantitate abundenta si cheaguri, cu o usoara anemie (explicabila, de altfel). Un ex. echografic efectuat in iulie 2010 a evidentiat in uter o imagine nodulara la nivelul peretelui anterior, fundic, cu diam. 1,8 cm, cu structura neomogena, cu aspect de nodul miofibromatos subseros. La 29.09.2010 (dupa 3 luni de trat cu Dostinex): PRL – 14,51 (2,8-29,2), celelalte analize hormonale, TSH, FSH, LH, estrogeni fiind in limite normale. Dupa 6 luni de trat. cu Dostinex, la 14.01.2011, m-am internat iar la IC Parhon pt. reevaluare endocrinologica. CT hipotalamo-hipofizar cu s.c. a evidentiat micsorarea microadenomului hipofizar la dim. 6,7/ 4,1 mm. PRL – 16,98 (2,8-29,2) in ziua 10 a CM. Dupa inceperea trat cu Dostinex (iulie 2010), CM a venit la urm. intervale: 53-46-35-23-25 de zile reducandu-se semnificativ cantitatea si nr. de zile de sangerare. La externare, dr. endocrinolog mi-a recomandat sa continui trat, cu Dostinex 2 cp pe sapt., dar in plus mi-a mai dat sa iau Duphaston 10 mg 1 cp zilele 16-25 ale CM deoarece “posibil ovulatie prematura – FSH, LH crescute in ziua 10 a CM”. LH – 52,19, FSH – 21,23 (din pacate, nu stiu valorile normale de referinta, v-am citat din biletul de externare). In ziua 21 a CM, progesteron – 4,7. In februarie si martie 2011, echo uterin a evidentiat in continuare prezenta fibromului uterin de aprox. aceeasi dimensiune: 1,7-1,8 cm. Sub trat. cu Dostinex si Duphaston, CM a venit regulat la 27 de zile, cu 5-6 zile de sangerare, pana in luna mai 2011. Din luna mai pana in iulie am avut amenoree (1 mai-23 iulie) si nu am mai luat Duphaston in iunie si iulie. Mi-a venit CM spontan pe 23 iulie. Pe 21 iulie 2011 am efectuat analize de sange: PRL – 10,02 (1,20-29,93); Testosteron – 0,38 (0,11-0,78), DHEA-S – 231,8 (74,8-410,2); Free T4 – 1,18 (0,70-1,48); TSH – 2,38 (0,35-4,94); Total T3 – 1,11 (0,58-1,59); FSH – 52,61; LH – 41,02; Estradiol – 110; ATPO – 107,79 (<5,61).
Medicul ginecologic mi-a spus ca “profilul meu hormonal este intr-o degringolada totala si ca ma apropii de menopauza). De mentionat ca mama a intrat la menopauza la 39 de ani. Eu am luat anticonceptionale orale (ACO) timp de aprox. 10 ani (25-35 de ani), nu am copii, nu am nicio intrerupere de sarcina sau avort spontan si nu am incercat in mod deosebit sa fac copil, dupa incetarea ACO folosind alte metode contraceptive locale.
La 01.08.2011, o noua internare la IC Parhon pt reevaluare: CT a evidentiat reducerea dim. micronodulului hipofizar la 5,1/ 5,0 (dupa un an de trat. reducere de cca. 40%). Alte valori ziua 10 a CM: PRL – 3,78 (3,34-26,72); TSH – 1,2 (0,5-4,5); LH – 23,97; FSH – 58,05; Estradiol – 5,20; ATPO – 14 (<34); VSH – 28. Echo tiroidian: tiroida de volum normal, structura neomogena. Echo pelvin cu sonda e.v.: Uter in AVF 51/38 mm, miometru cu ecostructura omogena, endometru 10 mm trilaminar, OS imagine chistica de 10/ 9 mm, OD mic paucifolicular (nimic de fibrom!?). Concluzii la externare: “Pacienta cu….. asociaza insuficienta ovariana primara in curs de instalare, cu componenta familiala, posibil autoimuna (ATPO inconstant crescut)”. Recomandari: “Reevaluarea ATPO, ATGL, pt confirmarea unei tiroidite cronice autoimune cu eutiroidism”.
Pe 01.09.2011, la un alt laborator: ATPO – 181,7 (<34); ATGL (Anti Tg) – 134 (<115); VSH – 33, celelalte analize de sange (biochimie, hematologie, coagulometrie) plus urina fiind in limite normale (pe cele hormonale nu le-am repetat).
Mentionez ca pana anul trecut oscilam intre valori ale kg. de 60-62, la 170 cm inaltime, iar de anul trecut din vara intre 63-64 kg., nu am par in exces sau sa cada mai mult decat pana acum, am acelasi serviciu (deci acelasi nivel de stres, cred), alimentatie echilibrata, regim de viata fara excese. Singura mea suparare ar fi ca imi doresc un copil (si un sot, eventual), iar dr. endocrinolog si ginecolog mi-au spus, in urma acestor investigatii, ca este f. putin probabil sa raman insarcinata pe cai naturale si sa pot tine o sarcina, dar nu imposibil (am nevoie de o minune). Acum, cu valorile ATPO inconstant crescute, sunt intr-o mare deruta si confuzie totala.
In speranta ca nu v-am plictisit cu o anamneza prea stufoasa, rugamintea mea la dv. este:
1. AM SAU NU AM TIROIDITA CRONICA AUTOIMUNA?
2. Ce alte investigatii as mai putea face ca sa mi se confirme sau infirme acest diagnostic?
3. Ce alimente trebuie sa evit si ce ar trebui sa nu-mi lipseasca din alimentatie pt a tine sub control aceasta boala, in caz ca ea se confirma?
4. Exista vreo legatura intre functionarea tiroidei si vertebra a 7-a?
5. Sportul regulat poate avea vreun efect benefic asupra valorilor ATPO?
6. Mai pot face copil, in acest caz?
Multumesc anticipat si toata stima pentru acest ajutor oferit pacientilor!

Raspuns:

  1. foarte probabil, da; ATPO semnificativ crescut, in combinatie cu un aspect caracteristic ecografic (hipoecogen neomogen), stabilesc de obicei diagnosticul; de altfel, este posibil ca nivelul normal al ATPO gasit in august sa fie o eroare de laborator;
  2. monitorizare periodica (TSH si FreeT4 ± ATPO si ecografie tirodiana) este suficienta; acest diagnostic este important prin faptul ca asociaza un risc de hipotiroidie; odata instalata hipotiroidia, tratamentul este indicat; simpla crestere a nivelului unor anticorpi (ATPO si Ac anti-tiroglobulina) nu are efecte per se asupra starii generale sau a functionarii organismului;
  3. nu exista o astfel de dieta;
  4. nu;
  5. nu s-a demonstrat asta, dar in mod cert nu e contraindicat;
  6. sansele de a avea un copil sunt foarte reduse pentru ca, judecand dupa valoarea FSH, sunteti in menopauza, nu pentru ca exista o problema cu tiroida; fibroamele uterine au tendinta de a regresa odata cu menopauza, deci este foarte probabil ca o diminuare a dimensiunilor sa fi aparut si in cazul dvs, fibromul nemaievidentiindu-se ecografic;
  7. sanse reale de a obtine o sarcina sunt, in opinia mea, doar cu ovocit donat de alta femeie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu